Falafeliai – iš Artimųjų Rytų atkeliavęs patiekalas, pasotinantis ir didžiausią gurmaną. Falafelius tinka valgyti vienus, su įvairiomis daržovėmis ir pagardais, jie gali būti kitų patiekalų dalimi (pavyzdžiui, dedami į pitą arba susukami į lavašą). Pagal šį receptą gali užkąsti 2-4 žmonės.
Tradiciniai falafeliai paprastai kepami aliejuje, tačiau šis receptas siūlo sveikesnį variantą – kepkite juos orkaitėje ir be riebalų.
Viskas ko Jums reikės (16 nedidelių falafelių):
- 1 skardinės konservuotų avinžirnių;
- Pusės didesnio svogūno;
- Poros nedidelių skiltelių česnako;
- 1-2 šaukštų miltų/džiūvėsėlių;
- 1 šaukštelio kumino;
- Prieskonių pagal skonį (druskos, pipirų, saldžiosios paprikos).
Falafeliai puikūs tuo, kad su jais lengva eksperimentuoti. Galite juos gardinti sezamo sėklomis, šviežiomis arba džiovintomis petražolėmis, žolelių mišiniais ir t.t.
Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių.
Nusunkiame vandenį nuo konservuotų avinžirnių, jie turi būti sausi. Avinžirnius kartu su stambiai supjaustytu svogūnu, česnako skiltelėmis, prieskoniais ir miltais arba džiūvėsėliais suberiame į virtuvės kombainą.
Viską kelias sekundes malame iki vientisos masės, ji neturi būti nei per skysta, nei per tiršta (tai galite reguliuoti dėdami daugiau arba mažiau miltų ar džiūvėsėlių). Paprastai tariant – iš masės turi išeiti suformuoti kotletą.
Kai masė paruošta – drąsiai ragaukite ir įsitikinkite, ar netrūksta prieskonių. Juos galite berti negailėdami, nes pirmą kartą ragaujant falafelių, gali pasirodyti, kad jie prėski.
Iš masės šaukštu formuojame šiek tiek plokščius falafelius. Nors populiariausia gaminti apvalius falafelius, formą galite pasirinkti bet kokią.
Suformuotus falafelius dedame ant kepimo popieriumi užtiestos skardos.
Falafeliai keps apie 25 minutes, vis užmeskite akį, kol jie švelniai paruduos. Jei kepsite ilgiau, jie gali pasirodyti sausoki.
Skaniausia falafelius ragauti su šviežiomis, gaiviomis daržovėmis – pomidorais, agurkais, paprika, – o puikus pagardas – humusas (užtepėlė iš trintų avinžirnių, sezamų pastos ir alyvuogių aliejaus) arba saldžiarūgštis padažas.