• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimai ir toliau padeda atrasti naujų būdų, kaip sulėtinti pažinimo funkcijų sutrikimų, susijusių su demencija, vystymąsi. Tačiau gydytojas Michaelas Mosley mano, kad prevencija yra geriau nei gydymas, todėl jis kasdien imasi veiksmų, kad išlaikytų tinkamą savo smegenų funkcionavimą.

Tyrimai ir toliau padeda atrasti naujų būdų, kaip sulėtinti pažinimo funkcijų sutrikimų, susijusių su demencija, vystymąsi. Tačiau gydytojas Michaelas Mosley mano, kad prevencija yra geriau nei gydymas, todėl jis kasdien imasi veiksmų, kad išlaikytų tinkamą savo smegenų funkcionavimą.

REKLAMA

„Negaliu jaustis visiškai ramus. Mano tėtis, kuris mirė sulaukęs 74 metų, jau rodė pažinimo funkcijų sutrikimų požymius, todėl aš atidžiai stebiu demencijos tyrimus ir darau viską, ką galiu, kad sumažinčiau riziką susirgti“, – pasakojo M. Mosley.

Gydytojas papasakojo, kad pats pirmas dalykas, kurį jis rytais daro kasdien, kad išvengtų šios klastingos būklės, yra sotūs ir tinkami pusryčiai, rašo express.co.uk.

„Man patinka pradėti dieną sočiais pusryčiais – kiaušiniais ar rūkyta silke, nes jie skanūs ir aš ilgiau išlieku sotus“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Pusryčiams pataria vartoti baltymus

Nors JK vyriausybės gairės rodo, kad turėtumėte suvartoti 45–55 gramų baltymų per dieną, gydytojo M. Mosley teigimu, daugybė tyrimų patvirtina, jog baltymų mums reikia daugiau.

REKLAMA

„Ypač senstant – kad mūsų kaulai ir raumenys būtų geros formos“, – pridūrė jis.

Be to, gydytojas sakė, kad daugiau baltymų taip pat gali apsaugoti nuo Alzheimerio ligos.

Nebūtina aklai pasitikėti gydytojo žodžiu – moksliniai tyrimai, paskelbti žurnale „Alzheimer‘s“, taip pat patvirtina šį teiginį.

Tyrimų išvados rodo, kad mityba, kurioje gausu baltymų turinčių maisto produktų, tokių kaip mėsa ir ankštiniai augalai, gali padėti išvengti smegenų funkcijas trikdančios būklės.

REKLAMA
REKLAMA

Edith Cowan universiteto mokslininkai ištyrė 541 australo mitybą ir išmatavo amiloido beta (Aβ), kuris laikomas Alzheimerio ligos pirmtaku, kiekį jų smegenyse.

Tada mokslininkų grupė nustatė, kad dalyviams, kurių mityboje yra daugiau baltymų, buvo mažesnė tikimybė, jog jų smegenyse susikaups didelis Aβ kiekis.

M. Mosley pridūrė, kad tie, kurie suvartojo rekomenduojamą baltymų kiekį, neviršijantį 54 gramų per dieną, 12 kartų dažniau turėjo didelį amiloido kiekį smegenyse, lyginant su tais, kurie suvartojo apie 118 gramų baltymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkų komanda dabar tiria, kodėl valgant daugiau baltymų turinčio maisto, didėja apsauga nuo Alzheimerio ligos.

„Viena iš tikimybių yra ta, kaip parodė ankstesni tyrimai, kad mityba, kurioje gausu baltymų, yra susijusi su žemesniu kraujospūdžiu, – sakė mokslininkas Binosha Fernando. – Aukštas kraujospūdis yra rizikos veiksnys tiek Alzheimerio ligai, tiek širdies ir kraujagyslių ligoms. Taip pat žinome, kad sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, padidėja rizika susirgti Alzheimerio liga.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų