Tešlai pirmiausia paruošiamas įmaišalas. Jis pakildomas ir tik vėliau tešla užminkoma, kildoma, formuojamas kepinys, vėl kildomas ir kepamas. Įmaišalui imamos iš karto visos kepiniui skirtos mielės. Jos sutrupinamos, užberiamos šaukšteliu cukraus ir užpilamos 25—30 laipsnių temperatūros pienu. Tada beriami gerai išsijoti bei, jei yra galimybė, iki 20 laipsnių temperatūros pašildyti miltai ir šaukštu maišoma, kol masė pasidaro tirštos grietinės konsistencijos. Indas pastatomas šiltai maždaug 20 minučių. Kai įmaišalas pakyla (jo padvigubėja) tešla minkoma rankomis, suberiami likusieji miltai, sudedami su 100 g cukraus išsukti 2 kiaušiniai ir prieskoniai. Lydytas sviestas supilamas po truputį į baigiamą minkyti tešlą. Išminkyta tešla yra vienalytė, blizganti, nelimpanti prie rankų ir indo dugno, joje gausu oro burbuliukų. Ši tešla uždengiama ir 1 val. palaikoma šiltai, kad pakiltų (jos tūris padvigubėja). Skarda ar forma, kurioje bus kepamas kepinys, ištepama margarinu ar sviestu. Pagaminta tešla iškočiojama stačiakampiu papločiu. Ištrinta varškė išsukama su 100 g cukraus, razinomis ir 1 kiaušiniu. Ant jos sudedamas varškės įdaras. Visas paplotis supjaustomas kvadratėliais (jų kraštai užriečiami). Jie sudedami į aliejumi išteptą skardą ir pakildinami (20 min.). Vėliau aptepami išplaktu kiaušiniu ir kepami vidutinio karštumo (175 laipsnių temperatūros) orkaitėje. Ar kepinys iškepęs, tikrinama plonu mediniu smaigu. Jis įsmeigiamas į kepinį ir ištraukiamas. Jei kepinys iškepęs, smaigas būna švarus ir sausas. Išimtas iš orkaitės (ir iš kepimo skardos) kepinys dedamas ant stalo ir uždengiamas audiniu, kad atvėstų. Skanaus.
Autorius: Ramunė
INGREDIENTAI:
200 gramų cukraus
šiek tiek vanilės
3 vienetai kiaušinių
450 gramų kvietinių miltų
1/4 litro pieno
300 gramų varškės (riebi)
100 gramų sviesto
šiek tiek razinų
30 gramų mielių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Tešlai pirmiausia paruošiamas įmaišalas. Jis pakildomas ir tik vėliau tešla užminkoma, kildoma, formuojamas kepinys, vėl kildomas ir kepamas. Įmaišalui imamos iš karto visos kepiniui skirtos mielės. Jos sutrupinamos, užberiamos šaukšteliu cukraus ir užpilamos 25—30 laipsnių temperatūros pienu. Tada beriami gerai išsijoti bei, jei yra galimybė, iki 20 laipsnių temperatūros pašildyti miltai ir šaukštu maišoma, kol masė pasidaro tirštos grietinės konsistencijos. Indas pastatomas šiltai maždaug 20 minučių. Kai įmaišalas pakyla (jo padvigubėja) tešla minkoma rankomis, suberiami likusieji miltai, sudedami su 100 g cukraus išsukti 2 kiaušiniai ir prieskoniai. Lydytas sviestas supilamas po truputį į baigiamą minkyti tešlą. Išminkyta tešla yra vienalytė, blizganti, nelimpanti prie rankų ir indo dugno, joje gausu oro burbuliukų. Ši tešla uždengiama ir 1 val. palaikoma šiltai, kad pakiltų (jos tūris padvigubėja). Skarda ar forma, kurioje bus kepamas kepinys, ištepama margarinu ar sviestu. Pagaminta tešla iškočiojama stačiakampiu papločiu. Ištrinta varškė išsukama su 100 g cukraus, razinomis ir 1 kiaušiniu. Ant jos sudedamas varškės įdaras. Visas paplotis supjaustomas kvadratėliais (jų kraštai užriečiami). Jie sudedami į aliejumi išteptą skardą ir pakildinami (20 min.). Vėliau aptepami išplaktu kiaušiniu ir kepami vidutinio karštumo (175 laipsnių temperatūros) orkaitėje. Ar kepinys iškepęs, tikrinama plonu mediniu smaigu. Jis įsmeigiamas į kepinį ir ištraukiamas. Jei kepinys iškepęs, smaigas būna švarus ir sausas. Išimtas iš orkaitės (ir iš kepimo skardos) kepinys dedamas ant stalo ir uždengiamas audiniu, kad atvėstų. Skanaus.