Gyd. Michaelis Gregeris, kuris specializuojasi klinikinės mitybos srityje, neseniai pasakojo apie tai, kokie turi būti pusryčiai. Jis sakė, kad nevalgyti pusryčių nėra gera mintis – lieknėjantiems žmonėms jis pusryčiams rekomenduoja avižų košę. „Daily Mail“ duotame interviu jis citavo vieną Kolumbijos universitete atliktą tyrimą.
Šio tyrimo metu tyrėjai dalyvius padalino į tris grupes – pirmoji grupė pusryčiams valgė greitai išverdamas avižas, antroji – tokį patį kiekį sausų pusryčių, o trečioji gėrė paprastą vandenį – taip ekspertai galėjo rezultatus palyginti su kontroline grupe.
Tyrimo rezultatai parodė, kad avižas valgę žmonės sotumo jausmą juto ilgiau. Tai sumažino jų tikimybę persivalgyti – būtent todėl avižos taip gerai tinka lieknėjantiems.
Dr. M. Gregeris pridūrė: „Tuomet mokslininkai suskaičiavo, kiek kalorijų tyrimo dalyviai suvartojo per pietus. Avižas pusryčiams valgiusiųjų grupė ne tik jautėsi sotesnė, bet dalis jų per pietus suvartojo ir mažiau kalorijų – net iki 400 kalorijų mažiau, o tai – didesnis skaičius, nei jų yra pačioje jų per pusryčius valgytoje košėje. Taigi, avižinė košė duoda „neigiamų kalorijų“.“
Panašus eksperimentas buvo atliktas Penningtono biomedicinos tyrimų centre 2014 metais. Tuomet tyrėjai matavo 218 kalorijų greitai paruošiamų pusryčių su avižomis poveikį dalyviams.
Apetito pokyčiams po valgio matuoti buvo naudojama vizualinė analoginė skalė. Rezultatai buvo tokie: „Greitai paruošiamos avižos sustiprina sotumo jausmą, sumažina norą valgyti bei būsimą maisto suvartojimą lyginant su kontroline grupe, keturioms valandoms pastoviu būdu, matuojant 60 minučių intervalais.“