• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar jūsų šaldytuve liko keli kietai virti kiaušiniai nuo paskutinių pusryčių ar salotų gaminimo, o gal jų liks ir po Velykų? Jų tikrai nereikia skubėti suvalgyti ar išmesti. Jei saugiai juos laikote, galėsite valgyti dar ne vieną dieną.

73

Ar jūsų šaldytuve liko keli kietai virti kiaušiniai nuo paskutinių pusryčių ar salotų gaminimo, o gal jų liks ir po Velykų? Jų tikrai nereikia skubėti suvalgyti ar išmesti. Jei saugiai juos laikote, galėsite valgyti dar ne vieną dieną.

REKLAMA

Tačiau svarbu žinoti, kiek ilgai jie išlieka tinkami vartoti ir kaip juos laikyti, kad išvengtumėte nemalonių pasekmių, rašoma southernliving.com.

Per kiek dienų reikia suvalgyti virtus kiaušinius?

Pagal JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) rekomendacijas, kietai virti kiaušiniai šaldytuve išlieka tinkami vartoti iki 7 dienų nuo virimo dienos. Ir nesvarbu, ar jie jau nulupti, ar vis dar su lukštais – galiojimo laikas toks pat.

Tačiau svarbiausia taisyklė – sudėti kiaušinius į šaldytuvą per 2 valandas po išvirimo. Palikti kambario temperatūroje jie greičiau genda, o ypač karštomis dienomis.

Jei kyla klausimų, kaip laikyti virtus kiaušinius, įsidėmėkite šiuos patarimus:

  • Nulupti kiaušiniai: Laikykite juos sandariame inde arba užspaudžiamame plastikiniame maišelyje. Taip apsaugosite, kad kiaušiniai nesugertų šaldytuvo kvapų ir neišsausėtų.
  • Nelupti kiaušiniai: Galima laikyti tiesiog dubenėlyje arba uždengtame inde – lukštas natūraliai saugo kiaušinį nuo aplinkos poveikio.

Tačiau jei kiaušiniai buvo dažyti ar naudoti dekoracijoms (pvz., per Velykas), jų šviežumo taisyklės gali būti kitokios.

Svarbu prisiminti, kad septynių dienų laikymo taisyklė netaikoma Velykų kiaušiniams, jei jie:

  • Ilgiau nei 2 val. buvo laikomi kambario temperatūroje;
  • Buvo lauke šiltą dieną.

Tokių kiaušinių valgyti nerekomenduojama – ypač vaikams. Jei planuojate valgyti margučius, geriausia elgtis atsargiai.

REKLAMA
REKLAMA

Nudažytus kiaušinius laikykite ne ilgiau kaip dvi valandas kambario temperatūroje, po to nedelsiant padėkite juos į šaldytuvą.

Dar geriau – virkite atskirą partiją kiaušinių valgymui, o dažymui naudokite kitus – juos naudokite tik papuošimui.

 

Kaip suprasti, kad kiaušinis sugedęs?

Kietai virtą kiaušinį reikėtų išmesti, jei:

  • Jis skleidžia nemalonų kvapą (supuvusio kiaušinio kvapas – aiškus ženklas);
  • Jo tekstūra pasikeitė, tapo gleivėta ar pasikeitė paviršiaus išvaizda, jis atrodo kaip nuspalvintas kreida;
  • Pastebėjote mėlynas ar žalsvas dėmes – tai oksidacijos ar mikroorganizmų veiklos ženklas.

Kaip sakoma, jei abejojate – geriau išmeskite.

REKLAMA

Jei po Velykų liko virtų kiaušinių, štai keletas paprastų, bet labai gardžių būdų panaudoti likusius kiaušinius. Juos galite supjaustyti ir dėti į mėgstamas salotas ar sumuštinius arba sutarkuoti tarka ir berti ant mėgstamų salotų ar kitų patiekalų.

Dar vienas puikus būdas sunaudoti likusius kiaušinius – sutrinti juos su kitais ingredientais. Taip greitai pasigaminsite gardžią užtepėlę

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų