• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviškų pomidorų sezonas prasidėjo – pirmieji šiemet Lietuvos ūkiuose užauginti žiemos derliaus pomidorai jau nugulė parduotuvių lentynose.

Lietuviškų pomidorų sezonas prasidėjo – pirmieji šiemet Lietuvos ūkiuose užauginti žiemos derliaus pomidorai jau nugulė parduotuvių lentynose.

REKLAMA

Pasak Gintarės Kitovės, „Iki“ komunikacijos vadovės, pirmuoju lietuvišku derliumi šiemet pasimėgauti galima kaip niekad anksti, rašoma pranešime spaudai.

„Dar prieš porą metų pirmųjų lietuviškų pomidorų tekdavo laukti bent iki kovo. Dabar iš Lietuvos ūkių šviežią derlių galima gauti žymiai anksčiau ir mėgautis juo ilgiau – šiltnamiuose auginamos daržovės pirkėjus pasiekia itin anksti“, – sako G. Kitovė.

Pasak tinklo atstovės, šviežias lietuviškų pomidorų derlius pirkėjų būna bene laukiamiausia metų naujiena, nes tokios daržovės turi svarių pranašumų prieš atvežtines.

„Jie pasižymi maksimaliu šviežumu, o itin trumpas transportavimo laikas leidžia augintojams veisles rinktis daugiausiai dėmesio skiriant pomidorų skoninėms savybėms.

REKLAMA
REKLAMA

Tampa nebe taip svarbu, ar jie bus atsparūs ir atlaikys kelionę iš svetur, tad lietuviški pomidorai paprastai pasižymi plonesne odele, ryškesniu skoniu, intensyvesniu kvapu“, – pasakoja G. Kitovė.

REKLAMA

Plati pomidorų įvairovė

Jeigu agurkai paprastai skirstomi tik į trumpavaisius ir ilgavaisius, tai pomidorų pasaulyje įvairovė žymiai didesnė. Minėto prekybos tinklo daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pažymi, kad skirtingos veislės skiriasi ne tik išvaizda.

„Pavyzdžiui, geltonieji pomidorai pasižymi švelnesniu, mažiau rūgščiu skoniu nei raudonieji. Jie turi mažiau rūgštingumo, todėl tinka žmonėms su jautriu skrandžiu, juos mėgsta ir vaikai.

REKLAMA
REKLAMA

Avietiniai pomidorai pasižymi rausva-raudona spalva ir švelniu, saldžiu skoniu, turi subtilų aviečių aromatą“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Juodieji pomidorai išsiskiria tamsiai violetine, beveik juoda spalva. Jų skonis sodrus, šiek tiek dūminis, su ryškiu pomidorų aromatu. Jie mėgstami ir dėl to, kad turi daugiau antioksidantų nei raudonieji pomidorai, pažymi tinklo šviežių daržovių žinovė.

„Salotoms, užkandžiams ar valgyti vieni labai tinka mažesni pomidorai. Vyšniniai, vynuoginiai ar šiek tiek didesni kokteiliniai pomidorai yra maži, saldūs, sultingi ir koncentruoto skonio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu slyviniai pomidorai yra pailgos formos, didesni už mažuosius. Jie mėsingi, turi mažiau sėklų ir puikiai tinka konservavimui bei padažams“, – sako J. Sabaitienė.

Retas lietuvis ginčysis, kad skaniausias patiekalas iš pomidorų – tradicinės salotos su grietine. Jos ypač gardžios su šviežiu lietuvišku derliumi, nes suteikia ryškų skonį ir aromatą.

REKLAMA

Tačiau pomidorai gali tapti ir puikiais pusryčiais, užkandžiu ar pagrindiniu patiekalu. Minėto prekybos tinklo šefai dalijasi trimis receptais, kurių nepavyks išbandyti tik vieną kartą – paragavus norėsis kartoti ir kartoti.

Graikiški pomidorų paplotėliai

Porcijos: 4. Gaminimo laikas: 20 min. Reikės: 250 g šviežių pomidorų, 1/2 raudonojo svogūno, 2 didelių česnako skiltelių, 1 citrinos žievelės, druskos, pipirų, 85 g miltų, 1/2 šaukštelio kepimo miltelių, šviežių krapų, petražolių.

REKLAMA

1. Smulkiai supjaustykite pomidorus ir sudėkite juos į didelį dubenį.

2. Sumaišykite pjaustytą svogūną, išspaustą česnakus, citrinos žievelę ir smulkintas žoleles, tada suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir pipirus. Išmaišykite, kad susidarytų tešla.

3. Keptuvės dugną ištepkite alyvuogių aliejumi ir pastatykite ant vidutinės ugnies.

4. Formuokite blynelius, kepkite porą minučių, kol paruduos, tada apverskite ir apkepkite iš kitos pusės. Patiekite su mėgstamu padažu arba mėgaukitės vienais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Česnakų ir sūrio pomidorų skrebučiai

Porcijos: 4. Gaminimo laikas: 10 min. Reikės: 4 didelių šviežių pomidorų, 1 kepaliuko mėgstamos duonos, sviesto, 1 česnako skiltelės, 60 g minkšto sūrio – buratos, rikotos, ožkos ar pan., šviežių bazilikų, druskos, pipirų, balzaminio acto, alyvuogių aliejaus.

1. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir ištirpinkite kelis šaukštus sviesto. Apkepkite duonos riekeles, kol duona taps auksinė ir traški, maždaug po 3-4 minutes kiekvienai. Iškepusią duoną padėkite ant grotelių, kad atvėstų.

REKLAMA

2. Kol skrebučiai dar šilti, įtrinkite česnako skiltelę į paskrudintą duoną.

3. Ant kiekvienos duonos riekės užtepkite po gausų kiekį sūrio. Pomidorus gan storai supjaustykite ir uždėkite ant viršaus. Pomidorus pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzamiku. Suvyniokite baziliko lapelius, tada juos plonai supjaustykite ir apibarstykite skrebučus. Skanaukite!

REKLAMA

Greita pomidorų tarta

Porcijos: 6. Gaminimo laikas: 40 min. Reikės: 3 prinokusių šviežių pomidorų, 1 lakšto šaldytos sluoksniuotos tešlos, kelių šaukštų Dižono garstyčių, 200 g tarkuotos mocarelos, druskos, pipirų, 1 šaukšto šviežių čiobrelių, 1 šaukšto Provanso žolelių, 1 šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Lengvai iškočiokite sluoksniuotą tešlą ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Peiliu įpjaukite sluoksniuotą tešlą maždaug 1 cm nuo krašto. Visą tešlos centrą subadykite šakute.

2. Šepetėliu arba šaukštu užtepkite ant tešlos garstyčių (vengdami krašto). Ant garstyčių tolygiai pabarstykite tarkuotą sūrį. Ant sūrio išdėliokite pomidorų griežinėlius. Pomidorus pabarstykite druska, pipirais, smulkintais čiobreliais ir Provanso žolelėmis. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite 30 minučių, kol pyrago kraštas taps auksinės spalvos. Patiekite iš karto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų