Visceraliniai kūno riebalai arba pilvo riebalai, kaupiasi giliai pilvo viduje aplink organus, įskaitant kepenis ir žarnas. Tai sudaro apie dešimtadalį visų organizme sukauptų riebalų. Dieta, kurioje yra daug transriebalų, tiesiogiai veikia žmogaus visceralinius riebalus.
Transriebalų kiekis kelia susirūpinimą
Todėl atsisakydami šios rūšies maisto galite padėti deginti visceralinius riebalus. Nors mėsoje ir pieno produktuose gali būti nedidelis natūraliai susidarančių transriebalų kiekis, dirbtiniai pridėtiniai transriebalai kai kuriuose maisto produktuose kelia didžiausią susirūpinimą, rašo express.co.uk.
Šie transriebalai dažniausiai patenka į maistą per iš dalies hidrintus aliejus (kartais vadinamus PHO) gamybos proceso metu.
Transriebalų pridėjimas padeda pailginti tam tikrų maisto produktų galiojimo laiką, tačiau žinoma, kad jie kenkia pilvo riebalams.
Maisto gamintojai istoriškai naudojo iš dalies hidrintą aliejų mikrobangų krosnelėse kukurūzų spragėsiams gaminti dėl jo aukštos lydymosi temperatūros, kai aliejus išlieka kietas, kol kukurūzų spragėsių maišelis yra mikrobangų krosnelėje.
Neseniai uždraudus transriebalus, gamintojai perėjo prie aliejaus be transriebalų.
Spragėsiai mikrobangėje
Vis dėlto, jei jūsų sandėliuke yra mikrobangų krosnelėje spraginamų spragėsių, kuriuos įsigijote prieš įsigaliojant draudimui, juose gali būti transriebalų.
Būtinai rinkitės tokias mikrobangų spragėsių rūšis, kuriose yra mažai natrio ir nėra iš dalies hidrintų aliejų. Kai kuriuose augaliniuose aliejuose gali būti transriebalų, ypač jei aliejai yra hidrinti.
Margarinas
Kadangi hidrinimas sukietina aliejų, šie iš dalies hidrinti aliejai ilgą laiką buvo naudojami margarinui gaminti. Todėl daugelis pastaraisiais metais rinkoje parduodamų margarino rūšių turėjo daug transriebalų.
Norėdami sumažinti transriebalų suvartojimą iš margarino ir augalinių aliejų, venkite produktų, kuriuose yra iš dalies hidrintų aliejų, arba rinkitės sveikesnius aliejus, tokius kaip aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus ar kokosų aliejus.
Bandelės, pyragaičiai, pyragai
Kepiniai, tokie kaip bandelės, pyragaičiai ir pyragai, dažnai gaminami su augaliniais riebalais arba margarinu. Augaliniai riebalai padeda iškepti minkštesnius pyragus. Jie taip pat pigesni ir galiojimo laikas ilgesnis nei naudojant sviestą ar taukus. Dar visai neseniai iš dalies hidrintų aliejų buvo gaminami ir augaliniai aliejai bei margarinas.
Dėl šios priežasties kepiniai tradiciškai buvo didžiausias transriebalų šaltinis. Labai svarbu patikrinti maisto produktų etiketes, jei siekiate sumažinti suvartojamų transriebalų kiekį ir taip sudeginti visceralinius riebalus.
Geriausias būdas išvengti transriebalų yra apriboti perdirbto maisto ir kepto greito maisto vartojimą ir subalansuoti savo mitybą, kurioje būtų gausu vaisių, daržovių, nesmulkintų grūdų, sveikų riebalų ir liesų baltymų.