Šį receptą sukūrėme kartu su „DVARO“. Džiaugiuosi bendradarbiaudama su prekės ženklais, kuriuos parduotuvės lentynose pati renkuosi be atskiro paraginimo. Kaip ir puriems, žiema kvepiantiems pyragams, taip ir kiekvienai dienai stengiuosi rinktis tikrą maistą: „DVARO“ sviestą, mažiausiai 82 proc. riebumo, riebią „DVARO“ grietinę, kokybišką varškę ir pieną. Pastaruosius kepiniams taip pat renkuosi riebesnius; pusriebė „DVARO“ varškė yra drėgnesnė, todėl ją kur kas lengviau sutrinti iki visiškai lygios tekstūros – be menkiausių gumuliukų, kaip ir norisi ruošiant kremą pyragui.
Pyragas iškepė puikus: purus biskvitas, tobulai glotnios kreminės varškės sluoksnelis ir švelniai karstelėję mandarinai saldžiame sirupe. Neišsigąskite karstelėjimo – jis nėra ryškus, malonus. Šiek tiek primena greipfrutus ir sukuria labai gerą balansą su saldžiu biskvitu.
Ar kepčiau tokį pyragą Kalėdoms? Žinoma! Šis pyragas kvepia vanile ir mandarinais, saldžiu cinamonu ir nosį kutenančiais gvazdikėliais; iš esmės – jis kvepia Kalėdomis. Be to, juk ar būna per daug gardžių varškės pyragų? Ar būna per šventes per daug… pyragų? Niekada!
Štai taip ir ateina Kalėdos. Lėtai ir greitai, lauktai, o tuo pačiu – netikėtai. Tyliai, bet garsiai. Susizgrimbi niūniuojantis dar prieš dešimtmetį mintinai išmoktą šventinę melodiją, ir abejonių nelieka. Jau. Ranka pasiekiamos, per porą akies mirksnių nutolusios, į širdis ir mintis besiveržiančios, mažus kasdienius stebuklus žadančios. Mandarinais ir pyragais kvepiančios. Kalėdos.
16 porcijų
Paruošite per 35 min.
Kepsite 40-45 min.
Varškės pyragas su mandarinais
Sirupui:
1 stiklinės (250 ml) vandens
5-6 cinamono lazdelių
4-5 žvaigždinių anyžių
½ stiklinės (100 g) cukraus
8 vidutinio dydžio mandarinų
Varškės kremui:
300 g „Dvaro“ varškės (9 proc. riebumo)
100 g „Dvaro“ grietinės (40 proc. riebumo)
3 valg. š. kukurūzų krakmolo
¼ stiklinės (50 g) cukraus
2 didelių kiaušinių
Tešlai:
120 g minkšto „Dvaro“ sviesto (82 proc. riebumo)
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 didelių kiaušinių
1 arb. š. valinės ekstrakto
2 stiklinių (280 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
½ stiklinės (125 ml) „Dvaro“ pieno (3,5 proc. riebumo)
1. Paruoškite varškės kremą. Varškę ir grietinę sudėkite į vidutinio dydžio dubenį. Maisto smulkintuvu pertrinkite iki visiškai lygios, vientisos tekstūros masės – kol visiškai neliks varškės gumuliukų. Suberkite kukurūzų krakmolą ir gerai išmaišykite.
2. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius su cukrumi, kol cukrus ištirps. Supilkite į varškės ir grietinės masę. Išmaišykite ir atidėkite į šalį.
3. Paruoškite mandarinų sluoksnį. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, sudėkite cinamono lazdeles ir žvaigždinius anyžius. Leiskite užvirti ir virkite apie 8 minutes, kol skysčio tūris sumažės dvigubai.
4. Į keptuvę suberkite cukrų. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais vis pavartydami keptuvę (cukraus nemaišykite!), kol cukrus ištirps. Kaitinkite dar porą minučių, kol cukrus ims karamelizuotis. Tuomet labai lėtai supilkite vandenį su visais prieskoniais. Sirupas ims kunkuliuoti – būkite atsargūs! Pakaitinkite dar porą minučių, kol karamelė ims tirštėti, tuomet nuimkite nuo ugnies.
5. Mandarinų žieveles nutarkuokite ir atidėkite į šalį tešlai. Tuomet nulupkite ir supjaustykite maždaug 5 mm storio riekelėmis.
6. Paruoškite tešlą. Sviestą ir cukrų sudėkite į didelį dubenį. Suberkite nutarkuotas mandarinų žieveles. Plakite elektriniu plaktuvu apie 3-4 minutes, kol cukrus ištirps, masė pabars ir jos tūris padidės. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakite. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
7. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Suberkite į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
8. Galiausiai supilkite į tešlą pieną ir gerai išmaišykite, kol gausite vientisos tekstūros tešlą.
9. Iškepkite pyragą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kepimo režimas – su ventiliatoriumi). Kepimo formą (25-26 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
10. Ant kepimo formos dugno supilkite sirupą su prieskoniais. Ant viršaus vienas šalia kito, šiek tiek paspausdami, sudėliokite mandarinų griežinėlius.
11. Pusę paruoštos tešlos tolygiai supilkite ant mandarinų griežinėlių. Ant viršaus tolygiai paskleiskite varškės kremą, ant šio – supilkite likusią tešlą. Paviršių išlyginkite.
12. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Jei viršus ima ruduoti per greitai, uždenkite formą lakštu kepimo folijos ir kepkite toliau.
13. Pyragui iškepus, išimkite jį iš orkaitės ir, kol dar karštas, aštriu peiliu apipjaukite aplink kraštus. Apie 10 minučių vėsinkite kepimo formoje, tuomet išverskite į didelę lėkštę ar ant padėklo.
14. Patiekite dar šiltą arba jau atvėsusį.
Skanaus!
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždės“.
Šaltinis:
Facebook: Saulėta Virtuvė
Instagram: sauletavirtuvė
Blogas: Saulėta Virtuve