Šio šeštadienio TV3 gero kino vakare žiūrovų laukia kultinis Quentino Tarantino filmas „Negarbingi šunsnukiai“ (angl. „Inglourious Basterds“), kuris sulaukė ne tik kritikų pripažinimo, bet ir „Oskaro“ statulėlės.
Šis filmas – tai alternatyvi Antrojo pasaulinio karo istorija, kurioje veiksmas, įtampa ir netikėti siužeto vingiai susilieja į įsimintiną kino patirtį.
Amerikiečių žydų karių būrys, vadovaujamas leitenanto Aldo Raine, vykdo slaptą misiją Prancūzijoje. Jų tikslas – sunaikinti aukščiausius Trečiojo reicho vadus.
Aptarę siužeto vingius ir filmo kūrimo įdomybes, V. Poderytė-Bernatavičė ir L. Suodaitis pagamino burnoje tirpstantį autentišką obuolių štrudelį, kuris užkariaus visos šeimos širdis.
Autentiškas obuolių štrudelis
Ingredientai:
- Apie 125 g filo tešlos (8 lakštai);
- 100 g sviesto;
- 4 dideli obuoliai;
- 100 g pekano riešutų;
- 1 a. š. cinamono „Sauda“;
- 1 a. š. malto muskato „Sauda“;
- 3 riekelės šviesios mėgstamos duonos;
- Apie 200 g cukraus;
- 100 g razinų;
- Žiupsnelis druskos;
- 6 v. š. romo;
- Plakta grietinėlė (patiekimui).
Gamyba:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Obuolius nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Didelę keptuvę su dangčiu statykite ant stiprios ugnies.
Suberkite obuolius, cukrų, druską, razinas, „Saudos“ cinamoną ir maltą muskatą. Karamelizuokite apie 8–10 minučių, retkarčiais pamaišydami. Po to nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
Tuo tarpu riešutus ir duoną išdėliokite ant kepimo skardos ir paskrudinkite orkaitėje 6 minutes. Duoną apverskite ant kitos pusės po 3 minučių.
Apskrudusią duoną ir riešutus sudėkite į blenderį ir susmulkinkite. Atvėsusius obuolius sumaišykite su smulkintais riešutais, duona ir romu.
Pradėkite formuoti štrudelį: išsilydykite sviestą ir pasiruoškite 8 filo tešlos lakštus. Pirmąjį lakštą dėkite ant lygaus paviršiaus, gausiai ištepkite tirpintu sviestu. Ant jo uždėkite antrąjį lakštą ir vėl aptepkite sviestu bei apibarstykite 2 šaukšteliais cukraus.
Kartokite procesą su likusiais lakštais: tepkite sviestu, o kas antrą lakštą papildomai pabarstykite cukrumi. Paskutinį (aštuntąjį) sluoksnį patepkite tik sviestu.
Tuomet, obuolių įdarą dėkite ant arčiausiai jūsų esančio tešlos krašto, palikdami 3 cm tarpą nuo kraštų. Arčiausiai įdaro esantį tešlos kraštą užlenkite ant įdaro ir aptepkite sviestu.
Užlenkite šoninius kraštus ir taip pat aptepkite sviestu. Pradėkite atsargiai vynioti štrudelį nuo savęs, kiekvieną sluoksnį aptepdami sviestu.
Galiausiai, susuktą štrudelį atsargiai padėkite ant skardos. Viršų aptepkite lydytu sviestu bei pabarstykite cukrumi. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 25 minutes, kol paviršius taps auksinės spalvos.
Štrudelį patiekite šiltą su plakta grietinėle. Skanaus!
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!