Gian Luca vyko į Ukmergės rajone esantį Tuomų ūkį, kur jį priėmė Gražvydas ir Edita. Kaime, kuriame dabar ūkininkauja Edita ir Gražvydas, anksčiau gyveno moters seneliai. Tiesa, ne pati Edita, o jos vyras įkalbėjo moterį ūkininkauti.
Tuomų ūkyje auginamos avys, alpakos ir ožkos, tačiau tai nėra vieninteliai ūkio gyventojai. Čia auginama 110 genofondinių avių, kurios pasirinktos neatsitiktinai – taip siekiama išsaugoti lietuviškas avių veisles.
Ūkio įkūrėjai pastebi, kad Lietuvoje ši mėsa nėra itin populiari, tačiau jie bando įrodyti, kad tai – ir skanu, ir sveika.
Išklausęs istorijas apie ūkio įkūrimą, jo gyventojus ir apsilankęs mėsos perdirbimo ceche, Gian Luca su Edita ir Gražvydu persikėlė į virtuvę, kur virtuvės šefas pagamino sultingą ėrienos nugarinę su smidrais ir artišokais.
Ši mėsa laikoma nepelnytai pamiršta, tačiau šį patiekalą apsilaižydami pirštelius valgys visi šeimos nariai, o nugarinė tiesiog tirps burnoje.
Sultinga ėrienos nugarinė su smidrais ir artišokais
Reikės:
- Ėrienos nugarinės;
- Konservuotų artišokų;
- Kadagio uogų;
- Balto vyno acto;
- Rozmarinų druskos;
- Alyvuogių aliejaus;
- Šalavijo;
- Rozmarino;
- Lauro lapų;
- Smidrų;
- Sviesto.
Gaminimo eiga:
Ėrienos nugarinę dedame į puodą. Susmulkiname šalavijus ir rozmarinus, beriame į puodą. Dedame lauro lapus ir kadagio uogas. Pašlakstome alyvuogių aliejumi.
Sudedame konservuotus artišokus ir smulkinus smidrus. Įpilame balto vyno acto, įdedame sviesto, pagardiname rozmarinų druska. Paliekame lėtai troškintis grilyje. Skanaus!