Reikėtų vengti rafinuoto cukraus ir sočiųjų riebalų, taip pat riebių pieno produktų, tokių kaip sūris, rašo express.co.uk. Tirpios skaidulos ypač tinka mažinti pilvo riebalų susidarymo riziką, nes tyrimai rodo, kad tinkamo maisto vartojimas siejamas su 3,7% mažesne visceralinių riebalų rizika.
Geras tirpių skaidulų šaltinis yra chia sėklos
„Wake Forest“ baptistų ligoninės docentė Kirsten Hairston pažymėjo: „Yra vis daugiau įrodymų, kad valgant daugiau tirpių skaidulų ir daugiau mankštinantis, sumažėja visceralinių ar pilvo riebalų, nors mes vis dar nežinome, kaip tai veikia.
Nors ryšys tarp skaidulų vartojimo ir nutukimo buvo plačiai ištirtas, ryšys tarp skaidulų ir specifinių riebalų sankaupų nėra aiškus“.
Geras tirpių skaidulų šaltinis yra chia sėklos, kuriose yra mažai kalorijų, bet gausu skaidulų. Tiesą sakant, chia sėklose yra 40% skaidulų, kurios gali pagerinti virškinimą, nes padeda palaikyti reguliarų tuštinimąsi.
Chia tirpios skaidulos gali prisijungti prie cholesterolio molekulių ir ištraukti jas iš virškinamojo trakto. Tai svarbu, nes visceraliniai riebalai yra tiesiogiai susiję su didesniu MTL cholesterolio kiekiu ir mažesniu DTL cholesterolio kiekiu.
Chia sėklos taip pat yra puikus geležies šaltinis, dėl kurio raudonieji kraujo kūneliai perneša deguonį po kūną. Viename tyrime, nagrinėjusiame chia sėklų poveikį visceraliniams riebalams, mokslininkai pastebėjo reikšmingą pavojingų lipidų kiekį mažinantį poveikį. Norėdami ištirti šį poveikį, mokslininkai chia sėklų davė žiurkėms, sergančioms dislipidemija ‒ būkle, kuriai būdingas nenormalus cholesterolio kiekis.
Tyrėjai rašė: „Šio tyrimo rezultatai atskleidė, kad žiurkių šėrimas chia sėklomis labai sumažino visceralinį riebumą, sumažino trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį. Vėliau buvo ištirtas chia sėklų poveikis sveikų asmenų kraujospūdžiui. Jie šias sėklas vartojo 30 dienų. Diastolinis kraujospūdis sumažėjo nuo 66,1 iki 61,5 mmHg, labai sumažėjo trigliceridų kiekis serume ir nebuvo pranešta apie jokį šalutinį poveikį“.
Skatina sotumą
Tačiau vienas didžiausių chia sėklų pranašumų yra priešuždegiminės ALA (5-aminolevulino rūgšties) koncentracija, kuri gali padėti žmonėms valdyti svorį, nes skatina sotumą. Tai taip pat gali užkirsti kelią cukraus šuoliams kraujyje po valgio.
Nors įrodymai patvirtina, kad chia sėklų vartojimas sumažina visceralinius riebalus, poveikis yra reikšmingesnis, kai kartu atliekama mankšta. „Harvard Health“ rašo: „Mokslininkai tikisi sukurti vaistus, skirtus pilvo riebalams. Kol kas ekspertai pabrėžia, kad gyvenimo būdas, ypač mankšta, yra pats geriausias būdas kovoti su visceraliniais riebalais“.