Šio šeštadienio gero kino vakare – filmas „Šiukšlės“ (angl. „Trash“). Tai – kriminalinė drama, kuri nukels į spalvingą, bet sudėtingą kasdienybę Brazilijoje.
Čia trys paaugliai – Rafaelis, Gardo ir Ratas – kasdien kovoja už išgyvenimą, rinkdami atliekas sąvartyne. Viskas pasikeičia tuomet, kai berniukai aptinka pinigų kupiną piniginę ir paslaptingus dokumentus. Šis netikėtas radinys įtraukia juos į pavojingą nuotykį, pilną korupcijos, paslapčių ir netikėtų atradimų.
Vaida ir Laurynas šį šeštadienio rytą ne tik pasidalino savo mintimis apie vakaro filmą bei kulinarinius niuansus, bet ir atskleidė intriguojančias, o kartais ir šokiruojančias detales apie Brazilijos kasdienybę.
O įkvėpti Brazilijoje vykstančio filmo veiksmo, jie pagamino tradicinį brazilišką pupelių troškinį, vadinamą „Feijoada“.
Tradicinis braziliškas pupelių troškinys „Feijoada“
Ingredientai:
- 2 apelsinai;
- 1 skardinė raudonųjų pupelių „Mamos konservai“;
- 100 g augalinių baltymų kubelių iš žirnių ir pupų „Korni“;
- 1 geltona paprika, supjaustyta kubeliais;
- 3 saldžios bulvės, supjaustytos kubeliais;
- 0,5 l daržovių sultinio „Sauda“;
- 1 svogūnas, supjaustytas kubeliais;
- 1 puodelis rudųjų ryžių;
- 1 „Kale“ kopūstas;
- 1 v .š. maltų kmynų „Sauda“;
- 2 v. š. rūkytos paprikos „Sauda“;
- 3 česnako skiltelės, susmulkintos;
- 3 v. š. aliejaus;
- Druska ir pipirai „Sauda“;
- Prieskonių mišinys su česnakais ir pipirais „Sauda“;
- 2 lauro lapai „Sauda“.
Gamyba:
Susmulkinkite svogūną, česnako skilteles, geltoną papriką ir saldžiąsias bulves. „Korni“ augalinių baltymų kubelius užpilkite karštu daržovių sultiniu ir palikite pastovėti, kol jie išbrinks.
Įkaitinkite puodą su aliejumi ant vidutinės ugnies. Įdėkite pusę pjaustyto svogūno ir dalį smulkinto česnako. Kepkite apie 2-3 min., kol svogūnai suminkštės. Į puodą įberkite „Saudos“ maltų kmynų ir rūkytos paprikos. Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytą papriką ir kepinkite dar 1-2 min.
Paprikoms apkepus, dėkite kubeliais pjaustytas saldžiąsias bulves, išmirkusius ir nusunktus augalinių baltymų kubelius, „Mamos konservų“ raudonąsias pupeles ir lauro lapus. Jei troškinys per tirštas, įpilkite šiek tiek sultinio.
Pagardinkite troškinį apelsinų žievele (apie 1 a.š.), druska, pipirais ir „Saudos“ prieskonių mišiniu su česnakais ir pipirais. Užvirinkite ir troškinkite apie 15 min., kol saldžios bulvės suminkštės. Pabaigoje išimkite lauro lapus.
Kol troškinys troškinasi, išvirkite rudus ryžius pagal pakuotės nurodymus. Taip pat pasiruoškite „Kale“ kopūstą. Įkaitinkite keptuvę su šaukštu aliejaus ant vidutinės ugnies. Įdėkite likusią pusę smulkinto svogūno ir kepkite, kol svogūnai taps auksinės spalvos, apie 5 min.
Pridėkite smulkintą česnaką, pjaustytą „Kale“ kopūstą ir apie 100 ml sultinio. Troškinkite apie 2 min., dažnai maišydami, kol kopūstai suminkštės. Galiausiai, pagardinkite druska bei pipirais.
Prieš serviruojant, nulupkite apelsinų žievelę ir supjaustykite apelsinus skiltelėmis.
Dubenėliuose serviruokite virtus ryžius, „Feijoada“ troškinį, troškintą „Kale“ kopūstą, pagardinkite apelsino skiltelėmis. Skanaus!
Patiekalas gamintas ir serviruotas induose iš „Gerduva.lt“
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!