Kai kurie tyrimai yra pateikę prieštaringų duomenų apie tai, ar vitaminas B turi įtakos tikimybei patirti insultą ar infarktą
Dabar Kinijos mokslininkų grupė išanalizavo 14-kos tyrimų duomenis apie beveik 55 tūkstančius asmenų. Visuose šiuose tyrimuose vitamino B vartojimas buvo lyginamas su placebo arba su šio vitamino vartojimu labai mažomis dozėmis.
Stebėsenos laikotarpis buvo ne mažesnis kaip šeši mėnesiai. Tuo laikotarpiu diagnozuota beveik 2,5 tūkstančio insultų. Visi tyrimai parodė didesnę ar mažesnę vitamino B naudą.
Mokslininkai apibendrino, kad apskritai vitaminas B insulto riziką sumažino 7 procentais, tačiau neatrodo, kad jis sumažino insulto stiprumą ar tikimybę mirti nuo insulto. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Neurology“, praneša „HealthDay News“.
Mokslininkai taip pat nustatė, kad B vitaminų grupei priklausanti folio rūgštis galėjo susilpninti teigiamą vitamino B poveikį ir kad vitaminas B12 įtakos insulto tikimybei neturėjo.
„Remdamiesi mūsų rezultatais, darome išvadą, kad vitamino B gebėjimui sumažinti insulto tikimybę gali turėti įtakos daug kitų faktorių, tokių kaip organizmo absorbcijos greitis, folio rūgšties ir vitamino B12 kiekis kraujyje, ar žmogus serga inkstų ligomis ar turi didelį kraujospūdį“, – teigia vienas tyrimo autorių dr. Xu Yuming iš Zhengzhou.
Pasak jo, prieš vartojant papildus reikia pasitarti su gydytoju.
JAV specialistai teigia, kad gauti rezultatai svarbūs.
Dr. Rafael Alexander Ortiz, kuris yra Niujorko Lenox Hill ligoninės neuro ir kraujagyslių chirurgijos vadovas, pažymi, kad insultus lemia daug priežasčių, o pagrindinės yra didelis kraujospūdis, diabetas, didelis cholesterolio kiekis kraujyje, rūkymas ir nutukimas.
Tačiau, pasak jo, „yra grupė ligonių, kurie insultą gali patirti dėl vitaminų ir fermentų nepakankamumo. Reikėtų atlikti išsamią analizę, apimant vitaminų nepakankamumą tų ligonių, kurie patyrė insultą“.
Dr. Albert Favate iš Niujorko Langone medicinos centro pažymi, kad tyrimas atskleidė lengvai prieinamą veikliąją medžiagą, kuri turi teigiamos įtakos insulto prevencijai tam tikrose gyventojų grupėse. Anot jo, tyrimas taip pat atspindi visuomenės susidomėjimą, kaip tinkama mityba galima apsisaugoti nuo insulto.
B grupės vitaminų atsargos turi būti papildomos kiekvieną dieną, o perteklius pašalinamas per šlapimo sistemą. Folio rūgšties daugiausia turi visos žalialapės daržovės, mėsa (kepenys, inkstai), kiaušiniai, pienas, alaus mielės. Vitamino B12 irgi turi mėsa, žuvis, pienas ir kiaušiniai, tačiau jo beveik nėra augaluose, todėl vegetarams būtina vartoti papildus.