• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 14-ąją minima Pasaulinė kraujo donorų diena kiekvienais metais primena ne tik apie kilnią misiją, bet ir priverčia pagalvoti apie savo pačių sveikatą. Visi rečiau ar dažniau atliekame įvairius kraujo tyrimus ir sužinoję, kad mums trūksta tam tikrų medžiagų, griebiamės maisto papildų ar vitaminų. Tačiau jų pirmiausia vertėtų paieškoti vaisiuose ir daržovėse. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pristato 5 mūsų kraujotakai ypač naudingus maisto produktus ir dalijasi paprastais receptais su jais. 

Birželio 14-ąją minima Pasaulinė kraujo donorų diena kiekvienais metais primena ne tik apie kilnią misiją, bet ir priverčia pagalvoti apie savo pačių sveikatą. Visi rečiau ar dažniau atliekame įvairius kraujo tyrimus ir sužinoję, kad mums trūksta tam tikrų medžiagų, griebiamės maisto papildų ar vitaminų. Tačiau jų pirmiausia vertėtų paieškoti vaisiuose ir daržovėse. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pristato 5 mūsų kraujotakai ypač naudingus maisto produktus ir dalijasi paprastais receptais su jais. 

REKLAMA

Granatai

Saldūs ir sultingi granatai pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir yra ypač naudingi kraujotakai. Juose esantis polifenolis, nitratai, antioksidantai plečia venas ir arterijas, todėl kraujas gali lengviau pratekėti, rašoma pranešime spaudai. Taip pat, šis vaisius didina hemoglobino kiekį kraujyje ir padeda įveikti mažakraujystę. Todėl rekomenduojama bent du kartus per dieną, prieš valgį, išgerti po stiklinę šviežiai spaustų granatų sulčių.

„Granatų sultys ypač naudingos mūsų organizmui, nes padeda kovoti su aukštu kraujospūdžiu. Tačiau, šie vaisiai puikiai tinka ir kituose patiekaluose, pavyzdžiui, pagardinti įvairioms salotoms. Iš granatų sėklų netgi ruošiamas ypatingas salotų užpilas su melasa sirupu, kuris pasižymi išskirtiniu, saldžiarūgščiu skoniu. Daugeliu atvejų virtuvėje šis užpilas gali pakeisti balzaminį actą ar citrinų sultis“, – sako V. Juodkazienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Svogūnai

Svogūnai taip pat kaip ir granatai yra puikus antioksidantų šaltinis, kuris optimizuoja kraujo cirkuliaciją ir širdies darbą. Ši daržovė padeda reguliuoti kraujo judėjimą visame organizme, nes svogūno ekstraktas labiau išplečia arterijas ir venas, kai to prireikia padidėjus kraujospūdžiui. Svogūnas taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl apsaugo arterijas ir venas nuo įvairių infekcijų. 

REKLAMA

„Svogūnus galima valgyti ištisus metus, o lengviausia juos paruošti vasarą ir patiekti prie įvairių kepsnių ar šašlykų, tiesiog supjausčius pusžiedžiais ir užmarinavus. Taip svogūnai ne tik pagardins mėsos patiekalus ir papuoš iškylos stalą, bet ir nepraras savo naudingųjų, priešuždegiminių savybių“, – sako „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Pomidorai

Įvairių rūšių pomidoruose gausu magnio, kuris stiprina širdį ir ypatingo antioksidanto likopeno, kuris stimuliuoja azoto oksido išsiskyrimą ir atveria kraujagysles, todėl dažnas šių daržovių valgymas gali sumažinti infarkto ir insulto riziką. Nors pomidorus, kaip ir kitas daržoves, naudingiausia valgyti vienas, jos nepraranda likopeno net ir įmaišytos į įvairius padažus. 

REKLAMA
REKLAMA

„Prie pagrindinių vasariškų patiekalų pomidorus puikiausiai galima valgyti vienus arba pagaminti populiariąją gvakamolę. Šiame patiekale susipina ir kitos, kraują gerinančios daržovės, avokadai ir svogūnai. Gvakamolė puikiai derės prie įvairių meksikietiškų patiekalų, tačiau gali būti naudojamas ir prie mėsos patiekalų bei kaip užkandėlė su tortilijomis ar duonos skrebučiais“, – sako V. Juodkazienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Špinatai 

Tikriausiai niekas nesuabejotų, kad špinatai naudingi sveikatai, tačiau be visų gerųjų savybių, juose randama itin daug vandens, kuris ne mažiau nei kitos medžiagos reikalingas gerai kraujotakai. O špinatuose esantis vitaminas K labai svarbus įvairiems biologiniams organizmo procesams, bet didžiausią naudą suteikia širdies kraujagyslių sistemai, apsaugodami jų sieneles nuo kalkėjimo.

REKLAMA

„Špinatai gerai pažįstami sveikuoliams, nes dažnai naudojami įvairiuose žaliuosiuose kokteiliuose. Tačiau kuo mažiau špinatą apdorosime, tuo daugiau vitamino K ir vandens iš jo gausime. Siūlyčiau riebias salotas su grietine ar majonezu vasarą keisti į šviežių špinatų salotas su feta sūriu ir pomidorais. Tokios salotos bus ne tik naudingos kraujotakai ir neapsunkins skrandžio, bet ir aprūpins organizmą reikalingais skysčiais“, – sako V. Juodkazienė.

REKLAMA

Greipfrutai

Įvairių rūšių greipfrutai pasižymi sveikatai naudingomis savybėmis, tačiau raudonos ir rožinės spalvos šios rūšies vaisiai ypač naudingi dėl juose esančio likopeno, didelio vitamino C kiekio ir skaidulų. Šių medžiagų kombinacija taip pat padeda išsaugoti sveiką širdį ir kraujagysles. 

„Greipfrutai, kuriuose yra ypač daug vandens, puikiai tinka prie įvairių pusryčių patiekalų. Pavyzdžiui, jei juos sumaišysite kartu su kitais kraujotaką gerinančiais vaisiais ar daržovėmis, gausite subalansuotą, sveikuolišką glotnutį, kuris suteiks energijos visai dienai bei tuo pačiu prisidės prie geresnės kraujo cirkuliacijos“, – sako V. Juodkazienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų