Užpildykite lėkštę daržovėmis
Jeigu jūsų lėkštėje vyrauja tamsios, nykios spalvos, laikas pokyčiams. Norint būti sveiku ir gerai jaustis, vertėtų pasistengti bent pusę lėkštės turinio užpildyti šviežiomis, spalvotomis daržovėmis – morkomis, špinatais, brokoliais, paprikomis, saldžiosiomis bulvėmis, agurkais, pomidorais, salotomis ir panašiai.
Iš tiesų, tokia taisyklė ne iš piršto laužta. Pasak mokslininkų, daržovės spalva išduoda kokių vitaminų ir naudingųjų medžiagų joje galima aptikti. Pavyzdžiui, lapiniuose žalumynuose yra daug antioksidantų, vitaminų: C ir E. Tuo tarpu, raudonos spalvos paprikose gausu ne tik skaidulų ir antioksidantų, bet ir itin daug vitamino C.
Ką valgote pusryčiams?
Taip, jau girdėjote tai anksčiau ir tai tikrų tikriausia tiesa: pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis. Sveiki ir tinkamai subalansuoti pusryčiai yra būtini dėl to, kad ryte išjudinama medžiagų apykaita, organizmas itin efektyviai „sugeria“ gautas medžiagas, be to, užtikrinamos tinkamos kognityvinės funkcijos.
Idealius pusryčius sudaro baltymai, sveiki riebalai ir sudėtiniai angliavandeniai. Pavyzdžiui, pusryčiams galima rinktis sveikus sumuštinius – juos galima gaminti su pilno grūdo duona ar duoniukais, riekutes tepti riešutų sviestu, pupų, avokadų, pomidorų pasta, ant viršaus galima dėti šviežias ir užkeptas daržoves, žalumynus, užkeptą ar virtą vištienos/kalakutienos krūtinėlę ar neriebų naminį sūrį. Tokie sumuštiniai bus ir skanūs, ir naudingi.
Nemarinkite savęs badu
Įprotis badauti yra ne tik nesveika, bet ir beveik visada duoda neigiamų rezultatų. Jei per dieną nesuvalgote pakankami kiekio kalorijų, stipriai išauga tikimybė, kad vėlai vakare arba netgi naktį persivalgysite.
Vietoj to, kad vakare sveikai pavalgytumėte, greičiausiai atlyginsite sau už tai, kad visą dieną buvote tokie „geri“, ir griebsitės kaloringo maisto ir nesveikų užkandžių, pavyzdžiui, ledų, torto ar bulvių traškučių.
Nepamirškite gerųjų bakterijų
Gerosios bakterijos mūsų organizme atlieka daugybę funkcijų ir daro didžiulę įtaką mūsų savijautai, imunitetui bei daugeliui kitų sveikatos aspektų. Pasak mokslininkų, probiotikai stimuliuoja mūsų organizmo imuninę sistemą, padeda virškinti skaidulų turintį maistą, palaiko tinkamą organizmo rūgščių lygį, gerina smegenų veiklą ir nuotaiką, padeda palaikyti normalų kūno svorį bei saugo žarnyną.
Jei norite organizmą papildyti gerosiomis bakterijomis, į mitybos racioną vertėtų įtraukti gerųjų bakterijų turinčio maisto: raugintų kopūstų, agurkų, raugintų pieno produktų ir panašiai.
Gerkite arbatą
Neseniai „Annals of Internal Medicine“ žurnale buvo paskelbtas tyrimas, kuriame teigiama, kad kasdien geriant du ar daugiau puodelių juodosios arbatos, mirtingumas nuo dažniausiai pasitaikančių mirties priežasčių gali sumažėti iki 12 procentų.
Šį „šalutinį“ juodosios arbatos poveikį sukelia joje esantys polifenoliai – stiprų antioksidacinį poveikį turinčios bei imunitetą stiprinančios medžiagos, kurios efektyviai kovoja su organizmo senėjimu, lėtinėmis ligomis ir netgi vėžiu.