FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas vasarį, palyginti su sausiu, nukrito 0,6 proc. iki 129,8 punkto, buvo 18,7 proc. žemiau pernai kovą pasiekto rekordinio lygio.
Grūdų kainų indeksas per mėnesį sumažėjo 0,1 proc., tačiau jo vertė buvo 1,4 proc. didesnė nei prieš metus.
„Pasaulinė kviečių kainos, po trijų iš eilės kritimo mėnesių, vasarį pakilo 0,3 procento. Tai daugiausia lėmė tebesitęsiantis susirūpinimas dėl sausringų oro sąlygų pagrindiniuose JAV žeminių kviečių auginimo regionuose, taip pat didelė tiekimo iš Australijos paklausa. Kita vertus, arši konkurencija tarp eksportuotojų pristabdė kainų augimą“, – teigiama FAO penktadienį paskelbtoje rinkos apžvalgoje.
Augalinių riebalų kainų indeksas per mėnesį smuktelėjo 3,2 proc., pasiekdamas žemiausią lygį nuo 2021-ųjų pradžios. Pigo visų pagrindinių rūšių aliejus – saulėgrąžų, rapsų, sojų, palmių, o tam įtakos turėjo sumažėjusi paklausa iš pagrindinių importuojančių šalių bei geresnės derliaus perspektyvos Pietų Amerikoje.
Pieno produktų kainų indeksas vasarį sumenko 2,7 proc., sparčiausiai mažėjo sviesto ir nugriebto pieno miltelių kainos. Tai lėmė silpnesnė pasaulinė importo paklausa, ypač trumpalaikių produktų.
Mėsos kainų indeksas smuktelėjo kukliai – 0,1 procento. Pasaulinės paukštienos kainos mažėja aštuntą mėnesį iš eilės dėl didelės pasaulinės pasiūlos, viršijančios importo paklausą. Pasak ekspertų, taip yra nepaisant paukščių gripo protrūkių kai kuriose pagrindinėse paukštieną gaminančiose šalyse. Tuo tarpu kiaulienos kainas aukštyn kėlė susirūpinimai dėl mažo skerdimų skaičiaus bei didėjančios vidaus paklausos Europoje. Jautienos kainos, mažėjusios nuo pernai birželio, praėjusį mėnesį stabilizavosi.
Cukraus kainų indeksas vasarį šoktelėjo 6,9 proc. ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2017-ųjų vasario mėnesio.
„Cukraus kainų šuolį praėjusį mėnesį nulėmė apkarpyta Indijos cukraus gamybos prognozė 2022-2023 metų sezonui, o tai pablogino pasiūlos perspektyvas“, – nurodoma ataskaitoje.
FAO pasaulio maisto kainų indeksas atspindi penkių maisto produktų grupių – grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių riebalų ir cukraus – kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.