PARUOŠIMO BŪDAS:
- Padažui reikės:
100 g sūdytų lašinių,
1 svogūno,
1 stiklinės pieno,
1 šaukšto krakmolo
Kai žalios bulvės nuluptos, o kitos verda, metas kurti krosnį, kuri kūrenasi apie 1 val. Tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės. Virtos bulvės sutrinamos, žalios sutarkuojamos, dalinai nusunkiamos.
Suberiama druska, grietinė ir gerai visa masė išmaišoma. Tešla klojama ant kopūsto lapo. Malkos krosnyje per tą laiką virsta žarijomis. Jos žarstekliu - "kačerga" subraukiamos prie krosnies durelių. Bandos dedamos ant ližės ir pašaunamos į krosnį. Kepa apie 1 val.
Dabar bandas valgome su šaltiena, vištiena, su varške, sviestu, spirgučių padažu.
Mamos vaikystėje visada buvo valgoma tik su dažiniu. Jį mama ir pagamino šį kartą.
Į užvirusį pieną reikia supilti šaltame pieno šlakelyje ištirpintą krakmolą, įberti trupučiuką druskos ir užvirti. Padažą supilti į tą indą, kuriame patieksime. Tuomet šaukšo galu tame grietinės tirštumo padaže reikia pribadyti daug skylučių. Ant viršaus supilti spirgučius su svogūnais. Padažas pamažu teka į tas skylutes, o jos, "prarijusios" padažą, užsitraukia!
Į tą dažinį seniau dažydavo ne pjaustytas, o sudraskytas bandas, bet mes pasielgėme šiuolaikiškiau.
Atlikusias bandas galima sumerkti sviesto - grietinėlės padažu, sudėti į puodą ir įdėti į dar karštą krosnį. Jos ten sušunta, gaunasi beveik kitas patiekalas.