Vilniaus paukštyno produktų kūrimo technologo Raimondo Čironio teigimu, skanus ir sultingas vištienos iešmelis prasideda nuo kokybiškos mėsos.
„Pirmiausia, atkreipkite dėmesį į šviežumą – vištiena turi būti rausva, šviesi, blizgi, ji neturėtų būti apdžiūvusi. Iešmeliams pasigaminti geriausiai tinka vištienos šlaunelių mėsa.
Ši vištienos dalis – itin sultinga, todėl būsite tikri, kad kepant ji neišsausės. Žinoma, iešmeliams naudoti galite ir kitas vištienos dalis, pavyzdžiui, krūtinėlę“, – pranešime spaudai sako R. Čironis ir dalijasi patarimais, kaip pasigaminti vištienos iešmelius, kad šie išliktų sultingi.
Supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Ruošiant iešmelius, mėsą svarbu supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Taip vištiena tolygiai išsimarinuos ir iškeps.
Pasirinkite tinkamą marinatą. Anot eksperto, pasigaminti marinatą – tikrai nesudėtinga, tereikia atitaikyti naudojamų ingredientų proporcijas. Vištienos marinatui puikiai tinka įvairiausios šviežios ar džiovintos prieskoninės žolelės, kokybiškas alyvuogių aliejus. Jeigu norite, galite naudoti ir graikišką jogurtą, kefyrą ar pasukas. Na, o jei marinato ruošimui neturite laiko – galite įsigyti jau paruoštus kepti iešmelius.
Marinavimo laikas. Ne ką mažiau nei įvairiausi prieskoniai ir kiti priedai, svarbus ir tinkamai pasirinktas vištienos marinavimo laikas. Šią mėsą geriausia marinuoti nuo pusvalandžio iki trijų valandų. Jei marinate naudojate rūgštį, pavyzdžiui, kefyrą ar citrinos sultis, jame mėsą marinuokite iki valandos. Tiesa, tai daryti reikėtų šaldytuve. Mat mėsą marinuojant kambario temperatūroje, ypač karštą dieną, rizikuojate, kad joje įsiveis nepageidaujamų bakterijų.
Medinius iešmelius išmirkykite vandenyje. Jeigu vištieną žadate kepti ant medinių iešmelių – pirmiausia juos išmirkykite vandenyje, taip būsite tikri, kad iešmeliai grilyje neužsidegs. Geriausia iešmelius vandenyje pamirkyti apie pusvalandį.
Nepamirškite daržovių. Iešmeliai gali būti ne tik mėsiški – kartu su vištiena ant jų galite verti ir įvairiausių daržovių. Itin tinka paprikos, raudonasis svogūnas, cukinijos, pomidorai ir pievagrybiai. Pasirinktas daržoves supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais. Ant iešmelio daržoves ir marinuotą mėsą sluoksniuokite pasirinkta tvarka.
Kepimo laikas. Tam, kad grilyje kepama vištiena neišsausėtų, svarbu pasirinkti tinkamą kepimo laiką ir temperatūrą. Geriausiai vištienos iešmelius kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje kepsninėje apie 5 minutes iš kiekvienos pusės. Vilniaus paukštyno technologas taip pat primena, kad vištieną geriausia kepti ant įkaitintų žarijų, o ne ant atviros liepsnos arba uždėjus deflektorių.
Graikiškas marinatas
Reikės:
- Šlakelio kokybiško alyvuogių aliejaus,
- Žiupsnelio juodųjų pipirų,
- 2–3 susmulkintų česnako skiltelių,
- 2 šaukštelių kmynų,
- Žiedeliais supjaustyto svogūno,
- Saujos susmulkintų svogūnų laiškų ir petražolių,
- Žiupsnelio muskato,
- 1 cm smulkinto šviežio imbiero,
- Žiupsnelio mairūnų,
- Žiupsnelio raudonosios saldžiosios paprikos prieskonių,
- Saujos smulkintų šviežių raudonėlių ir čiobrelių,
- Kelių susmulkintų baziliko lapelių,
- Žiupsnelio druskos.
Prancūziškas marinatas
Reikės:
- Šlakelio rapsų aliejaus,
- Žiupsnelio ožragės sėklų,
- 2 susmulkintų česnako skiltelių,
- Žiedeliais supjaustyto svogūno,
- Žiedeliais supjaustytos paprikos,
- Žiupsnelio pipirų,
- Saujos susmulkintų krapų ir petražolės lapelių,
- Žiupsnelio druskos,
- Šlakelio citrinos sulčių,
- Kelių šaukštelių garstyčių,
- Šlakelio balto vyno acto.