Šiame laimingųjų produktų sąraše ypatingą vietą užima vaisiai ir su jais susijusios tradicijos. Ir nors egzotiškomis tradicijomis nebūtina sekti, bet pasmalsauti ir savo stalą praturtinti sveikais vaisiais visada pravartu. Kokie gi tie vaisiai ir kokius simbolius savyje slepia?
Mandarinai ir apelsinai
Daugelyje šalių apvalūs vaisiai laikomi nešančiais sėkmę. Apvali forma primena monetas, todėl tikima, kad valgomi per Naujųjų metų sutikimą jie užtikrins klestėjimą. Būtent dėl apvalios formos ir dėl savo auksinės spalvos, reiškiančios turtus ir sėkmę, mandarinai ir apelsinai yra vieni populiariausių laimę nešančių vaisių Kinijoje ir Azijos šalyse.
Kinų kalba netgi žodis „mandarinas“ skamba panašiai kaip „auksas“. Nors daugelis lietuvių apie tokią mandarinų reikšmę galbūt ir nežino, tačiau tradiciškai susiklostė, kad ir lietuviškos žiemos šventės neatsiejamos nuo šių ryškiaspalvių ir kvapnių citrusinių vaisių.
„Išaugusius ekologiškų mandarinų, apelsinų pardavimus stebime jau nuo gruodžio pradžios. Jų sezonas Ispanijoje, iš kur vežamės vaisius, būtent ir prasideda šiuo laikotarpiu. Lietuviai mėgsta ne tik mandarinų ar apelsinų minkštimą, bet ir jų kvapnias žieveles, kuriomis gardina saldžius kepinius ar karštą vyną“, – pasakoja Samanta Survilė, „Sąžiningo ūkio“ krautuvėlės įkūrėja.
Granatai
Daugelyje kultūrų, ypač Viduržemio jūros šalyse, ryškiai raudonos granatų sėklos simbolizuoja vaisingumą, gausą ir klestėjimą. Naujųjų metų vakarą granatų sėklomis gardinamos salotos, jos naudojamos desertams, padažams ar netgi įmetamos į šampano sklidinas taures.
Graikų mitologijoje granatai yra atgimimo ir naujos pradžios simbolis. Todėl nenuostabu, kad ir metų sandūroje šiam vaisiui skiriamas ypatingas vaidmuo. Graikijoje laikomasi įdomios naujametinės tradicijos: iškart po vidurnakčio prie namų slenksčio graikai sutraiško granatą. Tikima, kad kuo toliau sėklos pasklis, tuo daugiau sėkmės ir laimės aplankys namus Naujaisiais metais.
Kinkanai
Kinkanai – patys mažiausi, vos putpelės kiaušinuko dydžio citrusiniai vaisiai, kuriuos vienintelius iš citrusų galima valgyti su pikantiško skonio žievele. Japonijoje šie vaisiai ir jų patiekalai tradiciškai valgomi pasitinkant Naujuosius metus, rašoma pranešime spaudai.
Kaip ir kiti japoniški naujametiniai patiekalai, šio vaisiaus simbolinė reikšmė susijusi su žodžių žaismu. Mat kinkanas japonų kalboje reiškia „aukso karūną“, todėl tikima, kad norint pritraukti turtus Naujaisiais metais, kinkanas gali tapti tai padedančiu padaryti auksiniu bilietu.
Nors kinkanas lietuviams kiek mažiau pažįstamas vaisius, bet jų galima rasti prekyboje ir mūsų šalyje. „Žmonės vertina kinkanus dėl sodraus skonio, aromaterapinių savybių, taip pat vitamino C ir kitų naudingų medžiagų gausos. Švenčių metu dėl savo ryškios spalvos ir miniatiūrinio dydžio jais puošiami tiek dovanų krepšeliai, tiek ir gardžiausi desertai“, – dalinasi S. Survilė.
Vynuogės
Ispanijoje neatsiejamas Naujųjų metų sutiktuvių atributas – vynuogės. Laikrodžiui mušant vidurnaktį, sulig kiekvienu dūžiu ispanai valgo po vieną vynuogę, iš viso 12. Kiekviena vynuogė atitinka mėnesį, todėl pirmoji vynuogė simbolizuoja sausį, antroji – vasarį ir t. t.. Tikima, kad jei tarp šių vynuogių pasitaikys viena kita rūgštesnė, būtent tas mėnuo gali būti sudėtingesnis ar keliantis daugiau iššūkių. Kitas panašus paprotys – su kiekviena suvalgoma vynuoge sugalvoti po norą kiekvienam iš 12-os kitų metų mėnesių.
Teigiama, kad šią tradiciją 1909 m. pradėjo Alikantės vynuogių augintojai, norėdami sumažinti užaugintą tam tikros rūšies vynuogių perteklių. Puiki marketingo kampanija, ar ne? Šią tradiciją perėmė ir kitos ispanakalbės šalys, pavyzdžiui, Meksika ir Kuba. Paprastai valgomos žaliosios vynuogės, Ispanijos prekybininkai prieš Naujuosius metus jas dažnai parduoda dailiai supakuotas po 12 vienetų. Portugalijoje ir kai kuriose Lotynų Amerikos šalyse valgomos ne šviežios vynuogės, o razinos.
Drakono vaisius
Iš Centrinės bei Pietų Amerikos kilę, ant kaktusų augantys įspūdingos išvaizdos drakono vaisiai gali tapti dar viena puikia naujametinio stalo puošmena ir egzotišku gardumynu. Kinijoje tikima, kad šis vaisius slepia dvigubą sėkmę. Visų pirma, raudona vaisiaus spalva vertinama kaip itin palanki ir nešanti sėkmę. Negana to, vaisiaus pavadinime minimas žodis „drakonas“, o kinų kultūroje tai itin gerbiama, ypatingų galių turinti mistinė būtybė.
„Šiais metais, ypač artėjant naujamečiam vakarui, kaip niekad jaučiame lietuvių susidomėjimą egzotiškaisiais drakono vaisiais, kurie be akį traukiančios išvaizdos, gaivaus skonio turi ir daug sveikatai palankių medžiagų. Žmonės prisipažįsta, kad norisi žaismingai pasitikti Naujuosius drakono metus taip tarsi pagerbiant artėjančių metų simbolį. Kitiems – tiesiog smagu nustebinti šventės dalyvius nekasdieniu vaizdu ir skoniu, bent per šventes pasimėgauti egzotiniais ekologiškais vaisiais“, – lietuvių norus atskleidžia S. Survilė. Ji priduria, kad tautiečiai vis dažniau ragauja ar dovanoja ir kitų egzotiškų vaisių – monsteros vaisių, anonų, papajų ir pan.