• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkininkus, turinčius kaimo turizmo sodybas ir gaminančius tradicinius stipriuosius gėrimus, siūloma atleisti nuo alkoholio akcizo. Jiems taip pat nereikėtų steigti akcizinių sandėlių. 

Ūkininkus, turinčius kaimo turizmo sodybas ir gaminančius tradicinius stipriuosius gėrimus, siūloma atleisti nuo alkoholio akcizo. Jiems taip pat nereikėtų steigti akcizinių sandėlių. 

REKLAMA

Tokias Akcizų įstatymo pataisas Seime pirmadienį registravo Ekonomikos komitete dirbantys konservatoriai – Kazys Starkevičius bei jo pirmininkas Mindaugas Skritulskas, taip pat socialdemokratas Gintautas Paluckas ir liberalas Eugenijus Gentvilas. 

Pasak jų, naminės degtindarystės ir kitų tradicinių gėrimų gamyba yra svarbi Lietuvos tautinio paveldo dalis, todėl ji turėtų būti išsaugoma ir pristatoma kaip kultūrinė vertybė. 

„Tradicinius alkoholinius gėrimus gaminančių ūkininkų atleidimas nuo akcizų skatintų kaimo turizmo plėtrą, sudarytų sąlygas įtraukti atskirus namų gamybos alkoholinius gėrimus į tautinio paveldo sąrašą bei skatintų atsakingą ir saikingą jų vartojimą, taip pat sudarytų sąlygas perdirbti perteklinius šalyje užaugintus rugius, uogas bei medų, prisidėtų prie naujų darbo vietų kūrimo kaimo turizmo sodybose“, – aiškinamajame rašte teigia pataisų iniciatoriai. 

REKLAMA
REKLAMA

G. Paluckas pabrėžė, kad šie gėrimai nebus parduodami, o tik degustuojami, todėl jie neturi būti apmokestinti akcizu. 

„Gėrimui kainos negalima nustatyti, nes nebus pardavinėjamas, jo gamybos išlaidos gali būti įtrauktos į nakvynės kainą ir tada bus sumokėti visi reikalingi mokesčiai“, – BNS teigė parlamentaras. 

REKLAMA

Seimas nuo lapkričio leido ūkininkų kaimo turizmo sodybose legaliai gaminti naminukę – iki 65 laipsnių stiprumo gėrimus, pripažintus tautinio paveldo produktais. Jų bus galima pagaminti iki 100 litrų per metus, tačiau nebus galima parduoti – jie privalės būti naudojami tik savo ar šeimos poreikiams arba degustuoti vietoje.

Gėrimai turės būti išpilstyti į ne didesnę kaip litro stiklinę tarą, juos reikės žymėti etiketėmis, kuriose bus nurodytas numeris, gėrimą pagaminusio ūkininko vardas ir pavardė, produkto pagaminimo data ir laikas, sudėtis ir tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais.

G. Palucko teigimu, Vyriausybė dar turi parengti įstatymo pataisas dėl atsakomybės už šios naminukės gamybos ir naudojimo pažeidimus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų