Ši unikalios išvaizdos daržovė išsiskiria skoniu ir universaliais panaudojimo būdais. Vaida Budrienė sako, kad virtuvėje eksperimentuoti nebijantys pirkėjai domisi artišokais ir įtraukia į patiekalų gamybą.
„Paplitę visame pasaulyje, labiausiai artišokai mėgstami yra Italijoje. Iš šios šalies jie atkeliauja ir į mūsų parduotuvių lentynas.
Artišokų sezonai būna du, o jų pikas – lapkritį ir kovo mėnesį. Šiais mėnesiais artišokai yra geriausios kokybės ir patraukliausios kainos. Pagal pardavimų duomenis matome, kad kaip tik lapkritį ir kovą jų parduodame daugiausia“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė V. Budrienė.
Priklauso saulėgrąžų šeimai
Artišokai yra laikomi vienu seniausių maisto produktų pasaulyje. Jie kilę iš Viduržemio jūros regiono ir priklauso saulėgrąžų šeimai. Artišoko protėvis yra Šiaurės Afrikos erškėtuogė, kuri ir šiandien auga laukinėje gamtoje.
Pirmieji artišokus pradėjo auginti ir rinkti Artimųjų Rytų gyventojai. Ir nors daugelis galvoja, kad artišokas yra daržovė, iš tiesų tai yra gėlės rūšis.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad artišokai išsiskiria ne tik savo išvaizda, bet ir subtiliu skoniu, primenančiu riešutus.
Žali artišokai yra daug kietesnės tekstūros ir kartoko skonio. Virti jie suminkštėja ir įgauna švelnesnį skonį, o tekstūra yra panaši į šparagus ir Briuselio kopūstus, rašoma spaudos pranešime.
Ką paruošti iš artišokų padažo?
Ši daržovė – universali, ją galima derinti su įvairiais ingredientais, ruošti netikėčiausius patiekalus. Tačiau greičiausia ir skaniausia – pasigaminti burnoje tirpstantį artišokų padažą.
Jį lengva valgyti su įvairiais krekeriais, skrudintais skrebučiais, kukurūzų traškučiais ar daržovių, tokių kaip morkos, salierai, saldžiosios bulvės ar paprikos, skiltelėmis.
„Artišokų šerdis susmulkinkite ir suberkite į nedidelį indą. Suberkite mėgstamų prieskoninių žolelių. Sumaišykite grietinę, majonezą, kreminį sūrį, parmezaną.
Jei norite sveikesnio artišokų padažo varianto, vietoj majonezo išbandykite graikišką jogurtą. Viską sudėkite į kepimo indą ir kepkite 20 minučių, kol padažas pradės burbuliuoti ir įgaus auksinę spalvą“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Šis padažas dera ir prie įvairių, šildančių mėsos sriubų, troškinių, prie šviežių daržovių salotų, gali būti puikus pagardas makaronams. Jei nesugalvojate, ką paruošti pusryčiams, – pasigaminkite artišokų padažo ir pagardinkite juo skrudintus skrebučius ir kiaušinienę.
Artišokų padažas dera ir prie halumio, fetos, mocarelos sūrio. Artišokų padažas gali būti panaudojamas ir kiek neįtikėtiems sprendimams, pavyzdžiui, juo įdarykite bulves ar paprikas ir iškepkite orkaitėje.
J. Sabaitienė dalijasi ir dar trimis padažais su artišokais, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.
Artišokų ir špinatų padažas
Jums reikės: 4 artišokų šerdžių; 400 g špinatų; 250 g kreminio sūrio; ¼ puodelio grietinės; ¼ puodelio majonezo; ¼ puodelio tarkuoto parmezano; 1 puodelio tarkuoto mocarelos sūrio.
Gaminimas. Artišokų žiedą gražiai apipjaustykite iki žiedo šerdies, ją susmulkinkite ir sudėkite į didelį kepimo indą.
Ant viršaus sudėkite špinatus, sluoksniais tepkite kreminį sūrį, grietinę, majonezą. Ant viršaus užbarstykite tarkuoto parmezano ir mocarelos sūrio.
Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių temperatūros. Kepkite 30 minučių, kol padažas pradės burbuliuoti. Patiekite su mėgstamais traškučiais arba skrudintomis bagetėmis.
Artišokų ir keptos fetos padažas
Jums reikės: 5 artišokų šerdžių; 300 g fetos sūrio; ½ puodelio graikiško jogurto; ½ puodelio majonezo; ½ puodelio smulkintos mocarelos sūrio; 2 česnakų skiltelių; ¼ a. š. raudonųjų pipirų dribsnių; ½ puodelio alyvuogių be kauliukų; ¼ puodelio smulkintų kedro riešutų; 3 v. š. smulkiai pjaustytų šviežių petražolių; 1 a. š. citrinos žievės; 3 v. š. alyvuogių aliejaus; žiupsnelio druskos.
Gaminimas. Į didelį dubenį įdėkite fetos sūrį, šakute sutrinkite ir sutrupinkite.
Sudėkite artišokų šerdis, graikišką jogurtą, majonezą, smulkintą mocarelos sūrį, įspauskite česnako skilteles, įberkite raudonųjų pipirų dribsnių. Viską gerai išmaišykite.
Perkelkite mišinį į paruoštą kepimo indą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30 minučių, kol padažas pradės burbuliuoti.
Į atskirą indą sudėkite smulkintas alyvuoges, kedro riešutus, petražoles, citrinos žievelę ir užpilkite alyvuogių aliejaus. Pagardinkite žiupsneliu druskos.
Išimkite keptą fetos padažą iš orkaitės ir palikite 5 minutes pastovėti. Ant viršaus užpilkite alyvuogių padažo ir patiekite šiltą.
Kreminis artišokų ir krevečių padažas
Jums reikės: 4 artišokų šerdžių; 350 g krevečių; 1 v. š. alyvuogių aliejaus; ½ raudonosios paprikos; 3 žalių svogūnų; 200 g kreminio sūrio; 1 puodelio grietinės; 1 puodelio tarkuoto kietojo sūrio; 1 puodelio parmezano sūrio; ½ a. š. druskos; ½ a. š. pipirų.
Gaminimas. Nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą raudonąją papriką ir svogūnus.
Kelias minutes pakepinkite, kad daržovės suminkštėtų. Sudėkite daržoves į vidutinį dubenį kartu su kreminiu sūriu, grietine, tarkuotu kietuoju ir parmezano sūriu, suberkite prieskonius.
Tada sudėkite smulkintas artišokų šerdis ir išdarytų krevečių mėsą. Viską išmaišykite ir perkelkite į kepimo indą.
Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40–45 minutes, kol padažas pradės burbuliuoti, o viršus vietomis paruduos.
Mėgaukitės!