Viena įdomiausių kavinių, patraukiančių dėmesį savo išskirtine tematika yra jau trečiąjį sezoną Palangoje skaičiuojanti „Lavender Inn“ kavinė, kuri klientams siūlo paskanauti savo kvapu užburiančių levandų patiekalais bei gėrimais.
Kavinę turėjo savo namuose
Šio unikalaus restorano idėja kilo Palangoje–Telšiuose gyvenantiems Erikai (43) ir Laimonui (45) Adomaičiams – tai jų bendras šeimos verslas. Šiuo metu sutuoktiniai turi 2 kavines: pirmoji atidaryta Žemaitijos sostinėje, Telšių priemiestyje, Viešvėnų kaime prie pat vandens telkinio, gamtos apsuptyje.
Pirmoji kavinė duris atidarė prieš 5 metus, o antroji kavinė Palangoje šiemet skaičiuoja 3 sezoną. Šis verslas jiems kasdienis ir nesibaigiantis nuotykis.
Erika su šypsena veide prisimena, jog pirmieji kavinės darbo metai buvo iš namų – tiesiogine to žodžio prasme, kadangi kavinę ir svečių namus jie atsidarė tiesiog savo namuose, kuriuose toliau ir patys kurį laiką dar gyveno. Pasak moters, tiek jie, tiek jų svečiai jautėsi kaip namuose.
„Aplink zujo mūsų vaikai, spardė kamuolį, laistėsi su vandens šautuvais, bėgiojo basomis, bet kur nusimesdavo savo dviračius, paspirtukus – tiesiais svečiams po kojomis. Katė Maušė – mūsų namų šeimininkė taip pat rodė visiems savo charakterį ir tai, kas čia „bosas“.
Valgyti ėmė ne tik iš savo, bet ir iš klientų lėkščių. Dabar ji mūsų kavinės karalienė, mūsų socialinių tinklų žvaigždė. Klientai su ja ir vestuves, ir krikštynas švenčia. Taip ir jautėmės visi – kaip namie, atsipalaidavę, savi, artimi, bendrystėje.
Darbuotojai lygiai taip pat. Atėjo ne tik į darbą, bet ir į šeimą. Dar žiūrėk, aš su chalatu, o jie jau kviečia: „Erika, mes mažai kiaušinių pusryčiams turime, gal paskolinsit jei pritrūks?“ Rytą, vakarą: „Erika, Laimonai man reikia to, o man ano...“ Nors iš šių namų esame išsikėlę, tačiau santykis su darbuotojais yra išlikęs labai šiltas ir artimas“, – su meile kalba Erika.
„Ar žinote, koks yra meilės skonis?“
Palangoje „Lavender Inn“ gyvuoja 3 sezoną, o kavinės įkūrėja džiaugiasi tuo, kad lankytojų vis daugėja: tiek naujų, tiek sugrįžtančių. Kaip pati juokauja, taip, kaip grybai po lietaus, taip ir jų klientai po gerų atsiliepimų – plaukia kaip jūra.
Žinoma, tam, kad galėtų džiaugtis žmonių jūra, kavinės įkūrėjai susidūrė ir su tam tikrais iššūkiais, kurių, pasak Erikos, yra daugybė, tačiau sutuoktiniai įsitikinę: jei kažko imiesi, turi tai daryti su aistra, o kai yra aistra – visos kliūtys įveikiamos. – „Esame save įtikinę, kad problemos neegzistuoja, o yra tik galimybės.
Kuo daugiau patiriame, tuo daugiau išmokstame, tobulėjame ir stiprėjame. Kas anksčiau atrodė problema, dabar atrodo menkniekis. Aš labai jautrus žmogus, tačiau šiame versle „užsigrūdinau“.
Nors kavinė ir yra dedikuota levandoms, tačiau asortimente galima rasti ir visiems įprasto „naminio“ maisto. Jie dirba nuo ankstyvo ryto ir siūlo sočius pusryčius, dienos pietus bei vakarienę iki vėlyvos nakties, o tie, kuriems tradicinis maistas jau pabodęs – gali rinktis patiekalus su levandomis.
Neragavusieji klausia, koks yra levandų skonis, o Erika atgal jų paklausia: „Ar žinote, koks yra meilės skonis? Toks pat ir levandų. Paragauji ir pamilsti – saldus su švelniai karčiu poskoniu, kvapnus, o ypač po lietaus, kai po vienu skėčiu esi su mylimu žmogumi.“
„Kuo daugiau paragauji – tuo labiau norisi. Yra klausiančių, ar skonis bus kaip kvepalų? Kai kuriems levanda asocijuojasi tik su kosmetika, tačiau paragavę nustemba ir sako: „Kaip skanu, nesitikėjau“, – tikina verslininkė.
Staliukai „violetinuoja“ nuo levandų kokteilių
Kavinėje galima paragauti levandų ledų, pyrago, limonado bei kokteilių, kurie neabejotinai yra šios vietos hitas. Levandas dar naudoja ir gamindami midijas, marinuodami alyvuoges.
Taip pat verda ir sirupą iš levandų žiedų, kurį plačiai naudoja desertų gamyboje, visiems firminiams kokteiliams ir kitiems gėrimams gaminti. Sirupą taip pat pilsto buteliukais ir parduoda klientams, kurie levandų skonį nori parsinešti namo – su juo pagardinti kavą, arbatą, pasigaminti limonadą ar kokteilį namie.
„O „užkietėjusiems konservatoriams“ siūlome šonkaulius, mėsainius, cepelinus, kitus „žmogiškus ir suprantamus“ patiekalus bei įprastus desertus: šokoladinį, obuolių pyragą“, – priduria pašnekovė.
Nors asortimente yra didžiulis pasirinkimas, tačiau pati populiariausia prekė yra levandų kokteiliai. „Turime tiek alkoholinį, tiek nealkoholinį kokteilį, taip pat ir limonadą. Iš pradžių dar bandėme prekiauti ir siūlyti įvairias ant bangos esamas naujoves, pavyzdžiui, kombuča, tačiau niekam nebuvo įdomu.
Pas mus pasižiūrėjus į staliukus – visi „violetinuoja“ nuo levandų kokteilių. Jo pavadinimas yra „Lavender Spells“ (Levandų kerai), tad paragavusieji lieka apkerėti gerąja prasme. O didžiulė šio gėrio taurė – vos 12 eurų“, – gėrimą pristato Erika.
Tad tokia ir yra „Lavender Inn“ kavinės aura – meilės aura. Tai kasdien patvirtina ir klientai, anot Erikos, tai ji kasdien su vyru mato ir jaučia. Ji taip pat prisiminė ir nutikimą, įvykusį prieš keletą dienų. Prie Erikos priėjo vyras ir pasakė: „Mes čia atėjome jau ketvirtą kartą ir kas kartą iš čia išeiname geresni.“
„Tai didžiausias įvertinimas. Kavinių veikla yra labai sunkus verslas, kuriame dirbant vien dėl pinigų – meilės auros tikrai nesukursi ir neperteiksi. Tai didelė dalis tavo širdies“, – šypteli verslininkė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!