Prieš pusantrų metų palikusi Vilnių ir svečioje šalyje apsigyvenusi mergina įsisukus virusui liko be darbo, tačiau grįžti į Lietuvą dar nenorėjo, naujienų portalui tv3.lt pasakojo O. Maldžiūnaitė.
„Išvažiavau darbo stažuotei, praleidau įmonėje 6 mėnesius, man viskas čia labai patiko, tad susitarėme su darbdave, kad ji pasiliktų mane kaip darbuotoją. Po mėnesio prasidėjo pandemija ir iškart netekau darbo. Beliko galvoti, ką veikti toliau, nes nesinorėjo išvažiuoti – man čia patinka oras, architektūra, vandenynas, gyvenimo būdas“, – kalbėjo pašnekovė.
Porą verslas pasirinko pats
Mergina neslepia apmaudo, kad jos, dirbančios su mada ir jos vaikino fotografo pirmaisiais pandemijos mėnesiais niekam nereikėjo – darbai buvo visiškai sustoję.
Tačiau dabar Onė džiaugiasi – pandemija jai ir vaikinui išėjo į naudą. Netekusi darbo ji nenuleido rankų, o verslo idėja gimė išvykus saugiai praleisti karantiną į draugo sodybą. Mergina juokiasi, kad ne jie pasirinko verslą, o verslas pasirinko juos.
„Prasidėjus pandemijai, išvažiavome į kaimą saugiai pabūti vaikino sodyboje. Ten auga alyvuogės ir jis jau kelis metus nusirinkdavo derlių, kurį parduodavo draugams, išdalindavo šeimai. Būdami ten pagalvojome, kad galime iš to padaryti kažką fainesnio, kas mus pačius domintų“, – verslo gimimą prisimena mergina.
Taip, bėgant nuo viruso, 2020 metų gruodį gimė jų prekės ženklas „Cuxo“. Pora pradėjo gaminti ekologišką alyvuogių aliejų iš vaikino sodybos ūkyje augančių alyvmedžių, kuriuos puoselėja savo rankomis – vis atkeliauja jų apžiūrėti ir nudirbti būtinus darbus. Tiesa, visi darbai juda etapais – daugiausiai darbų pavasarį ir rudenį, o vasarą tereikia prižiūrėti laistymo sistemą. Ir alyvuogių derlių pora renka patys su aplinkinių pagalba.
„Lapkritis yra tas metas, kai nusiimame derlių, viską reikia padaryti trijų dienų bėgyje. Tos, kurios nurinktos pirmą dieną, negali ilgiau stovėti nuskintos. Su draugų, kaimynų, samdomų darbuotojų pagalba nusirenkame visas alyvuoges“, – pasakojo O. Maldžiūnaitė.
Paklausta, koks ūkio dydis, Onė juokiasi – mat pati nežino, o alyvmedžiai auga ant šlaito, todėl ir jų tankumas yra kiek kitoks. Tačiau iš vieno derliaus pavyksta išspausti maždaug 150 litrų alyvuogių aliejaus. Kaip pati sako, tai nėra didelis kiekis, tačiau pradžiai, kol įsivažiuos verslas, to pilnai pakanka.
Pandemijos metu susiduria su iššūkiais
Ateityje pora norėtų pirkti alyvuoges iš aplinkinėse sodybose gyvenančių kaimynų, tačiau kelias dar atrodo ilgas: „Turim planų vėliau pirkti alyvuoges iš kaimynų, padėti jiems, nes žmonių kontinentas regione yra labai senas, žmonės nenori kraustytis ir jauni žmonės nelabai imasi žemės ūkio darbų.
Mums būtų smagu padėti aplinkiniams kaimynams, pirkti iš jų alyvuoges, bet kol kas dar to nedarome, nes turėtume padėti jiems tapti ekologiškais ūkiais, kas jiems, ko gero, yra sunkiai suvokiama, kam tai daryti, nes daugiau darbo pjauti žolę, o ne tiesiog ją išnuodyti purškalais.“
Tiesa, reikalingos įrangos aliejaus spaudimui pora kol kas neturi, nors labai apie tai svajoja. Tačiau dabar tenka už atitinkamą mokestį vežti alyvuoges į kitą įmonę, kurioje šis išspaudžiamas ir vėliau laikomas pačių turimose patalpose. Mergina pabrėžia, kad vengia plastiko – nori, kad viskas būtų tvaru ir ekologiška.
Taip gimė labai svarbi prekinio ženklo detalė – išskirtinio dizaino porcelianinis butelis, kurio prototipą Onė su vaikinu sukūrė savo rankomis.
„Išvaizda labai svarbi mūsų prekės ženklui. Mes parduodame ne tik. aliejų, bet ir elegantišką daugkartinę pakuotę, kurią ilgai galima laikyti namuose – ar susipilti actą, ar kitą aliejų arba pasipildyti jo pas mus“, – kalbėjo pašnekovė.
