• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėsos patiekalų mėgėjai žino, kad tinkamai parinkti prieskoniai ne tik suteikia mėsai minkštumo, bet ir gali sukurti išties unikalų skonį. Tačiau kaip žinoti, kokiais jų geriausia gardinti skirtingos rūšies mėsos patiekalus? Patarimais ir namų gamybos prieskonių mišinių receptais dalijasi maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Mėsos patiekalų mėgėjai žino, kad tinkamai parinkti prieskoniai ne tik suteikia mėsai minkštumo, bet ir gali sukurti išties unikalų skonį. Tačiau kaip žinoti, kokiais jų geriausia gardinti skirtingos rūšies mėsos patiekalus? Patarimais ir namų gamybos prieskonių mišinių receptais dalijasi maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

REKLAMA

Vištienos patiekalams – plačiausias asortimentas

Pasak V. Juodkazienės, vištiena išsiskiria tuo, kad švelnus jos skonis leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti įvairiausias kombinacijas – nuo švelnių, saldžiarūgščių iki skirtingo aštrumo patiekalų.

„Tai universali mėsa, iš kurios lengvai galite pagaminti skirtingus patiekalus, tad ir prieskoniai jai tinka patys įvairiausi. Ypač dera česnakas ir jo milteliai, o marinatui – druska ar lauro lapai. Mėgstantys Azijos virtuvę neapsieis be išraiškingosios kalendros, taip pat saldžiosios paprikos miltelių ir ciberžolės – pastarieji suteiks patiekalui ir ryškesnę spalvą“, – teigia V. Juodkazienė.

REKLAMA
REKLAMA

Prie vištienos tinka įvairios žolelės – rozmarinas, bazilikas, raudonėlis, čiobrelis ar petražolės. Mėgstantiems pikantiškus patiekalus, maisto ekspertė rekomenduoja išbandyti dūmų skonį suteikiančią saldžiąją rūkytą papriką. Pagardinę patiekalą laimo, apelsino ar citrinos žievele suteiksite jam gaivumo, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Jautienai – intensyvesni skoniai

Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, jautiena pasižymi bene išraiškingiausiu skoniu, tad ir prieskonius jai geriausia rinktis intensyvesnius.

„Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad jautiena reikalauja išskirtinių prieskonių, tačiau labiausiai prie jos dera kiekvienoje virtuvėje esantys svogūnas, česnakas ir malti juodieji pipirai. Pasigendantiems sodrumo, rekomenduočiau Azijos virtuvės patiekaluose dominuojančias Kajeno paprikas, kurių aštrumas neužgožia mėsos skonio ir jį tik papildo. Marinatui ypač tinka saldžiosios paprikos milteliai“, – pasakoja V. Juodkazienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji teigia, kad jautienai ruošti naudojamos ir įvairios žolelės: čiobrelis ir bazilikas suteiks gaivumo, o šalavijas – švelnumo. Jei gaminate Viduržemio jūros patiekalus ir naudojate raudonėlį, jį dėkite gaminimo pabaigoje, mat jis greitai praranda savo skonį.

Norintiems namiškius nustebinti išskirtiniu skoniu ir aromatu, maisto ekspertė rekomenduoja jautieną pagardinti kepiniams skirta kakava – žiupsnelis jos itin pravers maltos mėsos patiekaluose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalakutienai tiks aštresni prieskoniai

Kaip ir vištienai, kalakutienai tinka įvairūs prieskoniai, tačiau ši mėsa yra šiek tiek intensyvesnio skonio, tad labiausiai prie jos dera pikantiški skoniai.

Pasak V. Juodkazienės, klasikiniu kalakutienos prieskoniu laikomi malti juodieji pipirai, o norintiems išraiškingumo patiks aštresnis kuminas ar aitriųjų paprikų dribsniai. Pastarieji, beje, ypač tinka, jei kalakutieną mėgstate patiekti su prancūzų pamėgta bulvių užkepėle – bulvių gratinu. O mėgstantiems kalakutienos patiekalus paskaninti žolelėmis, „Iki“ maisto eskspertė rekomenduoja naudoti skonį praturtinančius šalaviją, rozmariną ar čiobrelį.

REKLAMA

Kiaulienos patiekalai – su saldumo poskoniu

Kiauliena savo skoniu – tarsi aukso vidurys tarp išraiškingos jautienos ir švelnios vištienos.

„Dauguma prieskonių, naudojamų jautienai, tiks ir kiaulienai, nes receptuose šios mėsos rūšys neretai keičia viena kitą. Visgi kiauliena yra saldesnė, tad su ja, pavyzdžiui, itin dera saldžiai aitrios kadagio uogos. Jei ruošiate kiaulienos patiekalą su obuoliais, pabandykite jį pagardinti cinamonu. Pikantiškesnių skonių mėgėjams rekomenduoju kiaulieną skaninti kmynais, imbieru, česnakais – jų aštrumas puikiai papildys šios mėsos saldumą“, – sako V. Juodkazienė.

REKLAMA

Iš žolelių, prie kiaulienos labiausiai tinka šalavijas, suteikiantis švelnų ir ne per daug intensyvų skonį.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi namų gamybos prieskonių mišinių receptais.

Prieskonių mišinys vištienai

Jums reikės:

  • Pusės v. š. druskos
  • 1 v. š. česnako granulių
  • ¼ v. š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 v. š. saldžiosios paprikos miltelių
  • Pusės v. š. ciberžolės
  • Pusės v. š. svogūnų miltelių
  • Pusės v. š. garstyčių miltelių
  • ¼ v. š. džiovinto čiobrelio
  • ½ v. š. džiovinto raudonėlio
  • ¼ v. š. džiovinto baziliko
  • ¼ v. š. džiovinto rozmarino

Paruošimas:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumaišykite visus prieskonius, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki 3 mėnesių.

Prieskonių mišinys jautienos didkepsniui

Jums reikės:

  • 1 v. š. maltų juodujų pipirų
  • 2 v. š. jūros druskos dribsnių
  • 1,5 a. š. svogūnų miltelių
  • 1 v. š. česnako miltelių
  • 2 a. š. kumino
  • 1 a. š. Kajeno paprikų

Paruošimas:

Sumaišykite visus ingredientus, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki pusės metų. Šio kiekio užteks 4–6 didkepsniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų