Šaltos sriubos jau nuo seno buvo gaminamos lietuvių virtuvėje. Nors itin populiarios nebuvo. „Istoriniuose šaltiniuose pas mus minima duonsriubė, kuri gali būti gaminama net su alumi. Bet tai buvo pakankamai retas patiekalas. Šaltibarščiai su rūgpieniu – nesenas patiekalas. Senesnis patiekalas – įprasti karšti barščiai patiekiami atvėsinti su rūkytomis ausytėmis ar net vėžių uodegėlėmis – mena 17 amžių“, – istorines įdomybes pasakojo T. Rimydis.
Jis laidos metu gamino itin išraiškingo skonio šaltą ruginės duonos sriubą su rūkytu unguriu ir rūkyta bulve bei šaltą smidrų sriubą. Kaip sako Tomas, smidrais galime džiaugtis iki liepos mėnesio, paskui teks su jais atsisveikinti iki kitų metų.
Laidos „La Maistas“ šefas, grilio entuziastas, Vylius Blauzdavičius siūlys pasiįvairinti daugelio mėgiamus tradicinius šaltibarščius. Vylius juos gardins marinuotais agurkėliais, garstyčiomis ir krienais. Pasak jo, agurkėliai suteikia daugiau rūgštumo, o garstyčios ir krienai – aštrumo ir pikantiškumo. Šaltibarščiams agurkus Vylius tarkavo, o ne pjaustė, tuo nustebindamas laidos vedėją Mindaugą Rainį, kuris dar labiau nustebo, išgirdęs, kad šiuos šaltibarščius tinka gardinti ožkos sūriu.
„Šaltibarščiai – patiekalas be kurio neprasideda vasara. Jų yra daug variacijų, o skaniausia ta – kurią gamini pats arba baba“, – juokavo V. Blauzdavičius.
Kitas jo patiekalas – šalta griliuje degintų daržovių sriuba. „Daržoves galima kepti ir orkaitėje, reikia tik įjungti grilio funkciją ir gerai užkaitinti. Daržovių deginimas suteikia joms visai kitokį skonį“, – kulinarinėmis paslaptimis dalinosi V. Blauzdavičius.
Abu laidos šefai turi savo kulinarinių paslapčių ir išskirtinumų, tačiau sutartinai patarė – prieš valgant, visas šaltas sriubas būtina šaltai palaikyti 2-3 valandas, arba net per naktį. Jokiu būdu negalima jų vėsinti ledo kubeliais, nes smarkiai prasiskiedžia skonis. Taip pat, į šaltas sriubas nepatartina dėti mėsos.
Šalta smidrų sriuba pagal Tomą Rimydį
Jums reikės:
2 l vandens (arba daržovių sultinio)
500 ml grietinėlės
50 g sviesto
200 g smidrų
100 g svogūnų
100 g pastarnokų
50 g špinatų
20 g krapų ir petražolių
Sauja ridikėlių
Šiek tiek alyvuogių aliejaus
Druskos
Gaminimo eiga:
Pakepinkite ant sviesto smulkintus svogūnus ir pastarnokus.
Smidrų kotus nuvalykite ir nupjaukite galvutes. (Galvutės bus naudojamos sriubos papuošimui.)
Į puodą sudėkite žalumynus, supilkite grietinėlę, vandenį ir viską virkite apie 15 minučių.
Sudėkite smulkintus smidrus.
Išvirusi sriuba ir špinatai sutrinami elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
Pagardinkite druska pagal skonį.
Sriubai atvėsus iki kambario temperatūros, palaikykite ją dar 2-3 val. šaldytuve.
Patiekiant sriubą, papuoškite ją ant šiek tiek aliejaus pakepintomis smidrų galvutėmis bei smulkintais ridikėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
Skanaus!
Dar daugiau gardžių receptų ir praktinių patarimų – „La Maistas“ laidoje – sekmadienį 9 val. per TV3 ir www.lamaistas.lt.