„Griežtai teigti, kad grilyje kepti patiekalai yra nesveika – negalima. Jei maistas apdorotas tik šiek tiek – viskas tvarkoj, tačiau jei maistas perkeptas, ant jo atsiranda skrudėsis, kuriame gausu kancerogeninių medžiagų – tai mūsų sveikatai nėra naudinga“, – tvirtina mitybos specialistė.
Maistą paruoškite sveikai
„Taip pat itin svarbus ir maisto paruošimas, kadangi dažnai marinuojant mėsą, daržoves ar kitus produktus naudojama labai daug riebalų. Grilyje temperatūra yra ganėtinai karšta, o ruošiant maistą kepimui dažnai naudojami aliejai, kurie nėra skirti tokiai aukštai temperatūrai. Tokiu atveju, kada riebalai yra netinkami, ypatingai iškeliamas maisto kaloringumas, aliejai skyla, o kai kurios iš skilimo medžiagų yra kancerogeninės ir, kaip žinia, žalingos mūsų sveikatai. Taigi, rekomenduočiau maistą marinuoti žolelėmis, prieskoniai ir rūgštimis, t.y. vaisias bei vaisių sultimis.
Be to, labai svarbu, kokią mėsą renkamasi kepti ant griliaus. Įprastai pasirenkama riebi mėsa, kadangi daugeliui atrodo, jog liesesnė taps itin sausa. Vis dėlto, riebią mėsą galime puikiai pakeisti sveikesne ir liesesne, kaip, pavyzdžiui, sprandinės kepsnius iškeisti į kalakutienos ar vištienos šlaunelės, kurios, neabejotinai bus sultingos ir gardžios. Taip pat patarčiau grilyje pamėginti kepti kokybišką jautieną, žuvį, saldaus pieno sūrį, įvairias daržoves, kaip cukinijos, baklažanai, svogūnai, pomidorai“, – rekomenduoja V. Kurpienė.
Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė rekomenduoja:
KALAKUTIENOS MARINATAS SU MINERALINIU VANDENIU
Sudėtinės dalys: • Kalakutiena; • Svogūnai; • Mineralinis vanduo; • Prieskoniai pagal skonį.
Gaminimo žingsniai: 1. Iš vakaro kalakutieną apibarstome pasirinktais prieskoniais ir apiberiame pjaustytais svogūnais. Mėsą gerai ištriname ir paliekame iki ryto. 2. Ryte mėsą užpilame mineraliniu vandeniu ir paliekame marinuotis iki vakaro.
Skanau!