Butelius gamina fabrikas, o darbai ten stoja, tik neaišku, ar darbus koreguoja pandemija, ar portugališkas gyvenimo ritmas: „Sekasi labai lėtai, sunku pasakyti, ar taip yra dėl pandemijos, ar ne, bet daug dalykų, kuriuos tikėjomės padaryti greitai, išsitęsė nuo poros savaičių iki kelių mėnesių. Yra Portugalijos ritmai, kai visi sako, kad tuoj padarysiu, bet užtrunka ilgai, negali daug ko suplanuoti, daug kas tiesiog eina savo eiga ir nenumatysi datų.“
Darbai stoja, asortimentas pildosi
Dėl butelių trūkumo stoja ir pardavimai, todėl kreiptis į parduotuves negali, nes neturi prekės, kurią galėtų pasiūlyti. Onė juokiasi, kad, greičiausiai, prireiks dar metų, kol pradės suprasti, kaip viskas vyksta ir butelius pradės užsisakinėti pusmečiu anksčiau.
„Mes abu mėgstame daryti viską nuo pradžių iki galo ir gal mums kitaip nebūtų gavęsi. Mes mėgstam ir alyvuoges patys nusiskinti, ir laiškus atsakyti, ir nufotografuoti gaminius, patys sukurti butelio dizainą. Dabar dedame labai daug jėgų, grįžtamojo ryšio per daug neturime ir kol kas darome į orą“, – pasakojo mergina.
Tačiau pora rankų nuleisti neketina – verslas pildosi nauja produkcija. Dabar naujausia pasirodysianti prekė – aliejų mišiniai masažui ir alyvuogių lapų arbata. Pačiai O. Maldžiūnaitei tokia arbata buvo naujiena, tačiau patikina, kad jos nauda nepamatuojama.
„Aš, kaip lietuvė, tokių dalykų nežinojau, bet alyvuogių lapų arbata yra vienas geriausių vaistų nuo aukšto cholesterolio, aukšto spaudimo. Ji veikia kaip antioksidantas, kaip ir alyvuogių aliejus. Alyvuogių lapai neturi kofeino, todėl galima gerti bet kuriuo paros metu. Skonis labai neutralus, tarp žalios arbatos ir lengvų žolelių. Vieną mišinį darome be nieko, o kitą su figų gabaliukais, kurios taip pat auga mūsų ūkyje.“
Kadangi pora nusprendė gaminti ekologišką alyvuogių aliejų, pasidarė įdomu, kokia jo nauda. Rodos, apie tai Onė galėtų kalbėti nesustodama – teigiamų savybių itin daug.
„Tai jaunystės eliksyras. Jo skonis ir savybės skiriasi nuo to, kokiu metu yra nurinktos alyvuogės – jos gali būti ir labai prinokusios, ir gan žalios. Iš žalių išspaudžiama mažiau litrų, bet jos turi daug geresnes savybes sveikatai.
Antioksidantai yra viena iš svarbiausių aliejaus savybių, bet jis turi ir vitaminų. Jis taip pat jaunina – stabdo daug senėjimo procesų ne tik kalbant apie odą ar išvaizdą, bet ir organizmą.“
Pandemija išėjo į gerą
Paklausta, ar nebijojo pradėti kurti verslą pandemijos metu, mergina tvirtai teigia – bijoti nebuvo ko, o laukti taip pat nenorėjo: „Nebuvo to, ar mums baisu kažką daryti pandemijos metu – nekilo tokių klausimų, nes nesijautė, kad mes turėtume išeitį. Kitu atveju, būtų reikėję laukti, nes ir dabar nežinome, kada viskas baigsis, o laukti ir nieko nedaryti nesinori. Pandemiją mes pamatėme kaip galimybę, o ne stabdį. Sustojo kiti darbai, todėl galėjome apsvarstyti savo gyvenimą ir pažiūrėti, ko mums iš tikrųjų norisi.“
Nors verslas nesivysto taip greitai, kaip norėtųsi, pašnekovė džiaugiasi – pranašumų daugiau nei trūkumų, o darbo sau naudą jaučia jau dabar.
„Man ir vaikinui pandemija išėjo į gerą, labai džiaugiuosi nebeturėdama standartinių darbo valandų, darydama ta, ką noriu. Manau, kad esu produktyvesnė dirbdama taip nei 8 valandas per dieną. Iš tiesų, nesiėjo taip sklandžiai, kaip norėjosi, bet abejoju, ar būtų ėjęsi sklandžiau, jei nebūtų pandemijos (juokiasi). Viskas gavosi natūraliai, aišku, labai lėtai, bet gal ir gerai – lėtas darbas dažnai apsaugo nuo klaidų“, – pasakojo O. Maldžiūnaitė.
Pašnekovė turi patarimų ir kitiems, kurie svajoja įkurti verslą, bet nesiryžta. Labiausiai mergina pabrėžia, kad nėra tinkamo laiko pradėti – jis niekad gali ir neateiti, nes atsiras begalė priežasčių, todėl reikia imti ir daryti.
Kalbant apie verslą, susijusį su maisto produkcija, Onė įsitikinusi, kad ateitis priklauso ekologiškam maistui.
„Labai skatinčiau ieškoti įvairių kelių, nes kuo toliau, tuo labiau visi rūpinasi tuo, ką valgo. Aišku, ne absoliuti dauguma, bet žmonės supranta, kad sveikata yra svarbu. Skatinčiau ekologiškus ūkius, nes, man atrodo, ateitis yra viena ekologiškas maistas“, – patarimus dalija pašnekovė.