Mičigano universitete atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kiek laiko iš jūsų gyvenimo atima tam tikri perdirbti maisto produktai, rašo metro.co.uk.
Ypač perdirbti maisto produktai, kurių sudėtyje yra tokių sudedamųjų dalių kaip dirbtiniai dažikliai ir kvapiosios medžiagos, konservantai ir emulsikliai, gali būti pavojingi, jei jie nėra vartojami saikingai.
Vis tik, kai kurie mėgstamiausi produktai gali atimti iš jūsų net keliasdešimt minučių gyvenimo. Štai, pavyzdžiui, dešrainis gali sutrumpinti gyvenimą 36 minutėmis, o jei jį užgeriate kola, tai gyvenimą sutrumpinate dar papildomomis 12 minučių.
Taip pat nustatyta, kad rytiniai sumuštiniai atima 13 minučių gyvenimo, o mėsainiai su sūriu – 9 minutes.
Vis dėlto mokslininkai nustatė, kad valgydami tam tikrų rūšių žuvį galite gyventi 28 minutėmis ilgiau.
Tyrimui vadovavęs daktaras Olivieris Jollietas sakė: „Akivaizdu, kad norint pagerinti žmonių sveikatą būtina keisti mitybą.
Nors buvo nustatyta, kad kai kurie mėgstami maisto produktai, pavyzdžiui, pica, makaronai su sūriu, dešrainiai ir kola, sutrumpina žmogaus gyvenimą, kiti maisto produktai gali jį pailginti.“
Kurie maisto produktai gali sutrumpinti jūsų gyvenimą?
Dalijamės su jumis maisto produktais, kurie gali sutrumpinti jūsų gyvenimo trukmę:
- Dešrainis – 36 minutės;
- Sumuštinis – 13 minučių;
- Kiaušiniai – 13 minučių;
- Kola – 12 minučių;
- Mėsainis su sūriu – 9 minutės;
- Šoninė – 6 minutės.
Tam tikros žuvies rūšys gali pailginti gyvenimą 28–32 minutėmis, o vieno tyrimo metu nustatyta, kad tokių sūrių, kaip čederis ir brie, vartojimas gali padėti pailginti gyvenimo trukmę ir užkirsti kelią kepenų vėžiui.
Daugelis gydytojų siūlė atsisakyti itin perdirbtų maisto produktų, kad būtume sveikesni.
Šių metų pradžioje žurnale „British Medical Journal“ (BMJ) nustatyta, kad didelis perdirbtų maisto produktų vartojimas susijęs su 50 proc. didesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika, 48-53 proc. didesne psichikos sveikatos problemų, įskaitant nerimą, rizika ir 12 proc. didesne antro tipo diabeto rizika.
Didesnis perdirbtų produktų vartojimas taip pat buvo susijęs su 21 proc. didesne mirties (dėl bet kokios priežasties), nutukimo, 40-66 proc. didesne širdies ligų, miego sutrikimų ir 22 proc. didesne depresijos rizika.
Kiti susiję sveikatos sutrikimai – astma, padidėjęs cholesterolio kiekis ir virškinamojo trakto problemos.
Be abejo, perdirbtų produktų galima valgyti saikingai, tačiau gydytojai vis tiek rekomenduoja sveikesnį maistą, pavyzdžiui, vaisius, sveikus angliavandenius ir daržoves.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!