• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvius miškuose jau pasitinka po kojomis geltonuojančios voveraitės, kurių mėgėjai skuba prisirinkti. Ir išties jų paskanauti verta – štai kokias naudas organizmui teikia šie grybai.

Lietuvius miškuose jau pasitinka po kojomis geltonuojančios voveraitės, kurių mėgėjai skuba prisirinkti. Ir išties jų paskanauti verta – štai kokias naudas organizmui teikia šie grybai.

REKLAMA

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai socialiniame tinkle „Facebook“ dalijasi įdomiais faktais apie voveraites.

Prisirinkę voveraičių iškart nuplaukite

Specialistai pirmiausia pabrėžia atsakingo grybavimo svarbą – visada imkite tik tuos grybus, kuriuos pažįstate, o prisirinkę voveraičių nepamirškite iškart padaryti vieno dalyko.

„Voveraitės laikomos vienais populiariausių valgomųjų grybų. Voveraites būtina kruopščiai perplauti iškart po rinkimo, o ne palikti purvinas iki ryto.

REKLAMA
REKLAMA

Vartoti jas galima tiek paruoštas, tiek šviežias, pabarsčius druska ar įdėjus į šviežių daržovių salotas.

REKLAMA

Prisiminkite auksinę grybavimo taisyklę: RINKITE TIK TUOS GRYBUS, KURIUOS GERAI PAŽĮSTATE!!!“ – dalijosi Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

Voveraičių nauda sveikatai

Pasidalintame vizuale su įdomiais faktais apie voveraites nurodoma, kad jos ne tik turi nedaug kalorijų ir nemažai maistinių skaidulų, bet ir vitaminų, kitų organizmui reikalingų mineralų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašoma, 100 g voveraičių yra tik 19 kalorijų, 1,5 g baltymų, 1,1 g riebalų, 1 g angliavandenių, 7 g maistinių skaidulų ir 88 g vandens.

Voveraičių sudėtyje yra ir daugybė kitų sveikatai naudingų medžiagų:

  • vitaminų B1 ir B2;
  • vitamino A, net daugiau nei morkose;
  • vitamino C;
  • vitamino E ir PP;
  • kalio, natrio ir chloro;
  • sieros;
  • magnio;
  • fosforo;
  • kalcio;
  • geležies ir fluoro;
  • mangano ir cinko;
  • omega-6 ir ergosterolio;
  • trametonolino rūgšties.

Voveraitės gali būti naudingos žmogaus organizmui įvairiais aspektais:

  • Stiprinti imunitetą ir užkirsti kelią peršalimo ligoms atsirasti;
  • Pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos darbą;
  • Sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir užkirsti kelią gliukozės kiekio padidėjimui;
  • Pagreitinti maisto virškinimą;
  • Valyti kūną ne tik nuo toksinų, bet ir nuo kirminų bei nuodingų medžiagų;
  • Pagerinti būklę kasos, kepenų ir skrandžio negalavimais;
  • Stiprinti regėjimo sistemą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų