• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis garsiau kalbama apie tai, kaip svarbu maitintis sveikai ir taip, kad neįvyktų staigūs cukraus kiekio kraujyje šuoliai. Tai ypač aktualu sergantiems cukriniu diabetu, nes cukraus kiekis kraujyje gali pakilti iki pavojingo lygio. Vis tik mokslininkai sako, kad yra vienas gėrimas, kurį galima vadinti tikra aukso gysla sveikatai, nes jos padeda sušvelninti cukraus kiekio kraujyje kilimus suvartojus maisto.

Vis garsiau kalbama apie tai, kaip svarbu maitintis sveikai ir taip, kad neįvyktų staigūs cukraus kiekio kraujyje šuoliai. Tai ypač aktualu sergantiems cukriniu diabetu, nes cukraus kiekis kraujyje gali pakilti iki pavojingo lygio. Vis tik mokslininkai sako, kad yra vienas gėrimas, kurį galima vadinti tikra aukso gysla sveikatai, nes jos padeda sušvelninti cukraus kiekio kraujyje kilimus suvartojus maisto.

REKLAMA

Sergant cukriniu diabet, sutrinka pagrindinis cukraus kiekio kraujyje kontrolės mechanizmas. Paprastai insulino užduotis yra reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, tačiau kartais ši funkcija sutrinka, rašo express.co.uk.

Tada žmonės ima ieškoti alternatyvių priemonių aukštam cukraus kiekiui kraujyje kontroliuoti. Čia svarbiausia tai, ką dedate į savo burną. Stenkitės sumažinti suvartojamų rafinuotų angliavandenių kiekį ir pakeisti juos į tvaresnę energiją suteikiančius pilno grūdo produktus.

REKLAMA
REKLAMA

Pomidorų sultys – aukso gysla organizmui

O jei ieškote papildomų būdų, kaip bent kiek sukontroliuoti cukraus kiekio kraujyje šuolius, mokslininkai pataria gerti pomidorų sultis. Remiantis tyrimais, pomidorų sulčių vartojimas prieš angliavandenius gali sušvelninti maisto poveikį cukraus kiekiui kraujyje.

REKLAMA

Tyrimo metu 25 sveikos moterys 30 minučių prieš valgį išgerdavo po 200 gramų pomidorų sulčių arba vandens (kontrolinė grupė), po to pusryčiams suvalgydavo 200 gramų virtų baltųjų ryžių ir tris dienas valgė identiškus pietus 13 valandą.

Gliukozės koncentracija kraujyje buvo matuojama savikontrolės būdu 0, 30, 45, 60, 90, 150 ir 210 minučių prieš pusryčius ir po pusryčių bei 0, 30, 60, 120, 150 ir 180 minučių prieš pietus ir po pietų.

REKLAMA
REKLAMA

Gliukozės koncentracija po valgio (vidutinis cukraus kiekis kraujyje po valgio) buvo lyginama tris dienas.

Gliukozės koncentracija kraujyje 60 minučių ir 90 minučių po pomidorų sulčių vartojimo buvo „žymiai“ mažesnė nei gėrusių vandenį, teigė mokslininkai.

Jie padarė išvadą: „Pomidorų sulčių vartojimas pusvalandį prieš angliavandenių vartojimą sumažina gliukozės koncentraciją kraujyje po valgio, nors bendras energijos ir angliavandenių kiekis pomidorų sultyse yra didesnis nei vandenyje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendri patarimai mitybai

Norėdami užkirsti kelią aukštam cukraus kiekiui kraujyje, turite sekti glikemijos indeksą (GI). GI yra angliavandenių turinčių maisto produktų vertinimo sistema.

Tai rodo, kaip greitai kiekvienas maistas paveikia cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje, kai jis valgomas vienas. Angliavandeniai, kuriuos organizmas greitai suskaido ir sukelia greitą gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą, turi aukštą GI.

REKLAMA

Aukštą GI turintys maisto produktai:

  • Cukrus ir saldūs maisto produktai;
  • Saldūs gaivieji gėrimai;
  • Balta duona;
  • Bulvės;
  • Balti ryžiai.

Mažo ar vidutinio GI maisto produktai skaidomi lėčiau ir palaipsniui didina cukraus kiekį kraujyje. Tai – kai kurie vaisiai ir daržovės, ankštiniai augalai bei viso grūdo maistas, pavyzdžiui, avižų košė.

„Kai kurie žemo GI maisto produktai, tokie kaip viso grūdo produktai, vaisiai, daržovės, pupelės ir lęšiai, yra sveikos, subalansuotos mitybos dalis“, – pažymi NHS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų