Štai kaip pasakyti, kad produktai jūsų šaldytuve tikrai nebetinkami vartoti:
Supuvęs kiaušinis plūduriuoja
Kiaušinių lukštai šiek tiek poringi, o kiaušiniams senstant tarp lukšto sienelės ir kiaušinio turinio atsiranda oro. Jei oro atsiranda pakankamai daug, senas kiaušinis plūduriuos dubenėlyje vandens. Tokiu atveju – jis greičiausiai tikrai senas ir nebetinkamas vartoti.
Pasenęs jogurtas išskiria gerokai daugiau skysčio
Laikomas sandariame inde, jogurtas gali išstovėti 1–3 savaites, jam padeda gyvosios bakterijos, veikiančios kaip natūralus konservantas. Tačiau mirštant šioms bakterijoms susidaro daugiau nei įprastai skysčio jogurto paviršiuje, be to, galite pastebėti besiformuojantį pelėsį. Tokiu atveju jogurtas tikrai pasenęs.
Nekepta jautiena apsitraukia gleivėmis
Nekepta jautiena, pasižyminti nemaloniu kvapu, gličia tekstūrą ar lipnumu, turėtų keliauti į šiukšliadėžę. Tačiau mėsos spalvos pokyčiai nebūtinai rodo, kad ji pašvinkusi.
Sugedęs humusas tampa rūgštus
Jei pirktinis humusas staiga tapo neįprastai rūgštus – tai ženklas, kad jis paseno.
Alyvuogių aliejus praranda aromatą
Geras alyvuogių aliejus turėtų pasižymėti gaiviu alyvuogių aromatu. Nebetinkamas vartoti aliejus dvelks alyva ar net klijais.
Pastovėjusi žuvis smarkiai pakeis kvapą
Šviežią žuvį turėtumėte suvalgyti per 36 val. nuo pirkimo. Sugedusi žuvis, kaip ir pastovėjusi jautiena, bus gleivėta, slidi. Ji taip pat gali pasižymėti neįprastu kvapu, kuris primins žuvies kvapą, bet bus kur kas stipresnis.
Daržovės pagelsta
Žalios daržovės savo spalvą pakeičia į geltoną, kai tampa nebetinkamos vartoti. Vis dėlto galite pagedusias vietas nupjauti, daržovę 10–15 min. palaikyti lediniame vandenyje ir vartoti toliau.
Surūgusiame piene atsiranda gumulų
Prarūgęs pienas greitai išsiduoda pakeisdamas tekstūrą (atsiranda gumulėlių), kvapą ir skonį – šis tampa rūgštus.
Vaisiai keičia tekstūrą
Jei vaisiai pasidaro per minkšti ar grūdėti, tai ženklas, kad nederėtų jų valgyti. Taip pat vaisiai gesdami pakeičia spalvą, kvapą, susiraukšlėja ar ima luptis.
Duona apauga pelėsiu
Jei ir ant vienos riekutės pastebėjote augantį pelėsį, kitos riekutės taip pat tampa nesaugios valgyti, net jei ant jų pelėsio ir nematyti. Kadangi duona korėta, pelėsis per ją prasiskverbia itin greitai.
Tačiau išsausėjusi ar sukietėjusi duona nebūtinai netinkama vartoti, ji paprasčiausiai tampa džiūvėsiu.
Senos dešros prasmirsta
Jei jaučiate, kad dešra pakeitė kvapą, vadinasi, ją jau pasičiupo bakterijos ir gaminys nebetinkamas vartoti. Iš prekystalio pirktos dešros turėtų būti suvartotos per tris dienas.
Sugedęs sūris atsiduoda prarūgusiu pienu
Kuo minkštesnis ir drėgnesnis sūris, tuo lengviau jis genda. Pasenusio sūrio kvapas primins sugižusį pieną. Jei pastebėjote, kad sūris ar grietinė apsitraukė pelėsiu, vartoti šių produktų nebegalite.