Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistininkė Toma Gečienė sutiko detaliau papasakoti apie kasos funkcijas, pagrindines šio organo ligas bei naudingus produktus kasai.
„Egzokrininė funkcija – kasa gamina virškinimo fermentus, kurie padeda skaityti baltymus, riebalus ir angliavandenius plonajame žarnyne.
Endokrininė funkcija – kasa gamina hormonus, tokius kaip insulinas ir gliukagonas, kurie reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje“, – pasakojo specialistė.
Dažniausios kasos ligos
Prabilus apie tai, su kokiais sunkumais kasos organas susiduria dažniausiai, T. Gečienė pasakojo, kad tai yra įvairios ligos. Anot jos, dažniausiai pacientai suserga ūminių arba lėtiniu pankreatitu.
„Ūminis pankreatitas yra staigus kasos uždegimas, dažnai sukeltas alkoholio vartojimo ir tulžies akmenų.
Tuo tarpu lėtinis pankreatitas – tai lėtinis kasos uždegimas, kuris gali sukelti negrįžtamus pažeidimus. Taip pat dėl insulino gamybos sutrikimų žmogui gali išsivystyti I arba II tipo cukrinis diabetas“, – apie dažniausias ligas pasakojo specialistė.
Paprašyta papasakoti, kokiais požymiais žmogaus organizmas gali įspėti apie jame vešinčias kasos organo ligas, T. Gečienė atskleidė kelis iš jų.
Anot jos, pastebėjus šiuos simptomus vertėtų kreiptis į medikus, mat jie gali signalizuoti apie kasos organo sutrikimus.
„Kasos sutrikimai gali pasireikšti pilvo skausmu, kuris dažniausiai prasideda viršutinėje pilvo dalyje ir vėliau išplinta į nugarą.
Taip pat kasos sutrikimus gali lydėti tokie simptomai kaip pykinimas, vėmimas, apetito praradimas, svorio kritimas, riebalingos ir blogai virškinamos išmatos bei cukraus kiekio kraujyje svyravimai“, – įspėjo specialistė.
Kasai naudingi maisto produktai
Ne paslaptis, kad gyvenimo būdas, o ypač mityba taip pat labai prisideda prie mūsų organų sveikatos. Tad T. Gečienė atskleidė, kokiais maisto produktais galima sustiprinti savo kasos veiklą.
Anot jos, visų pirma, vertėtų atkreipti dėmesį į tuos produktus, kurie yra lengvai virškinami ir gali padėti sumažinti uždegimus.
„Šviežios daržovės, tokios kaip brokoliai, špinatai ir lapiniai kopūstai, yra puikus pasirinkimas, nes juose gausų antioksidantų ir skaidulų, padedančių palaikyti gerą virškinimo sistemą
Uogos ir mažai cukraus turintys vaisiai, pavyzdžiui, avietės, mėlynės ir obuoliai, taip pat naudingi, nes suteikia organizmui vitaminų ir nesukelia staigių cukraus kiekio kraujyje svyravimų.
Liesi baltymai, tokie kaip vištiena, žuvis ar tofu, padeda organizmui gauti reikalingų maistinių medžiagų, neapkraunant virškinimo sistemos“, – sakė ji.
Taip pat ji patarė į savo mitybą įtraukti ir pilno grūdo produktų. Vaistininkė T. Gečienė pasakojo, kad visuomet pravartu suvalgyti avižų, rudųjų ryžių.
Anot jos, tokie pilno grūdo produktai geba palaikyti stabilų cukraus lygį kraujyje bei suteikti ilgalaikės ir kokybiškos energijos.
„Tuo tarpu sveikieji riebalai iš avokadų, alyvuogių aliejaus ar riešutų, vartojami saikingai, taip pat gali prisidėti prie geresnės kasos veiklos“, – pridėjo specialistė.
Kasai žalingi maisto produktai
Taip pat T. Gečienė išryškino žalingus kasos veiklai maisto produktus ir suskirstė juos į kelias grupes. Anot specialistės, šių maisto produktų vertėtų vengti.
Ji pasakojo, kad tokie maisto produktai gali sukelti kasos veiklos sutrikimų. Pirmoji iš grupių – riebus ir keptas maistas.
„Čia yra vienas pagrindinių kasai žalingų produktų, nes jis pareikalauja daug fermentų, kad būtų suvirškintas, o tai gali sukelti papildomą organo apkrovą. Taip pat neigiamai mūsų kasą veikia greitas maistas ir perdirbti produktai, kuriuose dažnai gausu transriebalų ir dirbtinių priedų“, – pasakojo specialistė.
Taip pat specialistė paaiškino, kad kasai kenkti gali ir gėrimai. Pasak jos, labiausiai kenkia alkoholis ir gazuoti gėrimai, savyje turintys daug cukraus.
T. Gečienė tikino, kad tokie gėrimai gali paskatinti riziką susirgti pankreatitu ir paskatinti uždegiminius procesus organizme.
„Be to, saldumynai ir stipriai perdirbti cukraus produktai, tokie kaip pyragaičiai ir saldainiai, sukelia staigius gliukozės šuolius kraujyje ir verčia kasą gaminti didelius insulino kiekius, o tai ilgainiui gali pakenkti jos funkcijai.
Taip pat verta riboti raudonos ir riebios mėsos vartojimą, nes ji gali skatinti uždegimus ir didinti virškinimo sistemos apkrovą“, – baigė pokalbį ji.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!