Insultas nedažnai pasitaiko jaunesniems nei 40 metų asmenims. Kai jis ištinka, jį dažnai sukelia neįprastai aukštas kraujospūdis. Nors daugumą šios būklės rizikos veiksnių galima kontroliuoti, tačiau vienas gėrimas žymiai padidina insulto riziką.
Alkoholis didina insulto riziką
Remiantis tinklaraščio „The Lancet“ atliktu didelės apimties genetiniu tyrimu, net lengvas ar vidutinio stiprumo gėrimas padidina kraujospūdį ir insulto tikimybę. Tyrime dalyvavo JK ir Kinijos mokslininkai, kurie 10 metų stebėjo 500 000 kinų. Dabartinė statistika rodo, kad maždaug 16 iš 100 vyrų ir 20 iš 100 moterų per savo gyvenimą JK patirs insultą.
Taigi, jei 100 negeriančių žmonių grupėje kiekvieną dieną pradėtų išgerti po taurę ar dvi alkoholio, tai insultas ištiktų du žmones ‒ nežymus padidėjimas, rašo express.co.uk.
Pasak profesoriaus David Spiegelhalter iš Kembridžo universiteto, pusė butelio vyno per dieną padidina bendrą insulto riziką net 38%.
Jis sakė: „Tai yra priešingas poveikis nei vartojant statiną ‒ gydytojų paskirtus vaistus cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti ir užkirsti kelią širdies priepuoliams bei insultams“.
Piktnaudžiavimas alkoholiu gali labai stipriai įtakoti riziką patirti insultą
Tiesą sakant, neseniai atliktas tyrimas parodė, kad vienas ar du gėrimai per dieną gali padidinti insulto riziką 10–15%. Tiems, kurie geria keturis ar daugiau gėrimų per dieną, insulto rizika padidėja iki 35%. Alkoholio vartojimas padidina insulto riziką, nes:
- Padidėja kraujospūdis;
- Padidėja svoris;
- Padidėja diabeto rizika;
- Padidėja kepenų pažeidimo rizika;
- Padidėjusi prieširdžių virpėjimo rizika.
Tyrimo metu taip pat nerasta įrodymų, kad lengvas ar saikingas gėrimas suteiktų apsauginį poveikį, kitaip tariant, kad sumažintų insulto riziką. Kalbant apie alkoholio įtaką širdies priepuolio rizikai, mokslininkai teigė, kad poveikis dar nėra visiškai aiškus ir per ateinančius kelerius metus reikia surinkti daugiau duomenų.
„Teiginiai, kad vynas ir alus turi magišką apsauginį poveikį, yra nepatvirtinti“, – sakė tyrimo autorius Richard Peto, medicinos statistikos ir epidemiologijos profesorius iš Oksfordo universiteto.
Kuo daugiau alkoholio žmogus vartoja, tuo didesnė insulto rizika. Be to, tyrimai parodė, kad net ir saikingas alkoholio kiekis gali padidinti insulto riziką. Remiantis kai kuriais tyrimais, nėra saugaus alkoholio kiekio, kurį vartojant sumažėtų insulto riziką. Vienas gėrimas apibrėžiamas kaip viena maža taurė vyno, butelis alaus ar atitinkamas stipriųjų gėrimų kiekis.