Viskas prasidėjo, kai „Twitter“ socialinėje platformoje vartotoja Amy, stiliaus ir gyvenimo būdo tinklaraštininkė, paskelbtame įraše pasidalino savo paprikiniu atradimu.
Pasirodo, tai... yra tiesa. Jei nenuskinsite žaliosios paprikos, kai sunoks, ji gali tapti geltonąja arba raudonąja. Jos nėra skirtingų rūšių paprikos – tik skirtingų brandos etapų.
Spalvos pokyčius lemia tam tikrų chemikalų skilimas augalo viduje jam sunokus. Paprikos pradžioje būna žalios, nes turi daug žalių chlorofilo pigmentų, kurie yra labai svarbūs fotosintezei. Nokstant jie suskaidomi į įvairius pigmentus, kurie paprikas gali nudažyti bet kokia spalva – nuo geltonos iki gyvybingos oranžinės, raudonos ir net tokiomis spalvomis, kaip balta ar violetinė.
Šie cheminiai pokyčiai taip pat lemia kitokius skirtingų spalvų paprikų skonius ir aromatus. Žaliojoje paprikoje yra tam tikras cheminis junginys, pavadinimu 2-metoksi-3-izobutil pirazinas, kuris taip pat žinomas kaip „saldžiųjų paprikų pirazinas“.
Tai yra vienas iš intensyviausių kvapų junginių Žemėje, kurį žmogaus nosis gali aptikti milijardo dalių greičiu, ir tai suteikia žaliosioms paprikoms išskirtinį kvapą. Nokstant paprikoms, šio ir kitų junginių koncentracija mažėja, o labiau vaisinių kvapų junginių koncentracija pakyla, suteikiant saldesnį aromatą.
Botanikas Jamesas Wongas paaiškino, kad populiari idėja, jog geltonosios paprikos yra pusiaukelė tarp žaliųjų ir raudonųjų paprikų, kitaip sakant, Capsicum šeimos paauglė, yra tik mitas.
Tai tikrai netiesa. Kaip sužinojome straipsnio pradžioje, paprika yra uoga – vaisius. Jos negali poruotis tarpusavyje – jos egzistuoja tam, kad paskleistų sėklas, kurios atsirado dėl ankstesnio paprikų žiedų apvaisinimo.
Dėl alyvuogių kyla panašūs nesutarimai. Techniškai kaulavaisiai, tokie kaip persikas ar anakardžiai, alyvuogės yra tokios neišvaizdžios, kad net laukiniai paukščiai nepakenčia jų skonio. Ir vėl, nors nokstant jos keičia spalvą, tiesa nėra tokia, kokia skelbiama „Twitter“ platformoje.
Nors žaliosios alyvuogės iš tiesų yra nuskinamos ir konservuojamos tada, kai dar nespėja sunokti, tai nereiškia, kad, kai jas nuskinsime, jos būtinai taps juodos – alyvuogės gali tapti rudos ar net purpurinės.
Kai kurios juodosios alyvuogės, žinomos kaip „Kalifornijos“ alyvuogės, iš tikrųjų yra tiesiog žaliosios alyvuogės. Konservuojamos šarminiame tirpale, jos dirbtinai sendinamos naudojant geležies junginį, kuris jas paverčia juodomis.
Taigi, pasirodo, vaisių ir daržovių skyrius visus šiuos metus nuo mūsų slėpė beprotiškas paslaptis. Net nekalbant apie faktą, kad paprikos priklauso bulvinių šeimai. Tai daugiausiai nuodingų augalų turinti šeima, kuriai priklauso ir bulvės. Chalapos paprika (jalapenai), piri piri, habanero – taip pat yra paprikų vaisiai.