„Maisto kelias nuo lauko iki stalo turi įtakos ne tik jo skoniui ir išvaizdai, bet ir maistinei vertei bei poveikiui mūsų organizmui. Kuo šis procesas ir produkto ingredientai yra kokybiškesni, tuo didesnė tikimybė, kad pats produktas bus mums naudingesnis“, – sako K. Lebednikas.
Jis siūlo keturis būdus, kaip galite parduotuvėje atskirti kokybišką ir sveiką produktą.
1. Atkreipkite dėmesį į maistingumą
Vienas svarbiausių kokybiško produkto kriterijų – jo maistinė vertė. Kokybiškas maisto produktas išlaiko savyje daugybę gerųjų maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų, turi daug skaidulų.
„Maistinę produkto vertę galite įvertinti produktų etiketėse. Maistinės vertės lentelėse ar sąrašuose nurodomas baltymų, angliavandenių, riebalų ir kitų maistinių medžiagų kiekis gali tapti geru atskaitos tašku žmonėms, besirūpinantiems savo mityba. Patartina rinktis tuos produktus, kuriuose yra skaidulinių medžiagų ir nesočiųjų riebalų. Siūlyčiau vengti ar rečiau rinktis maisto gaminius, kurių didelę dalį sudaro sotieji riebalai, pridėtinis cukrus bei druska“, – pasakoja K. Lebednikas.
Siekdama pirkėjams padėti rinktis sveikatai palankesnius ir kokybiškesnius produktus, „Lidl Lietuva“ užsibrėžė tikslą iki 2025 metų vidutinio pridėtinio cukraus ir druskos kiekį savo privačių prekių ženklų produktuose sumažinti 20 proc. Nuo 2017 m. „Lidl Lietuva“ vidutinį produktuose esantį pridėtinio cukraus kiekį sumažino 6,3 proc., o druskos – 14,32 proc.
2. Skaitykite ingredientų sąrašą
Ieškant kokybiškų produktų, pravartu žiūrėti ne tik į maistinę vertę, bet ir į ingredientų sąrašą. Svarbu žinoti, kas slepiasi po įvairiais ingredientų pavadinimais bei rinktis tuos produktus, kuriuose yra kuo mažiau maisto priedų.
„Dažnai produktas gali būti skambiai pažymėtas ženklu „nulis pridėtinio cukraus“ ar „be riebalų“, tačiau verta atidžiai pažiūrėti, ar siekiant sustiprinti jo skonį, nebuvo pridėta įvairių maisto priedų, kurie gali būti taip pat nepalankūs sveikatai. Pravartu žinoti ir tai, kad vengtini ingredientai gali būti įvardyti kitais vardais, pavyzdžiui, pridėtinė druska gali slėptis už natrio, kalio ar magnio chlorido, natrio sulfato, natrio alginato, natrio citrato ar benzonato vardų. Produkto išvaizdai gerinti taip pat gali būti pasitelkti dirbtiniai dažikliai. Dėl to, bendrai vertinant, kuo ingredientų sąrašas yra trumpesnis, o jo elementai – suprantamesni paprastam vartotojui, tuo tikėtina, kad produktas bus kokybiškesnis, mažiau perdirbtas“, – kalba K. Lebednikas.
Jis pažymi, kad „Lidl“ nuolat stengiasi mažinti maisto priedų kiekį, pirmenybę teikia natūraliems dažikliams bei aromatinėms medžiagoms.
„Pavyzdžiui, savo privačių prekių ženklų produktuose mažindami pridėtinės druskos bei cukraus kiekį, produktų sudėtis keičiame itin atsakingai. Nekeičiame cukraus ir druskos dirbtiniais saldikliais ar kitais nenatūraliais maisto priedais bei pasitelkiame akluosius ragavimus, bendradarbiaujame su Kauno technologijos universiteto mokslininkais, kad produktų skoninės ir kitos vartotojams svarbios savybės išliktų tokios pačios ar net geresnės“, – pažymi K. Lebednikas.
3. Susipažinkite su prekybininko politika
Norint būti tikriems, kad jūsų vartojami maisto produktai yra aukštos kokybės, patartina susipažinti su gamintojo ar pardavėjo politika kokybės atžvilgiu.
„Pavyzdžiui, vaisių ir daržovių teikiamos naudingosios maistinės savybės gali sumažėti dėl netinkamo auginimo proceso. Norėdami užtikrinti savo produkcijos kokybę, mes ūkininkams keliame itin aukštus reikalavimus. Visi vaisių ir daržovių tiekėjai privalo turėti „GlobalG.A.P.“ (angl. „Global Good Agricultural Practice“ – pasaulyje pripažinta geroji ūkininkavimo praktika) sertifikatą. Jo reikalavimai padeda sukontroliuoti daug ūkyje vykstančių procesų – nuo produktų saugos ir kokybės iki aplinkos ir išteklių tausojimo bei kenkėjų kontrolės“, – aiškina K. Lebednikas.
Taip pat, „Lidl“ kelia griežtesnius, nei numato ES, reikalavimus dėl pesticidų ir kitų veikliųjų medžiagų vartojimo. Be to, „Lidl“ draudžia augintojams naudoti tam tikrus itin aplinkai ir žmonėms pavojingus pesticidus, taip užtikrinant kuo didesnę vaisių ir daržovių naudą žmogui.
„Produktų gamintojams taip pat keliame kokybės reikalavimus. Kiekvienas „Lidl“ privačių prekių ženklų produktų gamintojas privalo atitikti visame pasaulyje galiojančio Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos konsorciumo (BRC) standarto kriterijus, pripažintos sertifikavimo įstaigos „International Featured Standard“ (IFS) standarto arba kitus kriterijus. Sėkmingas šių sertifikatų įdiegimas padeda tiekėjams išlaikyti produktų kokybę bei lengviau suvaldyti kylančias rizikas. Be to, papildomai užsakome nepriklausomus laboratorinius tyrimus bei gamybos vietų auditus, siekdami įsitikinti, ar šių sertifikatų reikalavimų laikomasi“, – sako ekspertas.
4. Žinokite kokybės ir tvarumo standartus
Renkantis produktus rekomenduojama atsižvelgti ir į ant jų esančius kokybės standartus. Šie žymi, kad produktas yra pagamintas iš aukštos kokybės ingredientų, o gamybos procesas yra tvarus ir palankus ne tik sveikatai, bet ir gamtai.
„Be abejo, kokybės žymėjimų yra gausybė ir nebūtinai visi jie būna patikimi. Dėl to svarbu žinoti, kurie kokybės ženklai yra verti dėmesio. Tarp tokių, pavyzdžiui, „Eurofins“ kokybės ženklas, kurį galima rasti ant „Lidl“ šviežių mėsos, žuvies ir pieno gaminių. Šiuo ženklu žymimi tik tie gaminiai, kurie yra praėję sudėtingą kokybės kontrolės sistemą ir yra aukščiausios kokybės. Tarp kitų kokybės ir tvarumo ženklų – Jūrų valdymo tarybos ženklas MSC bei Akvakultūros valdymo tarybos ženklas ASC, atogrąžų miškų sertifikatas „Rainforest Alliance“, sąžiningos prekybos ženklas „Fairtrade“, – vardija K. Lebednikas.