Ir, anot vieno profesionalaus šefo, laiškinius svogūnus galite užsiauginti naudodami maisto atliekas, rašo express.co.uk.
Augalinės kilmės receptų kūrėjas, šefas Fergusas Smithersas sakė: „Galbūt nežinote, kad laiškiniai svogūnai yra jauni svogūnai, nuskinti prieš užaugant didelei svogūno galvai! Jie gali būti naudojami žali arba termiškai apdoroti, suteikiant patiekalams švelniai aštrų svogūnų skonį.
Deja, ką nors gamindami esame linkę išmesti šaknis, tačiau jas taip paprasta atauginti – sutaupysite pinigų ir varginančių kelionių į prekybos centrą“.
Jei nenorite jokių atliekų ir nuolat turėti namuose laiškinių svogūnų, tereikia vienos šviežios kekės iš turgaus ar prekybos centro.
Kaip auginti laiškinius svogūnus
Norėdami užsiauginti savo derlių nepirkdami sėklų, pirmiausia nupjaukite laiškinių svogūnų viršūnes, palikdami apie vieną ar du colius virš baltosios dalies ir šaknų. Pradžiai net nereikia vazono – tik stiklainio ar mažos stiklinės su vandeniu ir šviesios palangės.
Įdėkite svogūnų šaknis į vandenį taip, kad jos panirtų į vandenį. Viršutinė dalis visada turi likti aukščiau vandens linijos. Anot F. Smitherso, tereikia stiklainį palikti saulėtoje vietoje ir laukti, kol įvyks stebuklas.
Svogūnai turėtų pradėti ataugti vos po kelių dienų, jei tik bus pakankamai saulės ir šilumos. Norint geriausių rezultatų, svarbu kas kelias dienas keisti vandenį, kad jis išliktų šviežias ir neleistų daugintis bakterijoms – tiesiog išpilkite seną vandenį ir įpilkite šviežio.
Fergusas sakė: „Žalumynus galite naudoti, kai jie paauga maždaug tris-penkis centimetrus. Tiesiog nupjaukite tiek, kiek jums reikia, ir leiskite likusiems toliau augti“.
Galite pakartoti procesą su visomis likusiomis šaknimis, jei paliksite pakankamai nepažeistos baltosios dalies prieš jas ataugindami. Galima panaudoti net suvytusius svogūnus, nes tai puikus būdas sunaudoti senus produktus.