Lietos geležies puodai ir keptuvės su emaliu pasižymi nesibraižančiu ir nepridegančiu paviršiumi, tačiau ir ant jo gali atsirasti sunkiai išvalomų nešvarumų. Jų šalinimo paslaptis – verdantis vanduo ir valgomoji soda.
Užvirkite vandenį
Į puodą ar keptuvę pripilkite maždaug litrą vandens arba kiek daugiau, kad apsemtumėte priskretusią dėmę. Ant vidutinės kaitros vandenį užvirkite.
Įdėkite valgomosios sodos
Įdėkite du šaukštus valgomosios sodos ir mediniu šaukštu išmaišykite. Leiskite mišiniui kelias minutes pavirti.
Iššveiskite indą
Tuomet mišinį išpilkite ir puodą išskalaukite šiltu vandeniu, o tuomet nusausinkite.
Kaip valyti varinius puodų ir keptuvių dugnus
Grąžinkite variniams puodų ir keptuvių dugnams pirminę švarą – reikės valgomosios sodos, acto ir pusės citrinos.
Padenkite indo dugną
Puodą ar keptuvę apverskite ir varinį dugną padenkite valgomąją soda. Tuomet ant jo užpilkite acto.
Šveiskite citrina
Pasiimkite pusę citrinos ir ja naudodamiesi kaip kempine iššveiskite puodo ar keptuvės dugną. Jei reikia, taip pat iššveiskite kraštus.
Išskalaukite ir nudžiovinkite
Gerai išskalaukite, o tuomet nudžiovinkite šluoste.