2 kilogramai vištiena (arba 4 viščiukai sveriantys po 500 g)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Tęsdamas greitai paruošiamų receptų sąrašą, šį kartą papildysiu dar vienu keptos vištienos/kepto viščiuko receptu, kuris puikiai nustebins ne tik gimines, bet ir draugus. Idėją "numačiau" pas J. Oliver'į. Taip taip, jis man dar nenusibodo ir dar ilgai nenusibos. Nors kai aš pasikviečiau sesutę ir jos draugę, pabandžiau jas išdūrti (baltai pameluoti), jog vištienos nebekepu, a la kepa kažkas įdarytas tešloje, tačiau po geros kepimo valandžiukės, beguršknojant vynelį, vistiek vištienos kvapas prasiskverbė pro tešlos luobą, o tada pro "duchofkę" ir kvapnus aromatas išdūrė mane :) Ką aš čia malu... Pasižiūrėkit patys, kaip lengvai ir paprastai viskas pasidaro, net gaminti nereikia, tik geri sau vyną, o višta pati tešlą suminko, pati save prieskoniais išsitepa ir pati į tešlos patalą susivynioja :) Heheheeeeeeee (o kad taip būtų, tuomet kur būtų visas gaminimo malonumas, gal vyno gėrimas kompensuotų šitą malonumą?).
Marinatui:
* 2 saujos šviežių šalavijų * Sauja šviežių čiobrelių (iš bėdos tiks ir džiovinti čiobreliai) * 8 česnako skiltelės * 8 valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus * Jūros druskos ir šviežiai grūstų pipirų
Tešlai:
* 900 ml miltų * apie 450 vandens (kambario temperatūros)
Tešla. Tešlai geriau iš karto pasiruošti daug laisvos vietos, nes reikės išminkyti 50 cm dydžio blyną, kurio storis turės būti apie 0,5 cm arba storesnis. Aš gaminau ant tuščio stalo, tad tiesiai ant jo subėriau miltus ir į miltų vidurį po truputį pyliau vandenį ir su rankomis minkiau tešlą. Iš pradžių ne kaip gaunasi, nes viskas aplinkui limpa, o vištiena iš tavęs žvengia :) Tačiau vynelio guršknis viską kompensuoja ir minkau toliau, o gi žiūriu, kad nebe taip ir limpa tešla prie rankų. Kai jau pavyko išminkyti tešlą, reikia ją palikti 10 minučių, kad ji susikauptų prieš pavirstant į blyną, o per tą laiką spėsite pamarinuoti vištieną . Po 10 minučių tešla jau pasirengusi pavirsti į 50 cm dydžio blyną, nebus lengva išminkyti, tačiau man nė motais, dar ne tokie receptai laukia, o čia tešlos blyną išminkyt. Haaa :) Marinatas. Į grūstuvę nuskuskite vienos citrinos žievelę, sudėkite šalavijus, čiobrelius, česnakus ir sugrūskite grūstuvėje su kočėlu. Įpilkite alyvuogių aliejų ir įberkite druską su pipirais - viską gerai sutrinkite ir marinatas paruoštas! Oliveris rašo, jog šis kvapnus marinatas tinka bet kokiai mėsai ir aš juo neabejoju. Šiuo marinatu reikia įtrinti višienos/viščiuko išorę ir vidų. Likusią citriną supjaustyti gabalėliais ir sudėti į vištienos vidų. Aš dėjau vieną citriną į vištieną, tik prieš tai ją supjausčiau smulkesniais gabalėliais. Kepimas. Orkaitę įkaitinti iki +220 C, jeigu vištiena sveria 2 kg, tuomet kepti reikės 2 val., o jeigu viščiukas 500 g, tuomet kepti 1 val. Paimkite tešlą ir įvyniokite/aplipdykite vištieną (jeigu netyčia kur prakiurs, būtinai kaip nors užlopykite, nes tikėtina, jog išbėgs viskas per tą skylutę, o tada gali būti sausa vištiena), žiūrėkite, jog gautųsi sandariai. Reikia palikti 5 minutėms, kad susigulėtų tešla ant vištienos. Vištieną dėjau į skardą, kurios dugną gausiai pabarsčiau miltais, kad neprisviltų (vis ta baimė, o jeigu nepavyks?), kepiau 2 valandas. Kepant luobas sukietės ir garuodamas saugos viščiuką bei sulaikys viduje visą gardžią sunką. Kas man patiko, jog nebaisu jeigu sudegs dugnas, vištiena vistiek liks sveika - lyg papildoma apsauga nesėkmės atveju :) Kai iškeps, reikia palikti 15 min, kad atvėstų, o kai šiek tiek pravės, tuomet neškite ant stalo ir stebėkite svečių nuostabą. Patiekiau su salotomis ir virtomis bulvėmis bei balto vyno taure, na gal 3 taurėm, nes vakaras ilgas buvo. Bon appetit!
Autorius: mindaugas
INGREDIENTAI:
šiek tiek šalavijų
2 kilogramai vištiena (arba 4 viščiukai sveriantys po 500 g)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Tęsdamas greitai paruošiamų receptų sąrašą, šį kartą papildysiu dar vienu keptos vištienos/kepto viščiuko receptu, kuris puikiai nustebins ne tik gimines, bet ir draugus. Idėją "numačiau" pas J. Oliver'į. Taip taip, jis man dar nenusibodo ir dar ilgai nenusibos. Nors kai aš pasikviečiau sesutę ir jos draugę, pabandžiau jas išdūrti (baltai pameluoti), jog vištienos nebekepu, a la kepa kažkas įdarytas tešloje, tačiau po geros kepimo valandžiukės, beguršknojant vynelį, vistiek vištienos kvapas prasiskverbė pro tešlos luobą, o tada pro "duchofkę" ir kvapnus aromatas išdūrė mane :) Ką aš čia malu... Pasižiūrėkit patys, kaip lengvai ir paprastai viskas pasidaro, net gaminti nereikia, tik geri sau vyną, o višta pati tešlą suminko, pati save prieskoniais išsitepa ir pati į tešlos patalą susivynioja :) Heheheeeeeeee (o kad taip būtų, tuomet kur būtų visas gaminimo malonumas, gal vyno gėrimas kompensuotų šitą malonumą?).
Marinatui:
* 2 saujos šviežių šalavijų * Sauja šviežių čiobrelių (iš bėdos tiks ir džiovinti čiobreliai) * 8 česnako skiltelės * 8 valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus * Jūros druskos ir šviežiai grūstų pipirų
Tešlai:
* 900 ml miltų * apie 450 vandens (kambario temperatūros)
Tešla. Tešlai geriau iš karto pasiruošti daug laisvos vietos, nes reikės išminkyti 50 cm dydžio blyną, kurio storis turės būti apie 0,5 cm arba storesnis. Aš gaminau ant tuščio stalo, tad tiesiai ant jo subėriau miltus ir į miltų vidurį po truputį pyliau vandenį ir su rankomis minkiau tešlą. Iš pradžių ne kaip gaunasi, nes viskas aplinkui limpa, o vištiena iš tavęs žvengia :) Tačiau vynelio guršknis viską kompensuoja ir minkau toliau, o gi žiūriu, kad nebe taip ir limpa tešla prie rankų. Kai jau pavyko išminkyti tešlą, reikia ją palikti 10 minučių, kad ji susikauptų prieš pavirstant į blyną, o per tą laiką spėsite pamarinuoti vištieną . Po 10 minučių tešla jau pasirengusi pavirsti į 50 cm dydžio blyną, nebus lengva išminkyti, tačiau man nė motais, dar ne tokie receptai laukia, o čia tešlos blyną išminkyt. Haaa :) Marinatas. Į grūstuvę nuskuskite vienos citrinos žievelę, sudėkite šalavijus, čiobrelius, česnakus ir sugrūskite grūstuvėje su kočėlu. Įpilkite alyvuogių aliejų ir įberkite druską su pipirais - viską gerai sutrinkite ir marinatas paruoštas! Oliveris rašo, jog šis kvapnus marinatas tinka bet kokiai mėsai ir aš juo neabejoju. Šiuo marinatu reikia įtrinti višienos/viščiuko išorę ir vidų. Likusią citriną supjaustyti gabalėliais ir sudėti į vištienos vidų. Aš dėjau vieną citriną į vištieną, tik prieš tai ją supjausčiau smulkesniais gabalėliais. Kepimas. Orkaitę įkaitinti iki +220 C, jeigu vištiena sveria 2 kg, tuomet kepti reikės 2 val., o jeigu viščiukas 500 g, tuomet kepti 1 val. Paimkite tešlą ir įvyniokite/aplipdykite vištieną (jeigu netyčia kur prakiurs, būtinai kaip nors užlopykite, nes tikėtina, jog išbėgs viskas per tą skylutę, o tada gali būti sausa vištiena), žiūrėkite, jog gautųsi sandariai. Reikia palikti 5 minutėms, kad susigulėtų tešla ant vištienos. Vištieną dėjau į skardą, kurios dugną gausiai pabarsčiau miltais, kad neprisviltų (vis ta baimė, o jeigu nepavyks?), kepiau 2 valandas. Kepant luobas sukietės ir garuodamas saugos viščiuką bei sulaikys viduje visą gardžią sunką. Kas man patiko, jog nebaisu jeigu sudegs dugnas, vištiena vistiek liks sveika - lyg papildoma apsauga nesėkmės atveju :) Kai iškeps, reikia palikti 15 min, kad atvėstų, o kai šiek tiek pravės, tuomet neškite ant stalo ir stebėkite svečių nuostabą. Patiekiau su salotomis ir virtomis bulvėmis bei balto vyno taure, na gal 3 taurėm, nes vakaras ilgas buvo. Bon appetit!