• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydytojas atskleidė, kokie maisto produktai mažina riziką susirgti vėžiu – nuo prieskonių iki mėsos.

Gydytojas atskleidė, kokie maisto produktai mažina riziką susirgti vėžiu – nuo prieskonių iki mėsos.

REKLAMA

Nors yra daugybė vėžio rizikos veiksnių, tačiau didžiausias kaltininkas yra netinkamas gyvenimo būdas. Laimei, tai reiškia, kad sveika mityba gali būti puikus ginklas, kuriuo galite papildyti savo apsaugos arsenalą.

Gydytojas Sunni Patel iš „Dish Dash Deets“ atskleidė penkis geriausius maisto produktus, kurie gali tai padaryti, rašo express.co.uk.

1. Kryžmažiedės daržovės

Šiose daržovėse – brokoliuose, žiediniuose, briuselio ir lapiniuose kopūstuose – yra fitocheminių medžiagų, pavyzdžiui, sulforafano, kuris turi priešvėžinių savybių.

Be to, jose gausu skaidulinių medžiagų, kurios padeda virškinti, palaikyti sveiką svorį ir, pasak gydytojo, gali sumažinti žarnyno vėžio riziką.

REKLAMA
REKLAMA

„Į savo valgiaraštį reguliariai įtraukite tokias daržoves kaip brokoliai, žiediniai, briuselio bei lapiniai kopūstai. Vieną porciją sudaro maždaug 80  gramų arba nedidelė sauja“, – sakė S. Patel.

REKLAMA

2. Uogos

Mėlynės, braškės ir avietės, kuriose gausu antioksidantų, yra ne tik saldus pusryčių priedas.

Gydytojas paaiškino, kad antioksidantai padeda neutralizuoti kenksmingas molekules, vadinamas laisvaisiais radikalais, kurie gali pažeisti DNR ir padidinti vėžio riziką.

„Keletą kartų per savaitę pasimėgaukite sauja uogų, pavyzdžiui, mėlynių ar braškių, kaip užkandžiu ar patiekalo dalimi“, – sakė gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

3. Lapinės daržovės

Dar viena žaliųjų daržovių grupė, kurią verta paminėti, yra lapinės daržovės, kuriose gausu įvairiausių vitaminų ir mineralų.

Pasak eksperto, tokios daržovės kaip špinatai, lapiniai kopūstai, lapiniai burokėliai ir kiti lapiniai žalumynai gali padėti jūsų bendrai sveikatai.

Jis rekomendavo lapinius žalumynus, tokius kaip špinatai ir lapiniai kopūstai, naudoti salotose, sumuštiniams ar kokteiliuose ir patarė suvalgyti bent porą porcijų per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Pilno grūdo maisto produktai

Neskaldyti grūdai – nuo rudųjų ryžių iki bolivinės balandos, arba kinvos – yra geras skaidulų ir maistinių medžiagų šaltinis.

„Rinkitės neskaldytus grūdus, pavyzdžiui, viso grūdo duoną, viso grūdo makaronus ir ruduosius ryžius, o ne rafinuotus grūdus. Porciją paprastai sudaro apie 65-75 g virtų grūdų“, – patarė S. Patel.

REKLAMA

5. Ankštinės daržovės

Pasak gydytojo, pupelėse, lęšiuose ir žirniuose gausu ląstelienos ir baltymų, todėl jie gali padėti sumažinti tam tikrų vėžio rūšių riziką.

Todėl jis rekomendavo visus šiuos produktus įtraukti į savo valgiaraštį bent kelis kartus per savaitę. „Porciją turėtų sudaryti maždaug 80 g virtų ankštinių daržovių“, – priminė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų