Apie vaistinę alpiniją, plačiai naudojamą kinų medicinoje, žolininkė Jolanta papasakojo „Facebook“ puslapyje „Mano žolelės“.
Ji atvirauja, kad pirmąkart jo įsigijo Turkijoje kaip ženšenį, tačiau tik vėliau, su draugės mamos pagalba, išsiaiškino, kokio tai augalo džiovintos šaknys.
Augalo nauda sveikatai
Pati žolininkė sako jį naudojanti keliais būdais, pavyzdžiui, kadangi šaknys turi intensyvų kvapą, užpuolus slogai jį giliai įkvepia ir, rodos, tai padeda sunaikinti visus virusus ar bakterijas, kurios ten susikaupę, be to, padeda atgauti uoslę.
Vaistinė alpinija pasižymi ir tonizuojančiu, nuotaiką keliančiu poveikiu, žolininkė jį įmaišo į organizmo stiprinimo, tonizuojančias, rytines, imunitetą stiprinančias arbatas, tinktūras, „energijos bombikes“.
„Šį augalą, kaip universalų vaistą jau aprašė abatė Hildegard von Bingen, jį plačiai naudoja kinų medicina. Domina jis ir medicinos atstovus. Vokietijos mokslininkai parašė Galgant-Monografie, kurioje augalui priskiriama dar daugiau vertybių, nei iki šiol galvojau: gerina ir fizinę ir psichinę sveikatą, stiprina širdį, gerina kraujotaką, padeda aprūpinti širdį deguonimi, gerina smegenų veiklą, koncentraciją, kūrybiškumą…
Ir, žinoma, stiprina imunitetą, padeda apsiginti nuo virusų, bakterijų, laisvųjų radikalų, saugo nuo vėžio. Ypač padeda nuo uždegimų kvėpavimo takuose ir virškinimo sistemoje. Gerina kraujotaką širdžiai ir smegenims… Saugo nuo ankstyvos demensijos, „atšviežina“ smegenų veiklą, padeda susikoncentruoti, būti čia ir dabar“, – rašoma puslapio „Mano žolelės“ įraše.
Žolininkė taip pat pasidalijo keliais jos skaitytame straipsnyje siūlomais receptais, kaip vartoti šį augalą. Pavyzdžiui, koncentracijai gerinti siūloma 1 šaukštelį džiovintos šaknies (kurią ji pati mala) užpilti karštu vandeniu, 9 minutes palaikyti uždengtą, nukošti ir gerti 2-3 puodelius 20 minučių prieš valgį. Šį arbata tinka ir burnai skalauti nuo dantenų uždegimų.
O štai kitas receptas yra tikra dovana širdžiai ir virškinimui, mat stiprina ir gerina jų veiklą:
„Širdies ir virškinimo stiprinimui: 1 šaukštą galangalo miltelių užpilti 250 ml sauso balto vyno, užvirinti, pavirti 10 minučių uždengtą, nukošti ir 2-3 kartus dienoje mažą stikliuką prieš valgį išgerti.
Ar… Paprasčiausiai naudoti kaip prieskonį. Žiupsnelį į sriubą, į troškinį ar ant jautienos kepsnio… Ar tiesiog įkvėpti. Ir jau gyvenimas šviesesnis ir spalvingesnis Saugokite save rudenį. Padėkite kūnui sklandžiai pereiti į šaltą laikotarpį.“