Daugiau apie tai – TV3 Žinių reportaže.
Šalia Šiaulių klientus maitinančio Šeduvos malūno savininkė atvirauja, kad iš 25 darbo metų, pastarieji – vieni sunkiausių. Patiekalams gaminti reikalinga elektros energija ir produktai nuolat brangsta, o nuo sausio vyriausybei padidinus minimalią mėnesinę algą, reikia ir didesnę algą darbuotojams mokėti.
„Porcijų nemažinam, stengiamės išlaikyti tuos pačius dydžius, tiesiog lieka mums mažiau, nebeturime to pelno, bandome išgyventi. Darbo netrūksta, žmonių, lankytojų, užsakymų turim. Bet kai suvedi visus galus – ne taip ir gerai. Viską lemia atlyginimai, kainų kilimai“, – TV3 žinioms sakė „Šeduvos malūno“ savininkė Jolanta Daukšienė.
Sako, kad restoranuose ir baruose gali dar labiau suklestėti šešėlis
Atsitiesti, anot restorano šeimininkės, labai padėtų bent dešimtadaliu mažesni mokesčiai, kurie galiojo popandeminiu laikotarpiu.
„Su kainų pakėlimu pasiekta riba, kainų kelti nebegalime. Dabar maitinimo verslas tik egzistuoja ant išgyvenimo ribos. Prisidėjus lengvatai tikrai daug problemų išsispręstų“, – tikino J. Daukšienė.
Valdančiajai koalicijai svarstant nuo kitų metų šalyje pakeisti kai kuriuos mokesčius, maitinimo verslo atstovai primena savo prašymus sumažinti PVM mokestį maitinimo paslaugoms. Finansų ministerijai siūlant lengvatinį 9 proc. PVM padidinti iki 12 procentų – verslininkai su tuo sutinka.
Jiems svarbiausia, kad mokestis būtų mažesnis nei šiuo metu galiojantis 21 proc. Antraip esą restoranuose ir baruose klestės šešėlis, darbuotojai dirbs be sutarčių ir nemokės mokesčių.
„Apie vaikų maitinimo sritį, mokyklas, darželius, senelių namus, žinome, kad yra psichologinė riba, kiek gali mokėti. Šiuo metu nepatenkintos visos pusės. Vaikas, kuriam atrodo per brangu, mes maitintojai nepatenkinti, nes vos pasiekiame nulio ribą“, – teigė Ugdymo ir gydymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos prezidentė Eurika Turonienė.
„Giriamės užsienyje, kad Lietuva – kulinarinis paveldas, prašome atvykti į regionus pasižiūrėti, kokius patiekalus gaminame, kokie regionai įdomūs, tačiau kita ranka žlugdomi regionai“, – sakė Kaimo turizmo asociacijos prezidentė Agnė Vaitkuvienė.
Maitinimo sektoriuje atleidimų bangą fiksuoja ir Užimtumo tarnyba.
„Numatomi atleisti darbuotojai šį ketvirtį turime dvigubai daugiau nei per visus praėjusius metus“, – sakė Užimtumo tarnybos departamento direktorė Brigita Blavaščiūnienė.
Paluckas: vietos PVM lengvatai maitinimo įstaigoms nėra
Tačiau valdantieji sumažinti PVM kol kas svarsto tik šviežioms daržovėms ir vaisiams, o maitinimo įstaigoms ketina palikti 21 proc. tarifą.
„Porą garsių ženklų uždarė, parodomosios daugiau, ne dėl PVM lengvatos, o dėl kitų dalykų. Pirmiausia, dėl mūsų, kurie vaikšto. Jei nustojome vaikščioti į vieną ar kitą restoraną, tai ne PVM kaltas, turbūt blogai maitina“, – svarstė Seimo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas.
Verslininkai žada, kad sumažinus PVM, valstybės biudžetas tik išloštų, mat iš kitų – „Sodros“, GPM, pelno mokesčių esą surinktų daugiau ir bendras rezultatas būtų teigiamas – papildomi 40 mln. eurų.
„Kai buvo sumažintas PVM, augo mokesčiai, ypatingai pelno, su darbo santykiais susiję, surinkti ženkliai didesni mokesčiai. Dabar, kai PVM pakeltas, pelno neliko“, – teigė Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.
Tačiau premjeras G. Paluckas nepalenkiamas.
„Viena ar kita žinomo prekės ženklo viešo maitinimo įstaigos veiklos pabaiga sukelia daug raibulių rinkoje, bet bendrai sektorius kol kas laikosi. Kaip bus toliau, bus situacija stebima“, – sakė premjeras.
PVM lengvatos maitinimo įmonėms ateinančių metų biudžeto projekte premjeras neplanuoja. Tačiau situaciją, kaip maitinimo įstaigoms seksis toliau dirbti, žada stebėti.
Daugiau apie tai sužinokite aukščiau esančiame vaizdo įraše.
VISAS TV3 ŽINIAS ŽIŪRĖKITE ČIA:















































































































































































































































