Puoselėja odą
Lygi, spindinti oda – jaunystės ir grožio simbolis. Norint išsaugoti odos elastingumą, atkurti jos ląsteles, sulėtinti senėjimo procesus, paskatinti organizmo audinių atsinaujinimą, būtinas vitaminas E. Riešutai yra produktas, turtingas vitaminu E. Jo ypač gausu migdolų ir lazdynų riešutuose.
„Be vitamino E, ląstelių membranos ir DNR yra mažiau apsaugotos nuo laisvųjų radikalų žalos. Laisvieji radikalai yra daugelio ligų bei ankstyvo senėjimo priežastis. Vitaminas E, kaip antioksidantas, padeda apsaugoti odos, akių, kepenų, krūties ir sėklidžių audinius“, – aiškina knygos „Išlikti sveikam maitinantis: mitybos ir dietos medicinos vadovas“ autorius Dr. Elson M. Haas.
Vitamino E taip pat yra ir kedrinių pinijų, žemės, bertoletijų riešutuose. Be to, bertoletijų riešutuose gausu seleno, o jis odai suteikia švytėjimo, pagerina jos elastingumą, užkerta kelią priešlaikiniam senėjimui.
Migdoluose dar yra ir vitamino B2, o žemės riešutuose – vitamino PP, jie taip pat reikalingi norint džiaugtis sveika ir gražia oda. Įvairūs riešutai yra ir puikus maistinių skaidulų šaltinis. Jos padeda judėti maistui žarnynu, pagreitina toksinų pašalinimą iš organizmo, padeda atkurti odos spindesį.
Padeda kontroliuoti svorį
Mitybos ir dietologijos akademijos atstovas spaudai, dietologas Jim White teigia, kad riešutų vartojimas gali užkirsti kelią svorio augimui vyresniame amžiuje.
Riešutuose esantis skaidulų ir baltymų derinys suteikia sotumo jausmą, todėl paprasčiau kontroliuoti savo kūno svorį. Įdomus faktas – organizmas gali neįsisavinti visų kalorijų, nurodytų riešutų pakuotės etiketėje. Taip yra todėl, kad riešutai turi didelį šiluminį efektą – juos kramtant ir virškinant sudeginama daugybė kalorijų.
„Tyrimai tai patvirtina: Harvardo visuomenės sveikatos mokykloje vidutinio amžiaus moterys, 8-erius metus vartojusios riešutus mažiausiai du kartus per savaitę, svėrė 27 proc. mažiau“, – komentuoja J. White.
Mitybos specialisto Artūro Sujetos teigimu, sotumą suteikia riešutuose esančios polinesočiosios bei monosočiosios riebiosios rūgštys. Be to, riešutuose yra naudingų amino rūgščių, kurios reikalingos raumenų atstatymui po treniruočių, tad tai puikus bei sveikas užkandis ir sportuojantiems.
Skatina plaukų augimą ir mažina slinkimą
Kad turėtume stiprius, žvilgančius plaukus, būtina į savo mitybą įtraukti produktus, kuriuose yra geležies, cinko, baltymų, riebalų rūgščių, vitaminų A, C, E, B5, B6, B12. Riešutai yra vienas iš produktų, kuriuos rekomenduojama vartoti, norint organizmą aprūpinti plaukams reikalingomis medžiagomis. 2015 metais „Kosmetinės dermatologijos žurnale“ pateikti moterų plaukų slinkimo prevencijos tyrimo rezultatai.
Tyrime dalyvavusios moterys 6 mėnesius vartojo papildą, sudarytą iš omega-3, omega-6 riebalų rūgščių ir antioksidantų. Rezultatai buvo labai džiuginantys: po 6 mėnesių 90 proc. tiriamųjų teigė, kad sumažėjo plaukų slinkimas, 86 proc. paspartėjo plaukų augimas, o 87 proc. džiaugėsi padidėjusia plaukų apimtimi.
Norint pasiekti panašių rezultatų, rekomenduojama valgyti riešutus ir sėklas, kurių sudėtyje yra daug omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, graikinius riešutus, linų sėmenis. Beje, plaukų slinkimą gali sukelti ir cinko trūkumas. Tad norėdami to išvengti, valgykite kedrinių pinijų, anakardžių, karijų, bertoletijų, migdolų, žemės riešutus – juose yra cinko.
Bertoletijų riešutai yra ir natūralus seleno šaltinis, šis mikroelementas leidžia džiaugtis ne tik sveika plaukų, bet ir nagų būkle.
Stimuliuoja smegenų veiklą ir gerina atmintį
Grožis – tai ir vidinis spindesys, tad svarbu lavinti mąstymą bei atmintį. Riešutai vadinami puikiu „maistu smegenims“. Turbūt neatsitiktinai graikiniai riešutai, kurie vizualiai yra panašūs į galvos smegenis, gali teikti joms optimalią naudą. Los Andžele, David Geffen medicinos mokykloje, neseniai atliktame Dr. Lenore Arab tyrime nustatyta, kad reguliariai graikinius riešutus valgančiųjų tyrimo dalyvių atmintis ir reakcija buvo geresnė.
„Ištyrus 20-60 metų suaugusiuosius, rezultatai parodė, kad kasdien suvalgyta nedidelė saujelė graikinių riešutų gali padėti pagerinti kognityvines – pažintines funkcijas. Graikiniuose riešutuose yra itin didelis alfa-linoleno rūgšties (kuri priklauso omega-3 riebalų rūgščių grupei) kiekis, kuris itin reikalingas širdies ir smegenų veiklai“, – sako Dr. Arab. Smegenų veiklai naudingi ir lazdyno riešutai. Dėl juose esančio didelio vitamino E kiekio, mangano, tiamino, folio rūgšties ir riebalų rūgščių, lazdyno riešutai pagerina smegenų ir pažinimo funkciją.
Kaip į savo mitybą įtraukti riešutus?
Kristina Rosenbloom, Džordžijos valstijos universiteto mitybos profesorė ir konsultantė, teigia, kad visi riešutai yra sveiki. Tad, kad gautume didžiausią jų naudą, verta valgyti įvairius riešutus. Tai padaryti labai paprasta, nes kiekviename prekybos centre yra jau paruoštų riešutų mišinių.
Riešutus į savo mitybą galime įtraukti kaip užkandžius arba gardinti jais salotas, kokteilius, maišyti su medumi ar klevų sirupu, kepti duoneles ar mėgstamą pyragą.
Vietoj įprastų kvietinių miltų naudojami sumalti migdolai desertams suteiks egzotiško skonio ir malonaus kvapo. Beje, užkandžiauti verta ne tik riešutais, racioną paįvairinti galime ir riešutų sviestu.
Be įprasto žemės riešutų sviesto ragaukime ir migdolų, anakardžių ar lazdynų riešutų sviestą. Juo galima gardinti košes, kokteilius, sveikus desertus, skanauti su šviežiais vaisiais. Pasirūpinkime savo sveikata praturtindami ją natūraliais produktais iš gamtos. Tik gerai jausdamiesi spinduliuosime ir vidiniu, ir išoriniu grožiu.