• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Be bulvių plokštainio daugelis neįsivaizduoja šaltojo sezono – sotus, pigus patiekalas, regis, sušildo ne tik kūną, bet ir lietuvio sielą.

Be bulvių plokštainio daugelis neįsivaizduoja šaltojo sezono – sotus, pigus patiekalas, regis, sušildo ne tik kūną, bet ir lietuvio sielą.

REKLAMA

Visgi, bulvių plokštainiui pasigaminti namuose reikia šiek tiek pastangų, todėl taupantys laiką jį perka jau paruoštą parduotuvėse, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Bet net ir toks tradicinis patiekalas gali nustebinti naujomis natomis – tereikia namuose pasiruošti naują padažą, rašoma pranešime spaudai.

Priedai prie bulvių plokštainio – nuo rūkytos lašišos iki raugintų kopūstų

Bulvių plokštainis – mėgstamas daugelio. Dažniausiai palydovais jam tampa paprasčiausia grietinė ar spirgučių padažas. Tačiau norint paįvairinti racioną, daug pinigų ar laiko skirti nebūtina – tereikia išbandyti naują derinį.

Pavyzdžiui, kugelio gabalėlį patepkite šviežiu kreminiu sūriu ir ant viršaus uždėkite rūkytos lašišos gabalėlį. Eksperimentuodami su skoniais, galite rinktis ne tik tradicinį, bet ir kreminį sūrį su priedais – pavyzdžiui, žolelėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne tik kugelis, bet ir kiti bulviniai patiekalai, tokie kaip blynai, dera ir su nesaldžia obuoliene. Toks duetas labai populiarus Vokietijoje, mėgstamas ir už Atlanto.

REKLAMA

Supjaustyti obuoliai paverdami su vandeniu, šiek tiek cukraus ir žiupsneliu cinamono, tuomet sutrinami šakute ir patiekiami su bulviniais blynais.

Kitas mažiau populiarus, bet labai skanus derinys – kugelis ir rauginti kopūstai. Rauginti kopūstai yra naudingi žarnynui, jie pilni probiotikų, tad jų valgyti daugiau išties verta, ypač šaltuoju metų laiku. O šalia kugelio jie patiekalui suteiks šiek tiek aštrumo“, – siūlo minėto prekybos tinklo šefai.

REKLAMA
REKLAMA

Aštrumo natų taip pat suteiks smulkinti raudonieji svogūnai, kaparėliai. Kad subalansuotumėte skonį, juos derinkite su šviežiu tepamu sūriu arba graikišku jogurtu.

„Graikiškas jogurtas ir vienas gali pakeisti grietinę, tačiau galite jį ir paskaninti. Pavyzdžiui, įpilkite aitriųjų paprikų aliejaus ir įpjaustykite šviežių svogūnų laiškų.

Tradicinis lietuviškas patiekalas įgaus egzotiškumo ir pikantiškumo“, – siūlo minėto prekybos tinklo maisto gamybos ekspertai ir kviečia kugelį patiekti naujai – išbandyti vieną iš naujų idėjų padažui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karamelizuotų svogūnų ir grietinės pagardas

Reikės: 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 1/2 šaukštelio cukraus, druskos, 2 skiltelių česnako, 1 puodelio grietinės, 1/2 šaukštelio svogūnų miltelių, šviežiai maltų pipirų, susmulkintų svogūnų laiškų.

Gaminame:

1. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite svogūną, cukrų ir 1⁄4 šaukštelio druskos. Maišydami kepkite, kol svogūnai pasidarys auksinės spalvos ir karamelizuosis, apie 20-30 minučių. Sudėkite išspaustą česnaką ir pakepkite dar 2 minutes. Atvėsinkite.

REKLAMA

2. Sumaišykite svogūnų mišinį, grietinę, svogūnų miltelius, įberkite pipirų ir šiek tiek druskos. Paragaukite ir pagal poreikį pakoreguokite prieskonius. Patiekite iškart arba uždenkite ir laikykite šaldytuve.

Jogurto-citrinžolių padažas

Reikės: 1 puodelio graikiško jogurto, 1 šaukšto smulkintų šviežių mėtų, 1 nedidelio smulkiai supjaustyto svogūno, 2 šaukštelių smulkiai supjaustytos citrinžolės, 1/2 šaukštelio smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos, 1-1/2 arbatinio šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero, šiek tiek tarkuotos šviežios žaliosios citrinos žievelės, 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, druskos.

REKLAMA

Gaminame:

1. Sudėkite viską į dubenį ir gerai išmaišykite. Prieš patiekiant palikite 15 min. pastovėti.

Česnakinis padažas

Reikės: 4 šaukštų tiršto jogurto arba grietinės, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto majonezo, druskos ir pipirų, šviežių arba džiovintų krapų, svogūnų laiškų, šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių.

Gaminame:

Česnaką išspauskite arba smulkiai supjaustykite. Dubenyje sumaišykite jogurtą arba grietinę su majonezu, sudėkite česnaką ir prieskonius, pagardinkite citrinos sultimis, galite pridėti smulkintų žalumynų. Viską gerai išmaišykite. Padažas skaniausias, kai jis bent valandą palaikomas šaldytuve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klasikinis grybų padažas

Reikės: 400 g grybų, 2/3 puodelio grietinėlės, 1/2 puodelio sultinio, ½ svogūno, 2 skiltelių česnako, ½ šaukšto Dižono garstyčių, 2 šaukštų sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

1. Keptuvėje su sviestu pakepkite smulkintą svogūną. Tuomet sudėkite griežinėliais pjaustytus grybus, išmaišykite ir padidinkite kaitrą iki vidutinės. Pagardinkite druska, pipirais ir kepkite, kol grybai ir svogūnai lengvai apskrus. Sumažinkite kaitrą ir įdėkite smulkintą česnaką, pakepkite apie 1 minutę, kol jis pradės kvepėti.

REKLAMA

2. Supilkite sultinį ir patroškinkite, kol skysčio sumažėti perpus. Supilkite grietinėlę bei sudėkite Dižono garstyčias. Išmaišykite, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Patiekdami apibarstykite smulkiai supjaustytomis šviežiomis petražolėmis arba šviežių čiobrelių lapeliais.

Guliašas

Reikės: 1 kg šviežios kiaulienos, 1 svogūno, 1 morkos, 1 raudonosios paprikos, 2-3 marinuotų agurkų, 2-3 džiovintų pomidorų, 1 šaukšto pomidorų pastos, maltos paprikos, čili miltelių.

REKLAMA

Gaminame:

1. Mėsą supjaustykite kubeliais ir apkepkite šaukšte riebalų. Sudėkite smulkintą svogūną ir užpilkite vandeniu. Troškinkite uždengę apie 30 minučių.

2. Tada sudėkite lazdelėmis supjaustytas morkas, kubeliais supjaustytas paprikas ir marinuotus agurkus bei džiovintus pomidorus. Viską troškinkite dar 15-20 minučių. Pagardinkite druska, pipirais, malta paprika ir čili. Įpilkite pomidorų pastos, ir jei reikia, padažą sutirštinkite miltais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų