• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šventinio stalo herojus yra įvairūs margučiai, tačiau pirkėjų šventinių pirkinių krepšeliai rodo, kad Velykų skanėstai – tai ne tik kiaušiniai, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Akivaizdu, kad Velykų stalai bus nukloti pačiais įvairiausiais užkandžiais. Nesvarbu, ar rengiate velykinius priešpiečius, pietus, ar vakarienę, visada pravartu po ranka turėti keletą kūrybiškų receptų – įspūdingai atrodantis šventinis užkandis gali net pasiglemžti dėmesį iš spalvingų kiaušinių.

5

Šventinio stalo herojus yra įvairūs margučiai, tačiau pirkėjų šventinių pirkinių krepšeliai rodo, kad Velykų skanėstai – tai ne tik kiaušiniai, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Akivaizdu, kad Velykų stalai bus nukloti pačiais įvairiausiais užkandžiais. Nesvarbu, ar rengiate velykinius priešpiečius, pietus, ar vakarienę, visada pravartu po ranka turėti keletą kūrybiškų receptų – įspūdingai atrodantis šventinis užkandis gali net pasiglemžti dėmesį iš spalvingų kiaušinių.

REKLAMA

„Atšilę orai įkvepia gyventojus pasirūpinti, kad stalas mirgėtų įvairiomis spalvomis ir skoniais. Pasinaudojant nuolaidomis, prieš Velykas yra gausiai perkamos įvairios užtepėlės, marinuotos alyvuogės, įmantresni mėsos gaminiai, gurmaniški sūriai, paštetai ar putėsiai.

Matome, kad žmonės nori pasilepinti ir palepinti artimuosius – pavyzdžiui, renkasi sūrius, skanintus madingaisiais trumais, žuvies skyriuje į krepšelius krauna krevetes, midijas ar rečiau prekyboje esančias austres. Juk ypatingesni, įdomesni patiekalai iškart sukuria šventišką atmosferą ir pakelia nuotaiką“, – sako G. Kitovė.

Minėto prekybos tinklo kulinarijos šefė Elvyra Semaška antrina, kad plati užkandžių įvairovė – tai ir būdas parodyti dėmesį artimiesiems. Vos iš kelių ingredientų, neišleidžiant nei daug laiko, nei pinigų, galima sukurti originalius skanėstus, kad jie įtiktų visų šventės dalyvių skoniui, rašoma pranešime spaudai.

„Maisto gamyba neturi būti našta, o ypač – per šventę. Velykų sekmadienis tradiciškai prasideda šventiškais pusryčiais, o tuomet laukia įvairios linksmybės – paprastai šią dieną sunku rasti laiko ilgai maisto ruošai. Tokiu atveju verta griebtis beveik akimirksniu paruošiamų užkandžių, kurių ne tik skonis, bet ir išvaizda iškart sulauks svečių susižavėjimo“, – sako E. Semaška.

REKLAMA
REKLAMA

Tinklo maisto gamybos žinovė siūlo 5 receptus, kuriuose ne ką mažiau dėmesio nei skonių harmonijai tenka estetiniam pateikimui – nuotaikingos su Velykomis siejamos formos, spalvos pabrėš pavasarišką šventės pobūdį.

„Velykų užkandžiai ne tik žadina apetitą, bet ir atlieka svarbų stalo puošybos vaidmenį, suteikdami žavesio visai šventei. Didelis šių receptų pliusas – tikriausiai daugelis dar nebus tokių užkandžių matę ar ragavę, tad tai šventę praturtins ir naujais įspūdžiais.

REKLAMA

Kiekvienam iš šių receptų reikės tik keliasdešimt ar vos keliolikos minučių darbo ir nedaug, nebrangių ingredientų. Tad juos bemat galima paruošti net jeigu tarpduryje pasirodė netikėtai užsukę svečiai“, – pažymi minėto prekybos tinklo kulinarijos šefė.

Velykiniai kiaušinių lizdeliai vos iš 3 ingredientų

Porcijos: 12 lizdelių. Gaminimo laikas: 20 min. Reikės: 200 g pieniško šokolado, 75 g kukurūzų dribsnių, 36 mini šokoladinių kiaušinių.

Gaminame:

1. Šokoladą sulaužykite ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba inde virš verdančio vandens.

REKLAMA
REKLAMA

2. Į dubenį supilkite kukurūzų dribsnius ir apliekite ištirpusiu šokoladu. Atidžiai išmaišykite, kad visi kukurūzų dribsniai būtų visiškai padengti šokoladu.

3. Į keksiukų formelę įdėkite indelius. Į kiekvieną jų dėkite po 1 kupiną šaukštą šokolado ir kukurūzų dribsnių mišinio ir paskleiskite, kad gautųsi lizdo forma su įdubimu viduryje.

4. Galiausiai į kiekvieno lizdo vidurį įdėkite po 3 mini kiaušinius ir 1 valandą palaikykite šaldytuve, kad šokoladas sustingtų.

Braškės-margučiai

Porcijos: 15 braškių. Gaminimo laikas: 15 min. Reikės: 15-16 šviežių braškių, 450 g baltojo šokolado, gelinių maistinių dažų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminame:

1. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Braškes nuplaukite ir gerai nusausinkite (labai svarbu, nes kitaip šokoladas neprilips).

2. Šokoladą sulaužykite ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba inde virš verdančio vandens.

3. Jeigu naudojate skirtingų spalvų maistinius dažus, padalinkite šokoladą į skirtingus dubenėlius ir į kiekvieną jų įpilkite dažų.

4. Braškes pamerkite į norimos spalvos šokoladą ir sudėkite ant išklotos kepimo skardos, kad sustingtų. Dėkite į šaldytuvą 1-2 valandoms ir patiekite.

REKLAMA

Sūriu įdaryti kiaušiniai-morkos su lašiša

Porcijos: 12 kiaušinių. Gaminimo laikas: 20 min. Reikės: 6 kietai virtų kiaušinių, 60 g rūkytos lašišos, 60 g šviežio tepamo sūrio, druskos, pipirų, 1/4 citrinos, garstyčių (nebūtinai); papuošimui: rūkytos arba sūdytos lašišos, petražolių.

Gaminame:

1. Nulupkite kiaušinius ir kiekvieną perpjaukite pusiau. Atsargiai išimkite trynius ir sudėkite juos į trintuvą. Sudėkite rūkytą lašišą, tepamą sūrį, druską ir pipirus, šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių, garstyčias (jei naudojate) ir sutrinkite iki vientisos masės. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite daugiau prieskonių.

REKLAMA

2. Kiekvieną kiaušinio pusę užpildykite lašišos ir tepamo sūrio mase.

3. Papuošimui skirtą lašišą supjaustykite mažais pailgais trikampiais – „morkytėmis“. Išdėliokite juos ant įdarytų kiaušinių ir pridėkite po petražolės lapelį.

Šviežiu tepamu sūriu įdarytos „morkos“ iš tešlos

Porcijos: 8. Gaminimo laikas: 40 min. Reikės: 8 (30x10 cm) folijos lakštų, 225 g mielinės tešlos, 225 g šviežio tepamo sūrio, 1/4 puodelio smulkintų šviežių petražolių, 1/4 puodelio smulkintų šviežių laiškinių česnakų arba svogūnų laiškų, 1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės, 1/4 šaukštelio druskos, 16 mažų šakelių šviežių petražolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminame:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Suvyniokite folijos lakštus į kūgio formeles. Išvyniokite tešlą ant stalviršio ir peiliu supjaustykite tešlą išilgai į 2-3 cm storio juosteles.

2. Aplink kiekvieną folijos kūgį apvyniokite po 1 juostelę tešlos, kad gautumėte morkos formą. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikdami kelių centimetrų tarpus.

3. Kepkite 7-9 minutes arba kol taps auksinės spalvos. Prieš išimdami folijos formeles, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

4. Dubenyje iki vientisos masės suplakite tepamą sūrį, petražoles, laiškinius česnakus, citrinos žievelę ir druską. Mišiniu pripildykite iškeptas tešlos formeles. Ant viršaus įsmeikite po 2 petražolių šakeles.

REKLAMA

Sveikos ir gražios salotos su vištiena, riešutais ir vynuogėmis

Porcijos: 5. Gaminimo laikas: 15 min. Reikės: 500 g virtos arba keptos vištienos krūtinėlės, 200 g žaliųjų besėklių vynuogių, ½ puodelio neriebaus graikiško jogurto, 1 saliero stiebo, ¼ puodelio smulkintų graikinių riešutų, 1 šaukštelio garstyčių, ¼ šaukštelio druskos, ½ šaukštelio česnakų miltelių, ¼ šaukštelio juodųjų pipirų.

Gaminame:

1. Vištieną supjaustykite kubeliais ir sudėkite į didelį dubenį. Perpjaukite vynuoges per pusę ir susmulkinkite salierą. Sudėkite į dubenį su vištiena.

2. Įmaišykite neriebų graikišką jogurtą, graikinius riešutus, garstyčias, druską, juoduosius pipirus ir česnako miltelius. Viską kruopščiai sumaišykite.

3. Likusias vynuoges perpjaukite per pusę ir jomis apdėliokite visą mišrainės viršų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų