• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Artėja Kalėdos ir aš jau jų nebeįsivaizduoju be Kalėdinio pyrago. Tikriausiai ir mano draugai jo pasigestų, nes kiekvienais metais kepu tuos pyragus ir jiems, kaip Kalėdinę dovanėlę.

„Artėja Kalėdos ir aš jau jų nebeįsivaizduoju be Kalėdinio pyrago. Tikriausiai ir mano draugai jo pasigestų, nes kiekvienais metais kepu tuos pyragus ir jiems, kaip Kalėdinę dovanėlę.

REKLAMA

Kadangi pyragas skanesnis truputį pastovėjęs (subręsta skonis), tai juos kepti pradedu jau apie gruodžio vidurį. Pyragas išsilaikyti gali metus (na, pas nieką tiek neišsilaikė, nes visi suvalgydavo jį labai greitai,  tik aš gabalėlį buvau pernai palikusi pabandymui, bet neišdrįsau jo, tiek laiko prastovėjusio, paragauti. Vaizdas buvo nepakitęs).

Jo sudėtyje beveik vien džiovinti vaisiai, tad daug jo vienu metu suvalgyti neįmanoma. Labai patogu tarpšventiniu laikotarpiu, kai kartais norisi ko nors saldaus, o į virtuvę vėl lįsti ir vėl gaminti tingisi“, – rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė Dalia.

Jums reikės:

  • 250 gr sviesto,
  • 1 stiklinė rudojo cukraus,
  • 4 kiaušiniai,
  • 1 a.š. vanilės esencijos,
  • 1 a.š. apelsinų džemo,
  • 1 v.š. klevų ar kitokio sirupo,
  • 1,25 kg įvairių džiovintų vaisių,
  • 2 stiklinės miltų sumaišytų su  1 a.š. kepimo miltelių,
  • 2 a.š. prieskonių meduoliams,
  • 1 a.š. cinamono,
  • 0,5 stiklinės tamsaus romo, brendžio ar portveino.

Džiovintus vaisius sukarpykite žirklėmis, kad būtų apie 1 cm. dydžio. Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, sudėkite kiaušinius ir gerai viską išplakite. Supilkite visus skystus produktus ir vėl išplakite. Galiausiai suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Viską išmaišykite kol gausis vientisa masė. Į ją suberkite vaisius.

REKLAMA
REKLAMA

Kepimo skardą ar torto formą (22cm.) išklokite dvigubu kepimo popieriumi, paliekant aukštus popieriaus kraštus. Sukrėskite viską, vis šaukštu paspaudant, kad nepalikti oro tarpų. Išlyginkite paviršių ir krestelkit kelis kartus visą formą į stalą.

REKLAMA

Orkaitėje, įkaitintoje iki 150 C temperatūros, pyragą reikia kepti 2,5 val. Iškeptą pyragą palikite skardoje iki visiško atvėsimo. Tada išimkite iš formos ir su visu kepimo popieriumi dėkite į politileno maišą. Maišelį užsukite, kad neprieitų oras ir padėkite vėsiai. Taip laikykite bent savaitę ar dvi, kad subręstų pyrago skonis. Švenčių metu pyragą galite laikyti sandarioje dėžuteje ant stalo.

Sudėtingumas: vidutinis, receptas iš „Didžioji kulinarijos enciklopedija“ Rosma, 1999 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų