Klivlendo klinikoje buvo kalbama apie naudingąsias juodųjų pipirų savybes ir dalijamasi svarbia informacija, į kurią turėtų atsižvelgti kiekvienas, norintis gyventi sveikai.
Juodųjų pipirų nauda organizmui
Galingas antioksidantas
Pagrindinė juodųjų pipirų veiklioji medžiaga yra piperinas. Jis suteikia prieskoniams būdingą aštrų skonį, taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.
Piperinas geba kovoti su oksidaciniu stresu organizme, padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie naikina ląsteles ir greitina senėjimą.
Natūrali priešuždegiminė medžiaga
Uždegimas organizme dažnai būna daugelio lėtinių ligų – nuo artrito iki širdies ir kraujagyslių ligų – pagrindas. Juodieji pipirai gali susilpninti uždegiminius procesus.
Nustatyta, kad juodųjų pipirų derinys su ciberžole ir imbieru gali veikti taip pat veiksmingai kaip kai kurie priešuždegiminiai vaistai, pavyzdžiui, gydant kelio sąnario osteoartritą.
Padeda įsisavinti maistines medžiagas
Peiperinas labai pagerina maistinių medžiagų įsisavinimą:
- geležį;
- beta karoteno;
- kurkuminas (pagrindinė veiklioji ciberžolės sudedamoji dalis).
Tai reiškia, kad į patiekalus įberdami šiek tiek juodųjų pipirų ne tik pagerinsite skonį, bet ir padėsite organizmui pasinaudoti kitais produktais.
Naudinga druskos alternatyva
Vienas iš praktiškiausių juodųjų pipirų privalumų – galimybė sumažinti suvartojamos druskos kiekį. Natrio perteklius yra viena iš aukšto kraujospūdžio, širdies ligų ir insulto priežasčių.
Kai vietoj druskos į patiekalus dedate daugiau juodųjų pipirų, sumažinate šią riziką ir neatsisakote skonio.
Tūkstantmečio taikymo medicinoje istorija
Juodieji pipirai kaip vaistas naudojami nuo seniausių laikų. Įvairiose kultūrose jis buvo naudojamas:
- skausmui malšinti;
- virškinimo sutrikimams gydyti;
- imuninei sistemai palaikyti;
- kaip bendrą tonizuojamąją priemonę.
Nors šiuolaikinei medicinai dar reikia papildomų tyrimų, liaudies patirtis liudija apie šimtmečius skaičiuojantį prieskonių veiksmingumą.
Juodųjų pipirų žala
Apskritai saikingas juodųjų pipirų vartojimas daugumai žmonių yra saugus. Tačiau, kaip ir bet kuris kitas produktas, per dideli jo kiekiai gali sukelti tam tikrų nepatogumų:
- rėmuo;
- skrandžio dirginimas;
- virškinimo sutrikimų.
Ypač atsargūs turėtų būti žmonės, kuriems padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergantys gastritu ar pepsine opa.
Kiek juodųjų pipirų galima valgyti
Optimali dozė:
- Norint pagerinti mineralinių medžiagų įsisavinimą, pakanka 1⁄4 šaukštelio (maždaug 0,5-1 g per dieną).
- Kai kurie suvartoja iki 1-2 valgomųjų šaukštų per dieną, tačiau toks kiekis gali būti per didelis ir daugumai žmonių sukelti diskomfortą.
- Juodieji pipirai yra ne tik gerai pažįstamas prieskonis, bet ir tikras supermaistas prieskonių pasaulyje.
Jis gali ne tik suteikti patiekalams skanesnį skonį, bet ir teigiamai paveikti mūsų sveikatą: nuo imuniteto stiprinimo iki normalios sąnarių ir širdies veiklos palaikymo.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!