Nors lietuvaičiai kasmet suvalgo vis mažiau duonos gaminių, tačiau yra labai išrankūs šiai produkcijai. „Biržų duonos“ komercijos direktoriaus Andriaus Kurganovo teigimu, vartotojai vis atidžiau renkasi gaminius, skaito jų etiketes.
„Labai populiarėja įvairių priedų turinčios duonos. Žinoma, tam tikros pagrindinės tendencijos išlieka. Vieniems patinka ruginė, kitiems – kvietinė duona. Mūsų įmonė ruginės duonos parduoda daugiausiai“, – pažymi A. Kurganovas.
Nupigintos duonos bijoti nereikia
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyr. specialistė Vida Jarošienė pastebi, kad parduotuvėse neretai būna pardavinėjama nupiginta duona. Tačiau, anot pašnekovės, nereikia manyti, kad ta duona yra netinkama vartoti, todėl parduodama pigiau.
„Parduotuvė paprasčiausiai atsižvelgia į vartojimo terminą. Jei šis baigiasi už dienos ar dviejų, prekybininkai taip stengiasi greičiau parduoti produkciją, kad kuo mažiau jos tektų utilizuoti, pasibaigus tinkamumo vartoti terminui“, – aiškina V. Jarošienė.
Savo ruožtu E. Ambrukaitis pabrėžia, kad, pirmiausiai, reikėtų atskirti kainos akcijas nuo nupiginimo: „Kainos akcija yra laikinas kainos sumažinimas, kuriuo siekiama pritraukti vartotoją. Paprastai – naujam produktui. Šiuo atveju visiškai nėra jokios rizikos: tai yra lygiai toks pat šviežias ir skanus gaminys. Gaminiai nupiginami tada, kai siekiama kuo greičiau parduoti produktus, kurių galiojimo laikas eina į pabaigą ir patirti kuo mažiau nuostolių“.
Raikytoje duonoje – daugiau maisto priedų
Pasak VMVT specialistės, didesnės rizikos įmones tarnyba tikrinama kartą per metus, tačiau duonos gamintojai į tą kategoriją nepatenka: „Tarnyba kontroliuoja daugiau nei 300 duonos gamintojų. Jų įmonės yra tikrinamos kartą per du metus. Aiškinamasi, kaip gamintojas pasirenka žaliavas, jas saugo, ar tinkamos yra iškeptos duonos laikymo sąlygos“.
Duonos gamyboje, pasak „LRT vasaros studijos“ svečių, tikrai nėra naudojami jokie dažai. Duona yra spalvinama natūraliais produktais, dažniausiai – degintu salyklu. „Žmonės, manantys, kad juoda duona natūraliai dėl paties grūdo turi būti kuo tamsesnė, klysta. Rugys – šviesus grūdas ir kuo jis kokybiškesnis, tuo duona bus šviesesnė“, – pabrėžia A. Kurganovas.
V. Jarošienė papildo, kad maisto priedus, pavyzdžiui, puriklius, galima naudoti tik raikytoje duonoje.
VMVT specialistė pastebi, kad kasmet į tarnybą kreipiasi apie 100 vartotojų. Beveik pusė skundų pasitvirtina. Dažniausiai, anot specialistės, kreipiamasi dėl supelijusios duonos. Taip pat ir dėl neteisingo ženklinimo ar dėl nebetinkamo vartoti gaminio pardavimo.