Centro poliklinikos gyvensenos medicinos specialistė Ieva Eva Skrebutėnaitė atskleidžia, kad su šiomis bėdomis susidoroti jums gali padėti kefyras, varškė ar rauginti kopūstai, o tiksliau, šiuose maisto produktuose esančios gerosios bakterijos – probiotikai.
Probiotikai – tai gyvi mikroorganizmai, kurie tinkamai vartojami gali turėti naudingą poveikį žmogaus sveikatai, ypač pagerindami žarnyno mikrofloros pusiausvyrą ir virškinimo sistemos veiklą, rašoma Centro poliklinikos pranešime.
Probiotikai dar kitaip vadinami gerosiomis bakterijomis ar mielėmis, kurios natūraliai gyvena žmogaus organizme arba gaunamos iš tam tikrų maisto produktų ir papildų.
Probiotikų nauda jūsų organizmui
Imuninės sistemos stiprinimas: aktyvuoja imuninę sistemą, skatindami antikūnų gamybą ir stiprindami imunines ląsteles, kurios padeda kovoti su infekcijomis.
Virškinimo gerinimas: padeda atkurti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą, ypač po antibiotikų vartojimo, kurie gali sunaikinti naudingus mikroorganizmus. Probiotikai palengvina virškinimą ir mažina virškinimo sutrikimus, tokius kaip vidurių užkietėjimas, viduriavimas ar dirgliosios žarnos sindromas (DŽS).
Metabolizmo reguliavimas: pagerina riebalų apykaitą, sumažina pilvo riebalus, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai taip pat gerina insulino jautrumą, kas yra prevencija nuo diabeto.
Žarnyno ir smegenų ryšys: prisideda prie žarnyno ir smegenų ryšio reguliavimo, kuris turi tiesioginę įtaką emocinei ir protinei sveikatai. Tai gali padėti sumažinti stresą, nerimą ir gerinti nuotaiką.
Parazitų kontrolė: padeda kovoti su žarnyno parazitais ir kenksmingomis bakterijomis, slopindami jų augimą ir stiprindami žarnyno apsauginį barjerą.
Probiotikai itin naudingi žmonėms, kurie:
- vartoja antibiotikus ir nori atstatyti žarnyno mikroflorą;
- turi virškinimo problemų, tokių kaip dirgliosios žarnos sindromas (DŽS), viduriavimas ar užkietėjimas;
- turi silpną imunitetą arba dažnai serga infekcijomis;
- nori pagerinti odos būklę (pvz., nuo egzemos ar aknės);
- turi alergijų.
Probiotikų šaltiniai
Vaistinėje galite rasti didelį probiotikų pasirinkimą, tačiau visada verta savo mitybą papildyti natūraliais probiotikų šaltiniais, tokiais kaip:
- rūgštūs pieno produktai: graikiškas jogurtas, kefyras, sūris, varškė;
- fermentuoti maisto produktai: natūraliai rauginti kopūstai, agurkai ir kitos daržovės, kimchi (korėjietiškos fermentuotos daržovės), sojų pupelės, fermentuota juodoji arbata (kombucha).
Ne visi šie maisto produktai turės probiotikų, jei jie buvo termiškai apdoroti ar sterilizuoti, nes šie procesai sunaikina gyvus mikroorganizmus. Todėl rinkdamiesi produktus ieškokite etikečių su užrašu „gyvos kultūros“ arba „probiotikai“.
Rekomendacijos
Dozavimas:
Probiotikų vartojimo dažnis priklauso nuo konkretaus produkto savybių ir asmeninių sveikatos poreikių.
Paprastai rekomenduojama juos vartoti kasdien, tačiau norint pasirinkti tinkamą produktą ir nustatyti teisingą dozę, patartina pasitarti su gydytoju ar gyvensenos medicinos specialistu.
Šalutiniai poveikiai:
Kai kuriems žmonėms, pradėjus vartoti probiotikus, gali pasireikšti lengvi virškinimo sutrikimai, tokie kaip dujų kaupimasis arba pilvo pūtimas. Šie simptomai paprastai išnyksta po keleto dienų.
Taigi, įtraukite rūgštaus pieno bei fermentuotų maisto produktų į savo kasdienį racioną ir būkite sveiki!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!