Pavasario pabaigoje ir ištisą vasarą iš medingųjų žiedų bitelės renka saldų skystį – nektarą. Jame yra trijų rūšių cukraus: sacharozės, destrozės ir levuliozės, arba fruktozės. Sacharozė, arba švendrinis cukrus, yra pati saldžiausia. Nektaras, patekęs į bitės medaus pūslę, susimaišo su ten esančiu fermentu invertaze, kurios veikiama sacharozė skaidosi į – destrozę ir levuliozę (gliukozę ir fruktozę).
Nektare yra apie 50 % vandens. Bitės jį sutirština: šviežią, skystą medų jos po truputį pila į korio akutes, kad greičiau išgaruotų vandens perteklius. Vėliau avilio darbuotojos medų kilnoja iš akelės į akelę, pildamos ne tiesiog į korio akutę, bet tepdavo jos sieneles. Medus, plonu sluoksneliu tekėdamas į akutės dugną, taip pat netenka daug vandens.
Subrendusiame meduje lieka tik apie 20 % vandens, o visa kita esti sausos medžiagos. Meduje yra fermentų, dekstrinų, vitaminų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, taip pat aromatinių medžiagų, kurios saldžiajam produktui suteikia malonų skonį bei aromatą. Kuo daugiau destrinų meduje, tuo jis sunkiau kristalizuojasi, o susikristalizavęs esti minkštas.
Iš medaus galima pagaminti daugybę įvairiausių gėrimų.
Piene ir jo produktuose yra svarbių žmogaus organizmui vitaminų - A, B1, B2. Vitamino C pienas turi nedaug - 1 mg 100 ml pieno. Be minėtų medžiagų, piene gausu įvairių fermentų ir hormonų, padedančių medžiagų apykaitos procesams, antibakterinių medžiagų, slopinančių mikroorganizmų dauginimąsi, dujų, pigmentų ir kt. Nustatyta, kad pienas turi daugiau kaip 100 įvairių medžiagų. Pienas, vartojamas kartu medumi, gali būti ne tik tradicinis vaistas, bet ir puikus gėrimas, jei jį paįvairinsime kitais ingredientais.
Pienas su apelsinų sultimis
60 g medaus, apelsino sultys,
0,5 citrinos sultys, 0,5 l šalto pieno.
1-2 šaukštuose pašildyto pieno ištirpinkite medų, atvėsinkite, supilkite likusį pieną, sultis ir išplakite mikseriu.
Pienas su mėtomis
50 g medaus, 0,5 l pieno, šaukštas mėtų sirupo.
Į pašildytą mėtų sirupą sudėkite medų ir gerai išmaišykite. Po to supilkite šaltą pieną, išplakite ir tuojau patiekite.
Šaltas pienas su medumi
60 g medaus, 0,5 l šalto pieno.
Truputį pašildytame piene ištirpinkite medų, atvėsinkite ir išplakite mikseriu.
Pienas su abrikosais
60 g medaus,
4 abrikosai,
0,5 l pieno.
Iš prinokusių nuplautų abrikosų pašalinkite kauliukus ir supjaustykite gabaliukais. Sudėkite į stiklainį, užpilkite medumi, sumaišykite ir 1 valandą palaikykite šiltoje vietoje. Po to pertrinkite per sietelį, užpilkite pienu, sumaišykite ir išplakite mikseriu. Galite plakinį pagardinti 50 ml morkų sultimis. Pagal šį receptą galima gaminti pieną su braškėmis, avietėmis, persikais. 3 porcijoms reikia dėti 100 g uogų.
Pienas su kiaušiniu
40g medaus,
kiaušinis,
120 g pieno
Į dubenėlį įdėkite 40 g medaus, įmuškite kiaušinį ir maišydami įpilkite 120 g pieno. Viską išmaišę perkoškite.