• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarai persiritus į antrąją pusę, jau norisi ragauti savo šiltnamyje užaugintų pomidorų, tačiau kyla problema – pomidorų primegzta, tačiau šie nenoksta. Laimei, yra keletas paprastų būdų, kurie padės greičiau sunokinti pomidorus.

Vasarai persiritus į antrąją pusę, jau norisi ragauti savo šiltnamyje užaugintų pomidorų, tačiau kyla problema – pomidorų primegzta, tačiau šie nenoksta. Laimei, yra keletas paprastų būdų, kurie padės greičiau sunokinti pomidorus.

REKLAMA

Gera naujiena ta, kad galite kontroliuoti pomidorų nokimo procesą, nes jie priklauso vaisių šeimai, kuri natūraliai išskiria etileną – dujas, kurių išskiriamą kiekį galima kontroliuoti.

Pirma, svarbiausia pradėti nuo tinkamo pomidorų laikymo. Pomidorai, kurie dar nėra prinokę, turės geriausią skonį ir aromatą, jei bus laikomi kambario temperatūroje, rašo expressnews.com.

Laikymas šaldytuve sustabdys jų nokimą, sugadins skonį ir kvapą, suteiks jiems nemalonią tekstūrą. Svarbiausia – tinkama temperatūra. Laikant pomidorus mažesnėje nei 12 laipsnių temperatūroje, nokimo procesas sustos.

REKLAMA
REKLAMA

Pomidorų nokimui palankiausia 20-25 laipsnių temperatūra, tada jie išskirs daugiau cukrų ir mažiau rūgšties.

Pomidorai saulėje sunoks greičiau

Jei pomidorus valgysite po poros dienų, o šie dar neprinokę, paprasčiausias būdas yra juos padėti puse, prie kurios buvo prisitvirtinęs kotelis, žemyn – tam, kad jie nenusiridentų – ant palangės. Saulės šviesa padės pomidorams greičiau sunokti.

REKLAMA

Toks nokinimo procesas gali užtrukti iki šešių ar septynių dienų, priklausomai nuo to, kiek prinokusius pomidorus dėsite ant palangės.

Kad paspartintumėte nokimą, įdėkite pomidorus į popierinį maišelį, kartoninę dėžutę ar indą su skylutėmis. Venkite plastikinių maišelių – ten kaupiasi drėgmė, kuri skatina pelėsio atsiradimą ir puvimą. Taip pomidorai gali sugesti vos per kelias dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Įdėjus pomidorus į popierinį maišelį, jame susilaikys dalis etileno dujų, o tai paspartins nokimą. Jei norite, kad pomidorai prinoktų dar greičiau, į maišelį įdėkite bananą – jis išskirs dar daugiau etileno dujų.

Jei artėjant derliaus pabaigai turėsite daug augalų, pilnų neprinokusių vaisių, o orų prognozės praneša artėjančias šalnas, yra vienas patarimas, kurį rekomenduoja Ūkininko almanachas.

Galite išrauti visą augalą su šaknimis bei pakabinti jį patalpoje aukštyn kojomis. Svarbu, kad vietoje, kurioje kabinsite augalą, nebūtų tiesioginių saulės spindulių, o temperatūra neviršytų 25 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų