Kietai virti kiaušiniai visada yra puikus pasirinkimas, kai norisi greitai numalšinti alkį. Kietai virtais kiaušiniais galima paskaninti salotas, sumuštinius, ir t.t. Kietai virti kiaušiniai yra ne tik skanūs, bet ir labai maistingi!
Kiaušiniai yra puikus maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose yra visaverčių baltymų, visų mūsų organizmui reikalingų aminorūgščių, taip pat riebalų rūgščių, reikalingų tinkamam organizmo funkcionavimui.
Kiaušiniuose taip pat yra liuteino – karotinoido, kuris apsaugo regėjimą ir užkerta kelią AMD (su amžiumi susijusiai geltonosios dėmės degeneracijai). Šio komponento yra ir žaliose daržovėse, tačiau kiaušiniuose esantis liuteinas yra kur kas geriau įsisavinamas!
Be to, kiaušiniai, tiksliau, kiaušinių tryniai, yra maisto produktai, kuriuose gausu cholino – maistinės medžiagos, kuri padeda palaikyti tinkamą smegenų veiklą ir išvengti insulto. Šie faktai yra „British Medical Journal“ paskelbto mokslinio tyrimo išvadų dalis. Šiame tyrime dalyvavo 4 mln. žmonių.
Būtent todėl galima drąsiai teigti, kad kiaušiniai yra labai naudingi sveikatai. Kietai virti kiaušiniai yra geras pasirinkimas, nes jie yra greitai paruošiami. Vis dėlto, svarbu žinoti, kaip juos tinkamai paruošti! Kietai virtų kiaušinių ruošimas iš tikrųjų gali būti šiek tiek painus: niekada nežinote, kiek laiko juos virti.
Jei jie nėra gerai išvirti, jie yra labai skysti, o tuomet, jei verdami per ilgai, ant trynio gali atsirasti žalias žiedas!
Ką reiškia žalias žiedas ant kietai virtų kiaušinių trynių?
Žalsvas žiedelis ant kiaušinio trynio yra įrodymas, kad kiaušiniai buvo pervirti. Jūs tiesiog palikote kiaušinius karštyje šiek tiek ilgiau nei reikia. Mokslinis šio reiškinio paaiškinimas yra gana paprastas – tai cheminės sieros vandenilio ir kiaušinyje esančios geležies reakcijos rezultatas.
Veikiamas karščio, kiaušinio baltyme esantis vandenilio sulfidas reaguoja su kiaušinio trynio geležimi, todėl susidaro geležies sulfidas. Kai kiaušinis verdamas per ilgai, jo trynį apsupa geležies sulfidas. Vis dėlto, tai nereiškia, kad kiaušiniai yra pavojingi jūsų sveikatai. Jie išlieka sveiki ir išlaiko visas maistines savybes.
Kaip išvengti žalio žiedo ant kiaušinių trynių?
Kiaušinių negalima virti per ilgai. Jei siekiate estetikos, naudinga žinoti, kiek laiko optimalu virti kiaušinius.
Įdėkite kiaušinius į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Puodas turi būti pakankamai didelis, kad kiaušiniai tilptų viename sluoksnyje. Kai kiaušiniai išvirs, nukelkite nuo ugnies ir uždenkite puodą dangčiu. Palikite kiaušinius 15 minučių pastovėti, nuplaukite šaltu vandeniu, kad sustabdytumėte virimo procesą.
Taip išvirti kiaušiniai bus be žalio žiedo!
Dar daugiau patarimų, kaip virti kiaušinius
Kiaušinių negalima virti ilgiau nei 12 minučių. Kiaušinius geriausia dėti į šaltą vandenį, o po to užvirinti, o ne dėti į verdantį vandenį. Kietai virtus, nenuluptus kiaušinius sudėkite į sandarų indą ir atšaldykite. Šaldytuve jie gali būti laikomi iki savaitės.
Dažnai kiaušinių lukštai būna sunkiai nulupami ir lėkštėje ne tik neatrodo gražiai, bet ir būna ne tokie skanūs, kaip turėtų būti. Turime jums paprastą patarimą, kaip tobulai paruošti kiaušinius!
Kietai virti kiaušiniai dažnai yra šventinių patiekalų dalis. Taigi, kaip virti kiaušinius, kad baltymas neišsilietų, o lukštas lengvai nusiluptų?
Kiaušinių laikymas
Kiaušiniai turi būti laikomi sausoje ir vėsioje vietoje. Jei norite paruošti kietai virtus kiaušinius, pirmiausia išimkite juos iš šaldytuvo ir leiskite sušilti iki kambario temperatūros. Įdomu tai, kad lengviau nulupami kiaušiniai yra tamsiu, o ne šviesiu lukštu.
Kiaušinių šviežumo testas
Į dubenį įpilkite vandens ir įdėkite kiaušinį. Jei jis nugrimzta į dugną, galite būti tikri, kad jis šviežias. Jei kiaušinis plūduriuoja indo viduryje, jis nebėra visiškai šviežias, bet dar gali būti valgomas. Jei kiaušinis išplaukia į vandens paviršių, jį belieka tik išmesti. Toks kiaušinis yra sugedęs.
Į ką reikėtų atkreipti dėmesį verdant kiaušinius?
Kambario temperatūros kiaušinius išvirkite vandenyje, įberkite šiek tiek druskos (taip lengviau nulupsite) ir įpilkite šiek tiek acto arba citrinos sulčių. Svarbu, kad kiaušiniai būtų kambario temperatūros, nes dėl per didelio temperatūrų skirtumo kiaušiniai gali įtrūkti. Jei kiaušinius dėsite į verdantį vandenį, pirmiausia juos palaikykite karštame vandenyje.
Nevirkite kiaušinių per daug burbuliuojančiame verdančiame vandenyje, nes judėdami jie liesis vienas prie kito, taigi, lukštas gali per anksti įtrūkti.
Šiluminis šokas padeda paprasčiau nulupti kiaušinius
Jei kiaušinis išvirė iki norimos būklės, nedelsdami atvėsinkite šaltu vandeniu, į kurį taip pat galite įdėti ledo kubelių. Šis žingsnis svarbus dėl trijų priežasčių. Kiaušinio lukštas sulaiko šilumą, todėl kiaušinis toliau virtų, jei nebūtų atvėsintas.
Be to, dėl didelio temperatūrų skirtumo kiaušinio tūris lukšto viduje šiek tiek sumažėja, susidaro mažesnė erdvė tarp lukšto ir baltymo, todėl lukštą tampa lengviau nulupti. Temperatūrų skirtumas padeda greičiau atvėsinti virtus kiaušinius, todėl juos galima greičiau suvartoti.
Patarimai, kaip paprasčiau nulupti kiaušinius
Atvėsusius kiaušinius patartina nulupti šaltame vandenyje. Tą atliksite dar paprasčiau, jei kiaušinių lukštus sulaužysite vandenyje ir leisite šiek tiek pastovėti. Tokiu atveju vanduo prasiskverbs tarp lukšto ir baltymo, todėl lukštą bus nesunku nuimti.
Galima išbandyti ir kitą techniką. Kietai virtus kiaušinius padėkite ant pjaustymo lentos ir bakstelėkite, kad sulaužytumėte lukštus. Švelniai paspauskite kiaušinius ir ridenkite juos pirmyn ir atgal, kol atsiras daug mažų įtrūkimų. Kiaušinius galite pamirkyti ir vandenyje, o jei tai darysite sumaniai, nuo kiaušinio beveik iš karto atsiplėš lukštas.
Šaltinis: zinoti.lt
Kas čia per nesąmonė?
ar tai yra visuotinis nupušimas ?
Ar tėvai vaikų ničnieko neišmoko ? Ar patys nieko nebeišmano ..?